В Русия живеят 15 години по-малко и боледуват 10 пъти по-често

Високият процент на заболяванията в Русия е следствие от „най-добрата и безплатна медицина” още по съветски времена

0
176
русия
Русия е на едно от първите места по смъртност в света.

Спестените“ пари от пенсии властта в Москва ще ги даде за танкове ракети

Михаил Пожарский

Каспаров.ру

Руското правителство вдигна пенсионната възраст до 65 години за мъжете и до 63 години за жените. Повишението е чувствително: с 5 години при мъжете и с 8 – при дамите. Клакьорите на властта припяват, че така било в „целия цивилизован свят”. Със застаряването на населението се налага пенсионната възраст постоянно да се вдига.

Дайте да видим тогава как стоят нещата в „цивилизования” свят. Съществува понятие като “морбидност”, което означава податливост на населението към заболяване. По този показател Руската федерация отстъпва не само на Европа, но и на половин Африка, което е изобразено върху картата на световната здравна организация (СЗО).

Високият процент на заболяванията в Русия е следствие от „най-добрата и безплатна медицина” още по съветски времена, от „особеностите” на руския алкохолизъм и от други съществени фактори.

Ето защо не е особено коректно руските пенсионери да бъдат сравнявани с европейските и с японските дълголетници, които и над 90 години водят активен живот. Защото 60-годишният руски гражданин преди всичко e тежко болен индивид, с високо кръвно налягане, с атеросклероза, с диабет и ставни болежки.

русия
Руският пенсионер

Брои се за късметлия, ако още не го е ударила деменция. Изключенията са твърде редки и се срещат главно сред образованите и заможни слоеве. Руснаците над 60 години много биха искали още да работят, ала вече не могат.

Какво постига мъдрото руско правителство, като вдига пенсионната възраст? Ами прехвърля социалната тежест от държавата върху частния работодател. Ако довчера 60-годишният болнав руски пенсионер е бил издържан от държавата, от днес главоболията за него поема конкретният му работодател. Вече той ще изплаща болничните и отпуските му по болест, социалнитне осигуровки и т. н. А когато измъченият от болести и години усилен труд работник най-сетне излезе в заслужен отдих, няма дълго да се радва на пенсията си. Защото общата средна продължителност на живота в Русия е 70 години, но при мъжете е 63.

Хитър ход предприе правителството: доста пари ще бъдат икономисани от недадените и отложени пенсии. Средства, които държавата ще може да натъмани за ракети, танкове, самолети и други наистина важни неща.

Перспективата човек да работи и да живее активно до 100 години наистина е прекрасна. Но когато разходите за медицинско обслужване постоянно биват орязвани, а болнави хора са принуждавани да работят до последния си ден, това вече не е грижа за човека, а цинична измама. Да, пенсионната възраст в Русия и в Япония е еднаква – 65 години. Но в Русия хората живеят с 15 години по-малко и боледуват десет пъти по-често.