За изборите — сон шон жмо* или още от същото

0
484
Европарламентът в Страсбург. Източник: Pixabay

Седем факта за изборите, които само идиот би пренебрегнал…

Асен Генов

След като вчера ЦИК обяви окончателните резултати в проценти можем с голяма точност да сравним резултатите от изборите за Европейския парламент от миналата неделя и тези през 2014 г.

Първи очевиден факт е почти същата избирателна активност. През 2014 са гласували 2,361,943 души, а онзи ден 2,095,575 души , т.е. с 266,368 души по-малко или 11,3% отлив на гласоподаватели. Много или малко е това, за съжаление е субективна оценка и я оставям на всеки един от вас. Факт е обаче, че близо 4 милиона и 200 хиляди души, имащи право на глас “избраха” другия крачол, извинявам се за френския. Тези 67,36% негласуващи са категорична диагноза за политическия елит. Тази група може да се вгледа в някого и току виж го припознала за свой политически изразител. Някой, който успее да ги убеди, че може наистина да измете сегашните хрантутници от държавните им хранилки. А като споменавам “държавните хранилки” винаги се сещам, че става дума за вашите пари — парите на избирателите, които властта преразпределя към фирмите на някой “точен техен човек”. Примери има много, а най-разпознаваеми са през инфраструктурните проекти. За тези “хранилки” ми е думата…

Втори очевиден факт е, че единственият печеливш от тези избори е БСП! Тъжно, но трябва да си го признаем. Резултатите на БСП са показателни — от 424,037 на евроизборите през 2014 г., тази година те “качват” гласовете си на 474,160. Това както и да го гледаме е добър резултат за т.нар. Левица. Това е ръст от почти 11%. И то на фона на 11 процентния отлив на гласоподаватели като цяло, пак в сравнение с 2014 г. Затова, вътрешните проблеми на БСП, колкото и да радват пишещия тези редове, са крайно неразбираеми и дори необосновани. Особено когато исканията за оставка са от онези в партията, които я доведоха нееднократно до изборен разгром от втория отбор на БКП — ГЕРБ…

Трети очевиден факт са добрите резултати на Иванчева и бившият атакист Минчо Христов, които поотделно бият и Атака, и Валери Симеонов. Това също работи за тезата за назряващия протестен вот.

Четвърти очевиден факт са по-скоро запазените позиции при ГЕРБ. Колкото и да ми е трудно, предвид личното ми крайно негативно отношение към тази т.нар. дясна и доскоро набедена за консервативна партия, трябва да се отбележи, че те се представиха прилично, в рамките на очакваното и предвижданията на повечето от социолозите. На евроизборите през 2014 година са получили 680,838 гласа, а в неделя — 607,194 гласа. Тоест, губят 73,644 гласа или това е спад от около 3.6 процента. Обективността налага да отбележим, че на фона на общия спад от около 11% на гласоподаване на тези евроизбори сравнени с предишните, можем дори да говорим за относителна добра мобилизация при ГЕРБ, независимо от апартаментните скандали, които ги засягат пряко. Партията на Борисов запази 6-те си мандата, както и през 2014 г.

Пети очевиден факт са запазените позиции на ВМРО. Коалицията, в която се явиха през 2014 година (заедно с ББЦ на Бареков ЗНС) тогава получи 238,629 гласа, а на сегашните евроизбои ВМРО самостоятелно успя да вземе почти две трети от тези гласове, т.е. 143,830.

Шести очевиден факт са намалените позиции на новата формация Демократична България (ДБ) спрямо резултатите на Реформаторския блок през 2014 година. Ще припомня, че предходната коалиция на ДСБ — Реформаторският блок през 2014 г. спечелва почти 145 хиляди гласа. Зелените (днес Зелено движение) спечелват подкрепа от 12,547 гласа. Общо — сини и зелени тогава имат 157,079 гласа. В ДБ днес се включиха и Да, България, които нямат досегашно участие в евроизбори, но на парламентарните избори през 2017 дадоха заявка с над 120 х. гласа. В неделя сумарния вот за формацията ДБ е 118,484 гласа, което е спад с около 23 процента. Вземайки предвид общо по-ниската активност (почти 12 процента), все пак, трябва да признаем, че отрицателният тренд на т.нар. Градска десница е по-бавен от досегашното. Числата сочат, че при праг за спечелване на един мандат в Европарламента от около 125 хил. гласа, ДБ със своите 128,140 гласа дължи “успеха” си на около 3500 души. Това трудно може да мине за безспорен успех, отчитайки факта, че ДСБ и до онзи ден имаха евродепутат — Св. Малинов. Тоест, и тук ситуацията е сон шон жмо. А това е сериозно предупреждение, което само идиот не би взел предвид.

Седми очевиден факт са наистина големите губещи АБВ, Атака и НФСБ. При 90,061 гласа през 2014 година АБВ, макар и скрита зад името “Коалиция за България” успя да събере доверието на едва 16,759 души и реализира рекорден срив от над 73 хиляди гласа — повече от пет пъти по-малко от 2014 г. Подобна е съдбата и на Атака и НФСБ, които като в общо политическо танго се сринаха с близо 47 хиляди гласа всяка. Днес Атака има едва 20,906 гласа, а НФСБ “рекордните” 22,421 гласа. Над три пъти по-малко.

Осми очевиден факт е сривът на ДПС. През 2014 година партията на Ахмед Доган получава 386,725 гласа, а тази неделя — само 323,510 или реализира срив от около 17 процента.

Девети очевиден факт е високият процент гласували с “не подкрепям никого”. Повече от 61 хиляди души съзнателно са отбелязали тази опция. Това е осъзнат протестен вот. Близо 3 процента. Ако тази тенденция се запази, скоро партията на “не подкрепям никого” ще има възможност за своя парламентарна група, прескачайки 4-те процента.

Изводът: Всичко си е както си беше! Сервират ни още от същото! Един печеливш, удобно набеден за големия губещ. И трима големи губещи — Петков, Симеонов и Сидеров.

Демократична България и ДПС трябва много сериозно да отчетат и обмислят резултатите, защото те са единствените, които имат спад в подкрепата значително по-голям от общото понижаване на изборната активност от 2014 до 2019 година.

Всичко това ми напомни забавната песничката на Висоцки: “Утренняя гимнастика”:

Не страшны дурные вести –

Мы в ответ бежим на месте.

В выигрыше даже начинающий.

Красота — среди бегущих

Первых нет и отстающих!

Бег на месте обще-примиряющий.

(Не ни плашат лошите вести –

Ние в отговор бягаме на място.

Печели даже начинаещият.

Красота — сред бягащите

Първи няма и изоставащи!

Бягането на място е общо-примиряващо.)

* Игра на думи, от френското Sans changemеnt – без промяна.