Защо Брендо го осъдиха в Италия по-бързо от България ?

У нас делото срещу Банев за пране на пари от дрога се точи вече осем години

0
263
брендо
Наркотрафикантът Евелин Банев-Брендо

Май родното правосъдие е прекалено милостиво към „акулите“ от престъпния свят

Стефан Ташев

Окончателно „Кокаиновият крал“ Евелин Банев-Брендо бе осъден в Италия на 20 години затвор за трафик на дрога на Ботуша. Информацията е на „24 часа“ от вчера.

Съдебната сага на Брендо в Италия продължи едва четири години.

През юли 2013 г. Брендо беше осъден на 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по аферата „Кокаинови крале“. Присъдата беше потвърдена на втора инстанция от Апелативния съд в Милано година по-късно.

Чрез aдвокатите си Брендо обжалва пред Касационния съд в Рим. През септември 2015 г. върховните съдии отмениха присъдата на Брендо и я върнаха за доразглеждане в друга секция на Апелативния съд в Милано. Присъдите на останалите съдружници на Брендо от аферата „Кокаинови крале“ обаче бяха изцяло потвърдени от Касационния съд.

В България обаче такова „експедитивно“ правосъдие няма.

Разследването срещу Банев, доведеният му брат Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника Добринова и сестра й Десислав Дишлиева за организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик започва в далечната 2005 г. Делото срещу групата е внесено в Софийски градски съд през 2009 г., но бе забавено и стартира реално през 2010 г.

Според обвинението между 17 октомври 2002 г и май 2005 г. Брендо и останалите, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към „Прайвът файнанс юниън“ АД, като „знаели или предполагали“, че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен през 2000 г. от Атанас Генов, и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 г. – 2005 г.

Брендо бе задържан през 2012 г на пътя Созопол-Бургас от МВР и обявен за „кокаинов крал“. После бе предаден на италианските власти, лежа там в ареста, бе издирван с червена бюлетина на Интерпол и т.н.

В началото на 2013 г. Софийски градски съд призна четиримата за виновни. Наложеното наказание на Банев бе затвор за седем и половина години, а присъдите на другите трима бяха три години условно с пет години изпитателен срок.

През 2014 г. Софийският апелативен съд го оправда напълно, заедно с останалите подсъдими. След това Върховният касационен съд върна делото на апелативния за нова разглеждане заради процесуални грешки.

През март т.г. апелативният съд се „поправи“, като оправда частично Евелин Банев и му наложи присъда от 6 години затвор.

Съдебната сага още не е приключила и предстои окончателната дума на Върховния касационен съд.

Значи в Италия Брендо „изгоря“ за четири години, у нас това не може да се случи вече десет години. Вие си правете изводите за родното правосъдие.

Според информацията на „24 часа“ най-голяма тежест за присъдата в Италия и затова Брендо да получи 20 години затвор са показанията на ключови свидетели, българи и италианци, че Банев е бос и организатор на международна престъпна група за внос на кокаин в Италия. Срещу Брендо се обърнаха бивши негови хора.

В България това няма как да стане. Защото още по време на разследването срещу Банев някак странно и случайно бяха разстреляни двама ключови играчи от обкръжението му.

Първо неизвестен и до момента, 12 години по-късно, убиец направи на решето с автомат Константин Дишлиев, управител на въпросната финансова къща „Прайвът файнанс юниън“ АД, където според прокуратурата са изпрани 20 млн. долара от наркотрафик от Колумбия и Венецуела.

Дишлиев, женен за сестрата на съпругата на Банев, бе застрелян на 14 май 2005 г на излизане от ресторант в центъра на София.

Основната версия е, че Дишлиев е отклонил пари от Брендо и затова той е поръчал убийството му. Преди да бъде застрелян, той казва на майка си Йорданка Запрянова, че е заплашван със смърт от Банев, който му казал: “Труп си, да знаеш, труп си!”.

Заради жестокото убийство на сина си и след ареста на Брендо две години по-късно Запрянова става основен свидетел на прокуратурата.

След убийството на сина си Запрянова разказва всичко в полицията, но резултат няма. След ареста на Брендо тя се надява, че има шанс за възмездие, но ситуацията се развива фатално. Ден преди да даде показания срещу него пред съдия – на 24 април 2007 г., Йорданка Запрянова е открита от бодигарда си убита в луксозното й жилище на ул. „Горски пътник“.

Разследващите установяват, че жената е отворила вратата на убиеца, който я прострелял смъртоносно с 6 куршума, повечето от които в главата. Отново се смята, че Банев е поръчител, но и този път не са открити никакви доказателства. Стрелецът също не е разкрит.

Тогава вътрешният министър в правителството на Тройната коалиция Румен Петков и неговият колега в правосъдието Георги Петканов спориха една седмица кой е трябвало да охранява важният свидетел.

Докато траеше съдебната сага, Брендо бе обявен за издирване чрез Интерпол и от Румъния пак за трафик на кокаин към северната ни съседка.

Бе задържан у нас, но родните магистрати, колко хуманно, не разрешиха той да бъде изпратен в Букурещ по обвинение за трафик на 51 кг. кокаин.

Това не попречи в Румъния той да бъде осъден окончателно на 10 години затвор. Нищо подобно още не се е случило у нас.

Даже през 2016 г- съдът разреши на Банев да пътува в чужбина, той издаде и книга. Преди години, след поредните гангстерски разстрели в София, бе свикан спешен Консултативен съвет по национална сигурност при президента Първанов.

След него държавният глава заяви, че е поискал от МВР да бъдат открити и заловени „акулите от престъпния свят“.

Много години след това нито една „акула“ от типа на Брендо не е помирисала решетките на затвора. Да припомним само умопомрачителните циркове с процесите срещу Братя Маргини , Златко Баретата и сие. Тези хора винаги бяха любимци на родните съдии и се отърваваха или с минимални присъди като Златко или напълно оневинени.

Дали пък защото някои като Брендо бяха пълнини с години партийни каси, както се твърди под сурдинка ? Кой да ти каже.

Добре, че има съдии в Италия и Румъния.