България е във война – докато едни са на фронта, други са политически мародери

0
4083
България реално е във война.

Остани си вкъщи – спаси живот!

Иван Михайлов

От 8 март България е реално във война. Вярно с невидим враг, който е по-страшен. Но битката с коронавируса, заразените се увеличават всеки ден, има всички симптоми на истинска война.

Едни – лекари, сестри, лаборанти, санитари, доброволци, са на фронта. И всеки ден рискуват живота си, вече има заразени медици. Докато други се занимават със спекула в „тила“. Върти се търговия с животоспасяващи лекарства, медикаменти, маски и други консумативи на тройни цени. Купуваш огромни количества и после продаваш по интернет с огромна печалба. Или пласираш в чужбина.

И търговците усетиха келепира – цените на дезинфектанти и маски полетяха в небесата. С интерес гледах репортаж от Испания как спецчасти на полицията атакуват частни фабрики за маски и конфискуват цялата продукция за нуждите на медиците. У нас правят някакви „проверки“ по аптеките.

Но да не се отклоняваме с такива дреболии.

Както на всяка война има герои, има страхливци, има и предатели. Героите са българските лекари, сестри и медицински персонал. Събирателен техен образ е ген. Мутафчийски. Герои са и хората от различните щабове – от Националния, до областни и общински щабове. Герои са доброволците, които работят в болниците, обгрижват възрастни и социално слаби хора. Герои са полицаите, герои са и стотиците обикновени българи, които се чувстват съпричастни и помагат с каквото могат.

Повечето от тези хора са зарязали семейства си, не са спали като хората от дни, не са се прибирали по домовете си.

Страхливци са определени политици, които решиха да се правят на велики, като яхнат пандемията за свои цели. Такива хора смело могат да се наричат политически мародери.

Страхливец се оказа и българският президент, който по конституция трябва да бъде обединител на нацията. Бившият военен пилот обаче дезертира от поста, скри се в най-тежките мигове. Тези хора, които се хранят с елементарен популизъм, решиха да яхнат вълната, защото в политически план са кръгли нули.

БСП иска заради извънредното положение хората да не плащат сметки. Едрият бизнес, събран от Румен Радев, иска държавата веднага да му плати. Не чух и не видях никоя от работодателските организации да каже пред медиите, че няма да съкращава работници, че ще поеме издръжката на принудително пратените в неплатен отпуск свои служители например.

Да, пандемията с короновируса удари най-тежко туризма, ресторантьорския и развлекателен бизнес, дребните търговци. Но при президента техни представители нямаше.

Там беше „едрият бизнес“. Не чух от нито един такъв бизнесмен да каже: Дарявам еди-колко си на болници, на държавата за справяне с кризата. Нищо подобно. Сравненията с Бил Гейтс и десетки милиардери по света отделили пари за справяне с пандемията са неуместни.

Не чух от партията с най-много милионери – БСП, някой да сподели колко средства ще даде за благотворителност. Един Кирил Добрев, известен в партията си като Кире Милионера, можеше да отдели известна сума от разностранния си бизнес – ток, горива, ВЕЦ-ове, чейнджбюра, за болните и онеправданите. Вместо това социалистите-милионери искат от държавата да даде. Да опрощава дългове, данъци и задължения. Чист комунизъм. По военновременните закони заловените мародери се разстрелват на място.

А предателите са всички идиоти, на които не им пука за пандемия, криза и живота на хората. Това са десетките прибиращи се от чужбина, които лъжат, че не са били в Италия примерно, за да не си развалят рахатя с 14-дневна карантина. И заради тях умират хора.

Това са същите тези едри бизнесмени-хотелиери и други печалбари, които не се съобразиха с извънредното положение, за да приберат още някой и друг лев. В резултат Банско пламна в зараза. Важното е, че през уикенда те прибраха парите.

Ако случайно кризата продължи до лятото, същото ще се случи и на морето. Предатели са и другите хитреци, които манипулират хората по интернет, откровено лъжат изпадналият в паника народ с фалшиви новини, с измами, с врачки, ходжи, лекарства, които церят всичко за ден.

На война предателите също се разстрелват на място.

Това е казано метафорично, за да не засегнем ляво-десните „демократични“ души, които на всяка крачка виждат диктатура в извънредното положение, въведено за месец. По тяхната логика целият Европейски съюз е една огромна диктатура, един концлагер. Защото не остана държава от ЕС, която да не е обявила извънредно положение заради вируса.

На всичкото отгоре ръководството на съюза иска затваряне на външните му граници за месец. Да, България вече е в окото на пандемията. И страшното тепърва предстои. Въпросът е дали всеки българин си дава сметка за размера на кризата и нейните последици – социални, политически и икономически.

За добро или лошо към момента единственият начин да се спре разпространението на коронавируса е социалната изолация, извънредните мерки и най-важното – дисциплината и ангажираността на всеки отделен човек. Затова, братя, останете си вкъщи, спасете живот. На война като на война. Не бъдете страхливци и предатели. Бъдете българи.