Групировка и за удар и за уплах

Най-вероятно е, след като предупредят руските съветници и помагачи на Асад да се изтеглят, с високоточни удари силите на САЩ да отслабят военните способности на режима в Дамаск

0
818
групировка
Самолетоносачът "Хари Труман"

Ударните сили на САЩ в Средиземно море ще респектират Путин и Асад

Военният журналист капитан I ранг о. з. Васил Данов, координатор на Медийния департамент на Атлантическия съвет на България специално за Breaking.bg

групировка
Капитан Васил Данов

Въпреки разнопосочните и на моменти абсурдни съобщения, в момента на стотина километра от бреговете на Сирия в Средиземно море курсира солидна ударна военноморска групировка на САЩ.

Групировката включва: самолетоносача „Хари Труман”, ракетния крайцер „Нормандия” от клас „Тикондерога”, 6 ракетни ескадрени миноносеца от клас „Арли Бърк” и ескортен фрегат от клас „Оливър Пери“. Очаква се присъединяването на германския фрегат „Хесен”.

Подводната сигурност на групировката вероятно се осигурява от американска ядрена подводница, но за наличието и действията на подводните сили по правило не се правят съобщения. Участието им може да се предполага, защото е заложено в изискванията за оперативното осигуряване на военоморските групировки.

Всеки може да си направи справка за тактико-техническите възможности на изброените кораби. През 2003 г. на „Хари Труман” е сниман филмът „Сълзите на слънцето” с Брус Уилис в главната роля.

Нещо подобно предстои да видим и сега. Изкушавам се да подчертая, че самолетоносачът разполага с 90 самолета и хеликоптера; има водоизместване 97 000 тона; мощността на двата ядрени реактора и на четирите му турбини е 260 000 к. с.; развива максимална скорост от 30 възла (56 км в час); има неограничена далечина на плаване и може да измине 3 млн. морски мили без смяна на ядреното гориво, което означава, че реакторите му се презареждат веднъж на 20-25 години. Екипажът наброява 3 200 души плюс 2 480 души от авиационното крило.

Съпровождащите кораби осигуряват далечна и близка противовъздушна (ПВО), надводна и подводна охрана, наблюдение и предупреждение на групировката. Например екадреният миноносец (есминец) „Доналд Кук“ е въоръжен с 56 крилати ракети „Томахоук“ с далечина на стрелбата до 2 500 км и със система за противоракетна отбрана (ПКО) с ракети „Стандарт-2”.

групировка
Ескадреният миноносец „Доналд Кук“

Освен това САЩ прехвърлиха на летища в Израел 6 стратегически бомбардировача В-52 и 4 свръхмодерни бомбардировача В-1, построени по технологията „Сталт”. Което е заплаха за масирани бомбени удари по квадратно-гнездовия способ.

групировка
Бомбардировачът B-1 „Лансър“

Тоест, ако групировката, водена от „Хари Труман”, започне да шляпа някого (в случая „животното” Асад), на този някой ще му се стъжни светът. Корабите и самолетите на САЩ притежават боезапас и тактико-технически характеристики да изтрият разкапаната „държава” на социалиста Башар Асад от лицето на планетата. Лошото е, че заедно с главорезите ще загинат и хиляди мирни сирийски граждани, използвани като жив щит от Асад и от покровителя му Путин.

Но целта далеч не е само людоедът и масов убиец Асад. САЩ и съюзниците от НАТО Великобритания, Франция и дори Германия се обединиха около възмущението си от несвършващата наглост на Путиновия режим, от непрестанните агресивни акции в една или друга точка на планетата, от все по-недодяланите отровителски изпълнения в държави от НАТО, от самодоволното поведение на престъпната чекистка банда, обсебила държавното кормило и богатствата на Руската федерация или на онова, което е останало от нея.

В близките часове президентите на САЩ и на Франция предстои да вземат съдбовно решение да разпоредят ли ракетно-бомбени удари по Асад или да се ограничат с уплаха, който вече предизвикаха.

Второто е по-вероятно заради опасността от неконтролируем ракетно-ядрен конфликт с Путинова Русия и непредсказуемите последици за човешката цивилизация. При подобен сблъсък западният свят, ние, Европа и Америка, седеммилиардното човечество ще загубят много повече от самотното комплексирано кремълско джудже и алчната му прислуга.

Преди седмица компетентен и обективен руски военноморски експерт припомни на четящата и мислеща публика, че в момента
Русия отстъпва на САЩ:

по самолетоносачи 12 пъти;

по крайцери – 6,5 пъти;

по ескадрени миноносци – 5 пъти;

по многоцелеви атомни подводници – 4 пъти.

Във въздушно-космическата област:

  • по брой на изтребители, бомбардировачи и щурмови самолети за поддръжка на Сухопътните войски американските ВВС превъзхождат ВВС и руската морска авиация 4 (четири) пъти, като руските самолети са две поколения по-стари от американските.

Ако бъдат добавени транспортни и други осигуряващи самолети, превъзходството на САЩ нараства до 8 пъти! Русия КАТАСТРОФАЛНО изостава и по брой на БОЕСПОСОБНИ сухопътни съединения, и по приетите на въоръжение ВИСОКОТОЧНИ оръжия.

Още през 2015 г. проф. Пьотр БЕЛОВ признава пълната несъстоятелност на РФ при хипотетичен военен сблъсък със САЩ: „Русия вече не притежава „ядрен щит” поради изтичане срока за годност на огромен брой балистични ракети”. 

Най-вероятно е, след като предупредят руските съветници и помагачи на Асад да се изтеглят, с високоточни удари силите на САЩ да отслабят военните способности на режима в Дамаск, посочен като извършител на 35-те досегашни химически атаки. Ударите може да продължат няколко дни. Започва се с крилати ракети от корабните установки, които ослепяват ПВО на противника, объркват командването и свръзките му и създават благоприятни условия за влитане на авиацията.

Още преди да изстреля крилатите си ракети ударната групировка постигна важна цел: рублата се срина до невиждани от 2015 г равнища, дерипаските и др. путинови мошеници загубиха по милиард долара, а руснаците се запасяват с конвертируема валута. Лъсна голото д… на „стабилната” руска икономика, финанси, военна и политическа мощ. Дано този път Путин и хунтата му се сетят за пословицата „Думам ти, дъще, сещай се, снахо”.

Бих искал да завърша с думите на руския публицист и анализатор Саша Сотник: „Царят е в шах и в матова мрежа. С удар по Сирия Путин направи своя ход. Кремъл е в цайтнот, а Западът има още време да обмисли хода си. Но времето му е малко. Особено, като се има предвид, че подобна партия досега не е разигравана.

Но Путин е явен „новичок” в световния шахмат”.