И полицаите, събирали такса „спокойствие“ от наркодилъри, ли ще протестират за по-висока заплата ?

Обясненията „заплатите са ниски“ не оправдава корупцията

0
614
полицаи
Къде свършва полицията и започва престъпността ?

На протеста трябва да отиде и пловдивското ченге, обслужвало телефонни измамници

СТЕФАН ТАШЕВ

На 22 октомври отново ще има полицейски протест. С искане за увеличение на заплатите им с 15% със задна дата, нов Закон за МВР и т.н. Вероятно синдикатите в министерството имат основание, твърдят, че заплатите там не са пипани от 2013 г.

На протеста пак ще има скъсани „кубинки“, полицейски дрехи от „Илиянци“ и съответните аксесоари. Лайтмотивът е-полицаите са бедни, ходят със скъсани дрехи, едва свързват двата края.

Дали всички полицаи са така. В неделя при акция на Дирекция“Вътрешна сигурност“-МВР в София бяха арестувани двама офицери от „Криминална полиция“ в столичното Седмо РПУ.

Според събраните от прокуратурата доказателства Александър Цонев и колегата му Осман вместо да се борят с наркодилърите в Студентски град, те ги командвали, продавали им дрога !?? и събирали по 2000 лв месечно такса „спокойствие“ от наркобосовете.

Тези двамата „доблестни“ служители на МВР ако не бяха в ареста сигурно щяха да са на протест на 22 октомври. Защото не им стигат заплатите.

Между другото през март 2016 г. отново в Студентски град агентите на „Вътрешна сигурност“-МВР задържаха при зрелищна акция двама полицаи. Оказа се, че ченгетата Божидар Милев и Николай Апостолов изнудвали студент да продава наркотици в района, като взимали процент от всяка пласирана дрога, инсценирали на младежа арест, за да го сплашат, даже се занимавали и със сводничество на студентки.

Къде тогава по дяволите свършва полицията и започва престъпността ?

По обясними причини на протеста няма да отиде едно ченге от Пловдив, арестувано като покровител на банда телефонни измамници. Този „служител на реда“ си прибирал подкупа директно пред районното без да му пука.

Примерите са много. Обясненията „заплатите са ниски“ не оправдава корупцията. И в други сфери здравеопазване и образование заплатите са същите.

Защото да служиш на закона не е някаква привилегия, въоръжен с карта и палка да правиш каквото си искаш, а задължение.

Протестите, ако зад тях не се крият политически мотиви, няма да решат нищо.

При положение, че управляващите обявиха, че се готви увеличение на заплатите за армията и МВР, но от догодина.

И преди съм писал, че увеличението на полицейските заплати влече и вдигане на средствата за „наградата“-20-те заплати при пенсиониране. Което означава допълнителни 2 млрд. лева от бюджета.

Които трябва да осигурим ние, данъкоплатците. Срещу какво ? Срещу полицаи-мутри ? Като тези маскираните от протестите през ноември 2015 г? Не, благодаря.

Затова господа синдикалисти изчистете си редиците първо от корумпираните си колеги, после протестирайте.