Жалба за власт- ще има ли пак наколенки пред президентството ?

0
994
От наколенки пред Радев до протести.

Градската десница е като градската левица, само, че десница

Иван Михайлов

Жалба за власт. Само така може да се определи падението на т.нар. градска десница. В неделя шефът на ДСБ Атанас Атанасов заяви в прав текст, че коалицията им „Демократична България“ ще иска от президента Румен Радев  мандат за съставяне на правителство. И биха разчитали на подкрепа от БСП.

Тъжна картинка. Остава да видим след изборите дали хората на ДБ пак ще клекнат пред президентството.  Този път с молба за мандат.

На 18 ноември 2019 година същите тези вече коленичиха пред сградата на „Дондуков“ №2, с жалба Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Нещо ужасно сбъркано има в тези хора, които са с претенции да са интелектуалния и морален стожер на обществото. Дали платените им масирани публикации в социалните мрежи им размътиха главата, дали друго, но тези хора не са в час.

Значи преди две години градската десница наричаше Румен Радев „проект на Кремъл и Решетников“, „ватник“, „руска подлога“. От лятото на 2020 година той вече не е подлога, а натовец, борец за свобода, бе „наш човек“.

Политическият пирует е налице, въпросът е доколко избирателите на „градската десница“ ще го преглътнат. А как ще приемат бъдещата коалиция с БСП ? Не, че това е някаква новина. Това вече беше играно. Срещу няколко кметски места в столичните райони ДБ се коалира с БСП и Мая Манолова на местните избори в столицата.

После фамозният Радан Кънев, член на групата на ЕНП, се сдуши с Елена Йончева, рупор на руската хибридна пропаганда у нас, за да прокарат доклад срещу България в ЕП. Нали помните какво бе набутано там-македонско малцинство, ОМО „Илинден“ и гей бракове.

Всъщност градската десница отдавна е градска левица, но десница. На думи. Особено след като партията на Иван Костов се коалира с ляво-розовата партия на хората на Христо Иванов. Интереса клати феса, както казва една поговорка. Политически ценности, платформи и идеология отстъпват място на партийния келепир и далаверата. Само и само десетина шефове от ДБ да станат депутати. Готови са да се молят за мандат, да се молят на Корнелия Нинова за постове и партийни назначения във властта.

Каква ли ще е тази коалиция на дясната десница със сталинистите в БСП ? Колко ли още пируети ще трябва да направят до изборите, щом припознаха и чалгаря Слави Трифонов за свой бъдещ партньор. След като Мая Манолова, срещу която протестираха през 2013 година, вече е бяла и добра.

И с нея ще се прави коалиция. А защо не и с ДПС, те не са ли добри ? Нали лично Доган черпи феновете на Христо Иванов на Росенец със сладолед. Във Варна представителите на ДБ работиха и гласуваха на втория тур на местните избори за русофила Костадин Костадинов от „Възраждане“. Колко му и с него да се направи коалиция ? Няма принципи и идеологии важно е да се доберем до властта. Защо не Атанасов или Христо Иванов да станат златният пръст на бъдещата коалиция в парламента ?

Какво ли мисли по въпроса създателят на ДСБ Иван Костов ? С чийто премиерски лик се гавреха толкова години от Шоуто на Слави Трифонов. Бяха му посветили специална песен и клип. Твърдяха, че са репресирани от „диктатурата на Костов“, защото правеха шоуто в мазе. Сега ще бъдат в коалиция ? А избирателите на Костов ? Те как ли ще преглътнат наведнъж Слави, Корнелия Нинова, Мая Манолова, изпраният Цветанов, току виж и Копейкин.

Даже Румен Петков. И друг път съм писал, че искам да видя с очите си Петков и ген. Атанасов в братска коалиционна прегръдка. Това ще е снимката на годината, даже на века. И всичко това по скиптъра на Румен Радев. Дежа вю. Така навремето президентът Първанов бабуваше на Тройната коалиция. И формулата за разпределяне на баницата 3-5-8. Благодарение на нея и порциите България бе със спрени еврофондове. 

Не, че по тези географски ширини политическата хамелеонщина не е на мода, но всяко нещо си има граници. И от ДБ, които преди половин година смятаха Христо Иванов за бъдещия премиер, да не останат с празна уста и ръце след 4 април. И вместо за мандат за кабинет, да се молят да прескочат границата от 4%.

Социологическите проучвания от последните дни показват траен спад, в сравнение с протестърското лято, на подкрепата за градската десница. С над 6%. Ако продължават с подобни изяви по темата „коалиция с БСП“ и наколенки пред „Дондуков“№2, лодкарите от Росенец ще си останат с измамната подкрепа във Фейсбук.

И ще гледат парламента през крив макарон. Бъдете сигурни. А ако случайно влязат в парламента, ще гледаме най-абсурдно  безпринципната коалиция от 1989 година насам. Беров и Тройната коалиция ще ни се сторят като детска игра пред бъдещо управление ДБ-БСП, Слави, Мая, Цецоу и сие. Предварително можем да я кръстим „Гладната коалиция“, защото ще бъде съставена от абстинентни за власт персони. Тогава ще видите за какво иде реч.