Кръгом и бегом към Москва!

0
5615
Румен Радев

Да сравняваш английската кралица с Румен Радев е все едно да сравняваш расов кон с магаре

Иван Михайлов

Бегом до хоризонта и обратно! Падни-стани! Всеки, минал през така любимата на соцносталгиците родна комунистическа казарма, помни до болка тези тъпотии. Това бе философията на фуражките, с която войникът трябваше да бъде мачкан, унизяван и „вкаран в релси“.

Да не мисли, защото други, по-висши началници, мислят вместо него.

Тази философия демонстрира днес и президентът Румен Радев. Той призова депутатите кръгом и обратно към месец март, когато той си дарил заплатата за Видин.

Днешното изпълнение пред „Пирогов“ на т.нар. държавен глава, който по конституция е обединител на нацията, показа няколко неща.

Първо, че Радев продължава да е тотално неадекватен по време на най-голямата криза в света след Втората световна война. Нещо повече, той става вече вреден и опасен за държавата. Президентът прилича на човек, току-що събудил се от двумесечен сън, без да знае къде се намира и какво се е случило през времето, когато е спал.

Второ, успешните действия, бързата реакция и адекватните мерки на Националния оперативен щаб и правителството при кризата видимо са изнервили президента. Не прилича на държавен глава да се държи като старшина в казарма. Но това е манталитетът. Това е мисленето на фуражката, това е хоризонтът. Рейтингът му клюмна, ледовете се пукат дами и господа. Картонената кула на „Дондуков“ 2, обслужвана от придворни социолози и журналисти, рухва. Митовете за строгия, но справедлив летец, който ще спаси страната, също.

Остава му още малко време, каза вчера в Народното събрание депутатът Валентин Касабов. И това Радев не може да преживее. Това го съсипва, мачка егото му на генерал, свикнал цял живот на казармени порядки. Където не се мисли, а се изпълнява.

Вижте обкръжението му – съветници, секретари, все фуражки и ченгета от Държавна сигурност. Не знам какво точно го съветват, но всяка публична поява на държавния глава и изявленията му по темата с кризата с коронавируса сриват образа му. Маските паднаха, кризата и неадекватното поведение на Румен Радев вече отрязаха мераците му за втори мандат и бълнуванията на група ченгета, маскирани като интелектуалци, за негова партия.

Така е като си проект на външна, враждебна на България, ЕС и НАТО сила. Когато са те извадили от униформата в последния момент и са те монтирали на „Дондуков“ 2. Както с гордост призна в различни телевизионни интервюта авторът на проекта „Румен Радев-президент“ руският ген. Решетников.

Проектът се оказа неуспешен за България, но за Москва е удар в десетката. От месец насам Радев непрекъснато плаши с някакви гладни бунтове. Натрапва безумната теза гладни срещу болни. Съвсем случайно днес официалният рупор на московската хибридно-децинформационна кампания РИА „Новости“ прогнозира гладни бунтове в Европа и САЩ заради пандемията от коронавирус.

От началото на кризата Русия провежда чудовищна по мащабите си кампания за дезиноформация и откровени манипулации, която цели всяването на страх и паника в богатите държави от ЕС, с дългосрочна цел – разцепването на съюза. Операцията на руските „лекари“ в Италия е само капка в морето.

Огледайте се в социалните мрежи – хиляди фалшиви профили на „патриоти“, „родолюбци“ и „борци срещу диктатурата“ бълват руска пропаганда. Бегъл поглед и сравнение на тезите на Радев и московската хибридна пропаганда показва, че те съвпадат изцяло. А и с тези на Корнелия Нинова и БСП. Но това не е новина.

Говорещият за „цензура“ президент показа днес, че е на нивото на „Информиран нет“, „Брадва“ и още десетки фейксайтове за фалшиви новини. В които неграмотни драскачи пишат заглавия от типа: „Президентът слиза при народа на протест срещу Борисов.“ Това е хоризонтът.

Днес борецът за свобода на словото от „Дондуков“ 2 се накара на журналистите, че не отразили жена му, която раздавала мартеници на възрастни хора. Така е, когато си изгубил мярката и реалната представа за света, защото си заобиколен само от блюдолизци с казармено мислене.

Случайно или не, след посещението на Румен Радев в Благоевград при червения кмет се заговори за протест срещу извънредното положение в града. След официалното му изявление по темата от миналата седмица такъв протест се готви полунелегално в русофилско-патриотични групи за 12 март пред парламента. Това ли ще са „гладните бунтове“, за които прогнозира президентът? Само да не са като тези през есента на 2018 година, когато яки, назобени мъжаги организираха протести срещу цените на горивата с луксозни джипове.

След обръщението на английската кралица Елизабет II към нацията мнозина се опитаха да сравнят нейното с това на Румен Радев отпреди седмица. Това е толкова нелепо. Все едно да сравняваш расов кон с обикновено магаре. Няма смисъл да се коментира поведението на истински държавен глава с апокалиптичните изпълнения на руската марионетка Румен Радев.

За когото единствената мечта е да отиде на „Парада на победата“ в Москва. Да отиде и да не се връща. Нали там няма гладни бунтове, а заболели от коронавирус оздравяват след среща с президента Путин.

И догодина от нас зависи дали ще дадем на Румен Радев командата: Кръгом и бегом към Москва!