Защо подписахте указа за Младен Маринов преди една година г-н Президент?

Кога е искрен Радев сега или преди една година ?

0
574
Радев
Президентът Румен Радев

Държавният глава се прави на Пилат Понтийски

Стефан Ташев

„С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото“. Това написа преди малко президента Румен Радев във Фейсбук.

Поводът е указът за освобождаването на Маринов от поста главен секретар на МВР, който държавният глава подписа преди няколко часа. Именно отказа на президента да го стори миналата седмица предизвика политическа криза и забави промените в кабинета.

Днес Радев влиза в ролята на Пилат Понтийски. Заявява на обществото, че той е против Маринов да стане министър,но….заради натиска от управляващите той си измива ръцете в стил „предупредих ви, да си знаете, но аз съм чист“.

Всичко е отлично до тук. Държавният глава бди над законите и перце не може да падне върху неговата репутация и последваща партийна кариера. Той обаче говори и хвърля в пространството празни приказки, без да каже нищо конкретно.

Още при номинацията на Младен Маринов за министър на вътрешните работи в медиите бяха тиражирани обвинения, без доказателства, че някога той е бил охрана на силов бос от ВИС-2. Към момента обаче сериозни доказателства затова не са представени. Кога е искрен г-н Президента ?

Когато на 9 май 2017 година подписа без никакви забележки и съпротива указ за назначаването на Младен Маринов за главен секретар на МВР, най-висшата професионална длъжност в министерството, или сега, когато една седмица разиграва водевил с отказа да го освободи от поста ?

С какво се промени статута на Маринов за една година? По закон държавният глава получава ежедневно всякаква информация от всички специални служби в страната. Същата, която получава и премиера. Ако Румен Радев знае нещо уличаващо за Маринов да излезе и да го съобщи, а не да говори с витиевати фрази. Защото става съучастник в прикриване или затаяване на информация.

Той ли, офицер от кариерата, не знае какво е субординация? Върховният главнокомандващ трябва да знае, че реално МВР се управлява от главния секретар, който контролира подчинените му служби, за разлика от политическите лица, назначени в ръководството на министерството. Тяхната задача е съвсем друга.

Младен Маринов бе издигнат за зам.-директор на СДВР, столичната полиция, при кабинета на БСП и ДПС. Пак същото правителство, с вътрешен министър Цветлин Йовчев, го назначи и за директор на СДВР. Те не са ли проверявали какъв човек назначават? Да бяхте питали тогава какви хора слагат на сериозни постове от БСП, партията ракета- носител за вас.

Не беше ли по-удачно, ако имаше някакви съмнения, държавният глава още миналата година да не подпише указа за назначаването на Маринов за главсек на МВР. Иначе излиза, че Радев говори едно, а прави друго. Според шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов съветниците на президента са го натискали да не подписва указа и тази седмица. Дали е така не знаем.

Но досегашните действия на Радев показват, че той има или некадърни или злонамерени съветници, които го вкарват в излишни конфликти.

Може би първото, защото съветниците и секретарите му по национална сигурност са бивши военни, които едва ли познават отблизо работата на МВР и службите за сигурност.