Аз съм против този сценарий! Опичай си акъла, Христо!

0
928
Христо Иванов и Димитър Найденов се разправят с охраната в "Росенец". Снимка: архив

Левичарството е по-опасно от коронавирусната зараза.

В Кремъл са бесни. Искат техният човек в България да направи нещо. И Радев се опитва

коалиция

Александър Йорданов

Възможно ли е в следващия парламент БСП и ДПС да направят управляваща коалиция? Отговорът е ДА! Правили са го многократно и няма логика да не го направят отново. Ще я нарекат социал-либерална, защото БСП е член на семейството на европейските социалисти, а ДПС – на общността на европейските либерали. Възможно ли е друга партия да се присъедини към тях? Отговорът е също ДА. Коалицията може да стане тройна и дори четворна. БСП и ДПС вече са правили тройна коалиция, а сега е възможно да опитат и четворна. Мераклии има.

На каменистия черноморски бряг в Росенец Христо Иванов и приятели разговаряха дружески с привърженици на ДПС и дори заедно с тях изпълниха националния химн. Сценката бе трогателно патриотична. Впрочем патриотизмът е политическата ниша, която т.нар. градска десница преди много години изостави и тя бе запълнена от „Обединените патриоти”.

И към още едно характерно „оръжие” посегна Христо Иванов – популизма. Направи го, защото както той, така и голяма част от привържениците му не са с десни убеждения. Нахалост в медиите ги наричат десница. Самият Иванов казва, а такава е и програмата на партията му, че в политиката няма дясно и ляво. Това е популистко мислене. Показната му акция в Росенец бе изпълнена по всички правила на популизма, с отправяне на ярки леви революционни послания, с лепене на етикети по комунистически образец. Те много напомняха на следдеветосептемврийските призиви на комунисти и отечественофронтовци за разправа с „недоубитата и незаконно забогатяла буржоазия”. И в случая нямам предвид потеклото на самия Иванов и на неговия масивен другар протестър. Твърдя само, че левичарството е по-опасно от коронавирусната зараза.

В Росенец Христо Иванов влезе в дружески разговор с привърженици на ДПС, а лидерът на тази партия Мустафа Карадайъ буквално повтори неговите публични тези: „виждаме, че държавата липсва”, „това, което се случи – да се смесят различните потоци, го направи изпълнителната власт, направи го жандармерията, направи го кметът на общината, който е заместник-председател на ГЕРБ. За нас това означава, че ГЕРБ го направи”. И Карадайъ обвини директно ГЕРБ, че те са тези, които са „търсили провокацията”, защото има ред проблеми в страната. В такива случаи се казва, да ме прости доц. Мангъров, че Карадайъ и Иванов са си плюли в устата. В подтекста на изреченото от Карадайъ бе ясното послание, че ДПС е политически противник на ГЕРБ и протяга ръка за приятелство към БСП.

След акцията в Росенец електоратът на ДПС ще бъде максимално мотивиран за участие в предстоящите напролет парламентарни избори. На изборите през 2017 г. тази партия получи 9, 24 % от гласовете на избирателите, или повече отколкото събраха общо СДС, ДСБ, „Да, България“ и Зелените. СДС (тогава Реформаторски блок – Глас народен) получи 3, 14%, ДСБ (тогава „Нова Република”) – 2, 54% и КП Движение „Да, България“ (Зелените и ДЕОС) – 2, 96%.

След това ДПС стана опозиция на ГЕРБ и подкрепи на президентските избори кандидата на БСП Румен Радев. Това бе руската връзка, реализация на проекта на Кремъл, станал известен като „планът Решетников”. Тогава в редица европейски издания прочетохме, че ние българите сме изтеглили „късата клечка”, избрали сме проруски президент, „човекът на Москва”. Затова и ни сравниха с Молдова, където почти по същото време избраха за президент друга марионетка на Москва – Игор Додон. Той също организира пуч срещу дясното правителство на Молдова и успя да върне на власт тамошните социалисти. Което е и неизпълнена все още задача на Румен Радев. Но видно от изявите му в последно време ( ах, това размахано юмруче!) прави всичко възможно да рапортува за изпълнението й. Защото Владимир Путин иска в България да има контролирано от него управление. А такова в момента няма.

Показателно е, че лидерът на парламентарната група на европейската десница – Европейската народна партия, Манфред Вебер категорично подкрепи Бойко Борисов. Вебер е германски християндемократ, истински десен политик и родителите му не са комунисти. Той многократно е правил изявления срещу днешната политика на Кремъл, твърдо подкрепя наложените на Путиновия режим санкции, не се побоя да влезе в конфликт с Ангела Меркел по отношение на проекта „Северен поток-2”. Той е човек, който обективно може да прецени кой кой е в България.

Но защо Вебер подкрепя Борисов? Защото след покупката на американските изтребители F-16, въпреки противопоставянето на Радев, българското правителство успя да осъществи и голямата стъпка за членство на страната ни в еврозоната, което означава окончателно откъсване от руските мафиотски схеми у нас. Външната политика на страната ни изцяло се вписва в дясната европейска политика. В Кремъл са бесни. И искат техният човек в България да направи нещо. И Радев се опитва, всички виждаме това.

Съвпаденията в говоренето на Корнелия Нинова и Христо Иванов са повече от смущаващи. Подчертавам това, защото ме интересува поведението на Демократична България, ако евентуално тази коалиция влезе в следващия парламент. Налага се да напомня, че мафия се бори само ако борците срещу нея участват в управлението. Там е и мястото за реализиране на реформи. Ако ДБ желаят да борят мафията и да осъществяват реформи, те трябва да участват в управлението. Но въпросът е с кого, с коя партия? Днес те твърдят: никога с ГЕРБ! Тогава им остава вариантът да го направят с БСП и ДПС. Други варианти няма, освен ако ДБ не мислят, че ще вземат сами цялата власт.

Но възможно ли е Демократична България да се коалира с БСП и ДПС, за да стигне до властта? Засега Христо Иванов и другарите му не са дали ясен отговор на този въпрос. Увъртат. В това отношение СДС има много по-ясна позиция – никога с БСП! ДБ ни казват: първо да свалим „омразната власт”, а след това ще видим какво ще правим и дори може да продължим борбата до пълна победа! Това е абсолютно комунистическо мислене. Показателно е, че бивши агенти и доносници на бившата Държавна сигурност и дечурлига на комунистическата номченклатура в миналото, които сега се изживяват като „анализатори”, формулират същото: „ да падне това правителрство, а след това ще видим”. Какво има да гледаме? Или си на власт, или си в опозиция.

Опозиция мафия не бори, реформи не осъществява. Какво например си мислим, че искат Васил Божков и Цветан Василев? Живот в Дубай и Белград ли? Иска им се да се върнат в България като „победители”. Но кой да им осигури такава „победа”? Опозицията естествено! Ако стигне до властта.

Тук е важно да се разбира, че няма перманентна революция. Има само перманентна еволюция. Революция в България няма да има. Такава се върти в главите единствено на лявомислещите, неосвободените от робството на марксизма. Така че на Демократична България ще се наложи да направи избор: на власт или в опозиция. И при двата варианта е важен отговорът на въпроса: с кого? На власт – с кого? Или в опозиция – с кого? Знам, че тогава ще започнат шикалкавенията за „програмите”, за „споразуменията”. Но това не отменя въпроса: с кого? Възможно ли е ГЕРБ и Демократична България да бъдат заедно на власт? Или Христо Иванов ще оформи управляваща тройка с Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ? А защо не и четворка – Мая Манолова изгаря вече от желание. А ако се включи и оня Славчо – шоуменът? Петорка става.

В право сте да попитате: „А Пеевски?” Пеевски ще бъде избран отново от избирателите на ДПС за депутат. Този въпрос го решават те, а не Христо Иванов.

Аз съм против този сценарий. Против връщането на власт на БСП и ДПС. Защото той ще доведе до лоши дни за България. И затова е време да кажа в прав текст: опичай си акъла, Христо!

/от фейсбук/