Как се организират протестите на „малките“ търговци на горива (СНИМКИ)

И на двата протеста около автобусите винаги се забелязваше присъствието на хора с организаторски функции

0
489
протести
Автобус на фирма "Шанстур" докарва "мургави" протестъри пред МС.

Автобуси на бургаски фирми докараха „мургави бензинджии“ пред Министерски съвет 

Преди два дни търговци на горива за пореден път протестираха срещу законопроект, който изисква банкови гаранции и сериозен уставен капитал от всички фирми, занимаващи се с горивна търговия на едро и дребно. Протестиращите настояват да не бъдат слагани под общ знаменател с големите вериги и дистрибутори и да останат извън обхвата на закона.

протести
Те са старателно организирани.

Засега единственият, който им обръща повече внимание, е вицето Валери Симеонов. Той се втурна да ги брани пред телевизионните камери и дори обвини големите вериги, че нарочно изпращат хора от малцинствата на техните протести, за да ги дискредитират.

протести
Част от организаторите.

Присъствието на голяма група мургави „търговци” направи впечатление на всички и на двата протеста на „малките” под прозорците на властта.

И на първия митинг в края на юни, и на 9 юли те бяха организирано докарани и откарани с автобуси и издигаха лозунги и плакати, които не бяха в състояние да прочетат, камо ли да напишат.

протести
Инструктаж на протестиращите.

Нашият обектив проследи пътя им до автобусите с бургаска регистрация, принадлежащи на фирма „Шанс тур” със седалище в Царево и дейност в Бургаския регион.

Както е добре известно, Бургас е щаба на партията на Симеонов НФСБ, оттам са и основните бунтовници срещу закона.

Версията на вицето за саботаж с цел дискредитация се пропуква сериозно от факта, че и на двата протеста около автобусите винаги се забелязваше присъствието на хора с организаторски функции.

Редица снимки в интернет-пространството показаха и луксозни автомобили на действителни участници в акцията, паркирани в непосредствена близост до организирания транспорт. Така че, колкото и участниците да се разграничават от „масовката” си, за обективния наблюдател е очевидно, че присъствието ѝ на протеста става с тяхно знание и съгласие.

протести
Автобусът, докарал „протестиращите“ е с бургаска регистрация.

Което отваря нова, по-логична версия, кой всъщност стои зад протестите срещу законопроекта и защо точно Валери Симеонов влиза в ролята на техен обществен защитник. Иначе, на фона на намаляващите приходи от акцизи върху горива в бюджета, някак не прилича на икономически вицепремиер да омаловажава проблема с контрабандата и да не иска затягане на контрола точно в този сектор. Но пък рано или късно идат избори, и какво по-хубаво за НФСБ от това, да има някакви доводи пред избирателите, че не е била пуделче на ГЕРБ?!

Подобни протести и „масовки” с надути свирки в Триъгълника на властта вършат отлична работа в тази посока.