Как да се борим с корупцията-от „Храбрия архитект“ до Ваклин

По-добре плащай подкуп и си трай, по-малко неприятности

0
392
корупция
Храбрият архитект (вдясно) стана най-известният "защитен свидетел" благодарение на Румен Петков и Борис Велчев.

Какъв е смисълът да подаваш сигнали за искани подкупи, като после ставаш „мафиот“

Стефан Ташев

Излизат публикации, че съм мафиот и лъжец, но се надявам, че хората разбират, че това не е вярно. Наистина се чувствам дискомфортно и неприятно. Хората ме питат: Защо ми трябваше. Това заяви пред Канал 3 вчера строителният предприемач Александър Ваклин. Ваклин е изнудваният от бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която поиска половин милион евро, за да му пусне преписките за строителство.

Заради подкупа Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров търкат арестантските нарове от април тази година.

Ваклин е прав, защото заради постъпката си в борбата срещу корупцията, за която непрекъснато пищим, получи това. Освен, че стана „мафиот“ бизнесменът бе обвинен от пиара на Иванчева в склоняване към подкуп. И стана по-черен от дявола. Какъв е смисълът тогава хората да реагират срещу корупцията, след като това им носи само неприятности.

Дано с Ваклин не се случи същото като с „Храбрия архитект“. Помните ли го? Става дума за неща от преди 10 години. Архитект Георги Янев имаше неблагоразумието да подаде сигнал срещу двама чиновници от Пътния фонд, рекетирали го за 50 000 лв. Парите им трябвали да променят статута на 200 дка. земя край търновското село Леденик. По проект от там трябваше да мине бъдещата магистрала „Хемус“. Любимир Лилов и Иван Владимиров от Пътната агенция бяха арестувани за подкупа от 50 000 лв, взет от Янев на 21 януари 2008 г.

И тогава стана първо смешно, после страшно. Вътрешният министър от кабинета на Тройната коалиция Румен Петков и главният прокурор Борис Велчев довлякоха Янев в МВР на пресконференция за борба с корупцията. Пред всички медии той бе обявен за „храбрия архитект“ и награден с кортик от Петков.

Пред медиите Янев се чувстваше леко глуповато, защото както се оказа по-късно му обещали да бъде защитен свидетел, а го закарали пред камери и микрофони. Егати защитения свидетел, на който цяла България знае името.

От пресконференцията в МВР кариерата на архитекта символ на „борбата с корупцията“ рязко тръгна надолу. Той загуби поръчката за имота край Велико Търново, бизнесът му отиде по дяволите, две години МВР го мота и не му връщаше дадените от него 10 000 за подкупа на двамата от пътната агенция. Парите бяха белязани и ползвани за веществено доказателство.

Тук питай бившия главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев, имам свидетели. Когато трябваше пък аз да съм защитен свидетел, още на другия ден името ми вече се знаеше точно от тези, които не трябваше да знаят. Аз тогава бях изключително уплашен, дори паникьосан, и не го крия. Нямах избор и потърсих помощ от мои приятели журналисти, за да мога да ги изпреваря. Стана като в мафиотски филм. Тогава ми помогнаха само трима. Ти знаеш кои са и недей да скромничиш излишно. Тогава прокурорът Роман Василев много ми се радваше из коридорите на Съдебната палата и то до степен, че изписах кофи с мастило. Искаха от мен да дам половината от подкупа, ама нямах толкова пари и дадох, колкото имах спестени – 10 бона, които ми върнаха чак след 2 години. Междувременно лицемерно ми сложиха охрана пред къщата“, казва в интервю за Офнюз преди две години Янев.

След ареста на двамата чиновници от фонда, Европейската комисия спря на правителството на Сергей Станишев 1 млрд. Евро, европейски пари за строителство на пътища.

В петък, 25 януари 2008 г, Брюксел изпрати писмо до финансовото министерство, в което иска проверка на данните в медиите за конфликта на интереси и отношението на арестуваните към европейските пари. Едновременно комисията нареди да се спре изплащането на суми по проектите за „Транзитни пътища 3“, магистрала „Люлин“ и техническата помощ за европейски транспортни мрежи, както и проектите за изграждане на пътя Кърджали – Подкова и 8-километровата отсечка, която свързва магистрала „Хемус“ със софийския Околовръстен път. Стойността на проектите е за около 250 млн. евро. „Няма да превеждаме пари, докато ситуацията не се изясни и освен това вече сезирахме ОЛАФ“, заявява тогава говорителят на ЕК Марк Грей.

Двамата арестувани за подкуп бяха оправдани от съда. Нещо повече, Софийският апелативен съд в мотивите си за оправдателните присъди поиска „Храбрият архитект“ да бъде съден за предлагане на подкуп. Иди подавай сигнали за корупция, ако нямаш друга работа.

В скандала тогава нито прокуратурата, нито МВР си направиха труда да проверят една друга връзка с подкупа искан и даден от Янев.

Той е нает от „Фонд за недвижими имоти България“. През 2006 г именно фондът купува 200 дка край Леденик с компенсаторки от Държавния поземлен фонд. За какво му са на този фонд земи в този пущинак ? Отговорът се крие в един от собствениците на фонда – Марио ал Джебури, избран през 2006 г от Тройната коалиция за шеф на Агенцията по туризъм.

Марио ал Джебури е брат на Гати ал Джебури, зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ. Подал изненадващо оставка през 2003 г. И двамата братя бяха определяни като част от „царските юпита“, приятели на Милен Велчев, Николай Василев и сие, които Симеон Сакскобурготски докара да управляват България. Братя на някои от „юпитата“ изненадващо забогатяха, строиха луксозни хотели край морето, други пък се оказаха собственици на големи парцели земи. Съвсем случайно край бъдещата магистрала „Хемус“, за чието трасе тогава почти никой не знаеше. Нищо, че проектът за аутобана после бе променен.

Дали купуването на имоти не е свързано с поверителна информация за бъдещите държавни мегапроекти. Това обаче мина и замина. Остана само „Храбрия архитект“, който на въпрос какво ще посъветва всеки желаещ да подава сигнали за корупция отговаря: Добре да си направи сметката срещу какво се изправя и предварително да си върже гащите, защото за тази работа трябват здрави нерви и даян…

Та и Ваклин го чака същото. Пиарите и феновете на Иванчева ще го заливат с помия, дет се вика дупе да му е яко. А няма кой да го защити, защото зад виковете покрай „иконата на демокрацията от Младост“ се заглушават фактите. И изтеклите СРС-та с „Три по 75 евра“ и факта, че 10 минути след предаването на подкупа преписките на бизнесмена за „пуснати“ светкавично от общината след година мотаене.

А и Ваклин да забрави за парите, които даде за подкупа. Да пита „Храбрия архитект“. Иначе борбата с корупцията продължава. Гражданинът плаща на чиновника или катаджията и после се оплаква в социалните мрежи.