Сделката с апартамента на Панова е класическа схема за укриване на данъци

При Цачева е същото

0
807
апартаменти
Елисавета Панова отложи пресконференцията.

Артекс“ продава „въздух“ на жената на шефа на ВКС, а тя наема фирмата да строи върху него

Стоян Иванов, журналист

апартамент
Стоян Иванов

Понеже се повтаря постоянно една мантра, че г-жа (Лозан) Панова била отстъпила някакво изначално нейно право на строеж върху едва ли не нейна земя (една гугутка дори усърдно пише и други големи бели птици повтарят където сварят, че това била нейна реституирана земя), да ви разкажа някои факти, видни от самия нотариален акт. Който уважаемият в. „Капитал“ бе така добър да разпространи в опита си да изкара сделката чиста като сълза:

Въобще не става дума за „преотстъпено право на строеж срещу обезщетение“, както са Ви го пробутали в паническия си опит да замажат фактите. Става дума за класически трик за избягване на данъци и такси.

Какви са фактите? Правото на строеж върху този парцел принадлежи на „Артекс Инженеринг“. И сега внимавайте… „Артекс Инженеринг“ ПРОДАВА на „Ганева 2000“ ЕООД (фирмата на Елисавета Панова, тогава още Ганева) част от въпросното право на строеж, а именно отстъпеното право на строеж върху общо 211 кв. м. разгъната площ. Да поясня – това не е право на строеж върху терен с такава площ, а… върху „въздух“. Така се нарича на жаргон в тези среди. Тоест право на строеж някъде във въздуха в бъдеща сграда, която ще се издигне върху парцела. Но не върху цялата сграда, а само за 211 кв. м. от нея.

Още повече внимавайте: Това право на строеж е „продадено“ от „Артекс Инженеринг“ на „Ганева 2000“ ЕООД за… 1000 (хиляда) евро. (Да обяснявам ли колко е нелепо това и да доказвам ли, че е поне 40-50 ПЪТИ по-ниско от реалната цена на такова право на строеж?!)

апартаменти
Нотариалният акт на Елисавета Панова.

И тук следва най-интересното. „Ганева 2000“ ЕООД наема кого мислите… познахте – „Артекс Инженеринг“ – да изпълни вече нейното (на фирмата на бъдещата Панова) право на строеж, т.е. наема ги уж като някакъв най-обикновен строител. Срещу което трябва да заплати на два пъти общо 80 000 евро „Артекс Инженеринг“, както е описано в нотариалния акт. Ерго 221 кв.м. за 80 хиляди евро. 362 евро на квадратен метър, при положение, че в същия период отново „на зелено“ квадратен метър в същия район и подобна площ вървеше над 900 – 1000 евро. Не е лошо, нали?! Да ме прощава г-жа Панова, но дори фактът, че е платила веднага над половината от сумата, няма как да намали толкова цената.

И така, за какво става дума най-вероятно? За класическа схема за укриване на данъци и такси и плащане на част от реалната цена „на ръка“. Или чрез други услуги. Впрочем не същата, но подобна, е врътката с апартамента на Цветанов, с тази разлика, че той все пак е дал реално два свои апартамента като замяна. Но изводът пак е същият. Укриване на данъци и такси, плюс евентуално доплащане „чрез услуга“… Освен ако купувачът на вече заменените бивши апартаменти на Цветанов не се окаже наистина подставено лице на самия Цветанов, тогава вече има и пране на пари и прочее.

При Цачева почти със сигурност става дума точно за „спестяване на данъци и такси“, тя, милата, има глупостта сама да изтърси нещо от сорта „нотариалният ми акт е неокончателен“ – т.е. има и друг документ, според който доплаща до някаква цена, по-близо до реалната. Най-вероятно така ще се окаже и за зам.-министъра на енергетиката. Та така…

А… и да допълня. Майтапът е, че екс-Ганева, сега Панова, и самият Лозан Панов като съпруг и съпруга живеят в този апартамент под наем. Плащат по 1000 лева месечно на… фирмата с едноличен собственик Панова!