„Комплексар“  ли е президентът ?

Не сме чули негов коментар и за арестите на знакови фигури от бизнеса, свързани с БСП като Бенчо Бенчев, Ветко Арабаджиев и Миню Стайков

0
391
президент
Играта с новата партия може да изяде главата на президента.

Подгряването“ на обществото за партия на Румен Радев влияе зле на реалната преценка на държавния глава

Стефан Ташев

Президентът Румен Радев блокира промените в правителството като не подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Маринов трябваше да бъде новият министър. Официално държавният глава е на посещение в Латвия и ще се върне в края на седмицата. Неофициално ако се цитира сайтът на Мадам В., който „обслужва“ медийно Румен Радев, това било „урок по етика и възпитание към премиера Борисов“.

Според неофициална информация след като в президентството е получено гласуваното вчера решение на Министерски съвет, Радев обявил на управляващите, че не бил „пощенска кутия“ и трябвало да се съобразяват с него, защото така институцията се обезсмисляла.  Фръцнал се и заминал на воаяж в чужбина. Това показва няколко неща. Първо, Радев демонстрира „принципност“ в един формален акт-освобождаването на главния секретар на МВР от поста.

Само, че с това блокира промените в кабинета, за които настояваше самият той, подкрепен разбира се от БСП. Кога е принципен и кога не ?

Второ, президента, видно и от последната му програмна реч, реши да се „еманципира“ леко от социалистите, като се прави на самостоятелен играч в политиката. Влияние му оказват „подгряващите“ операции в медийното пространство и опипване на почвата за евентуална негова „русофилска“ партия тип „Единна Русия“.

Точно навреме вчера излезе социологическо проучване, с автор „Червен Кольо“, че само партия на Слави Трифонов и президента може да победи ГЕРБ на избори. Това обаче помрачава трезвата преценка на държавния глава за реалната политическа ситуация в страната. Видно от неговите действия.

Трето,играта с указа демонстрира „наказателна акция“ срещу правителството на Бойко Борисов. Вероятно заради факта, че тази година Румен Радев няма да отиде на откриването на сесията на Общото събрание на ООН. Вместо него там ще бъде Борисов. Отмъщение или комплексарщина демонстрира Радев ? И двете.

В най-новата ни история два пъти държавен глава е отказвал да подпише укази. И двата пъти го направи президента Петър Стоянов. Първият път той отказа да подпише указа за назначаване на Бойко Рашков за главен прокурор през 1999 г.

Вторият през 2001 година, когато отказа да подпише предложението на кабинета „Костов“ за освобождаването на ген. Васил Василев като шеф на Националната полиция. Василев остана шеф на полицията до 2003 г, когато след среща с парламентарната група на БСП вътрешният министър от „царското правителство“ Георги Петканов уволни него и още полицейски шефове, защото били свързани със СДС.

Радев обаче прави други сметки. С отказа си саботира работата на правителството, а и на парламента.  Указът сигурно ще бъде подписан другия понеделник, след демонстрации на мускули и цупене. Или целта на държавния глава е някой да му обърне внимание в медиите ?

Румен Радев няколко пъти демонстрира, че е скаран с историята. Но като не знае, нека потърси помощ от многобройните си съветници и се върне малко назад във времето. Историята с „президентска“ партия, „социален“ президент и президентска република вече е играна по времето на Георги Първанов-Гоце. Но завърши с фиаско. И тогава червенкольовци обясняваха как само партия на президента може да спаси страната заради супервисокия му рейтинг.

Но вижте резултатите на няколко вида избори на партията на Първанов и ще разберете, че ви лъжат за пореден път. Помпането на Румен Радев като „единствен спасител на нацията“ може да му изиграе лоша шега. Но това ще го разбере по-късно.

Остава въпросът кога президентът е принципен като си мълчи за катастрофата с баща му или когато иска промяна, реформи в управлението, но ги блокира ? Не сме чули негов коментар и за арестите на знакови фигури от бизнеса, свързани с БСП като Бенчо Бенчев, Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. Сега заради комплексите и цупенето на Радев държавата ще стои да чака в „ступор“. И това ако е държавническо мислене здраве му кажи.