Простотията и безхаберието убиват !

0
374
И за смъртта на момчето няма да има виновни.

Хайде на бас, че няма да има виновни за смъртта на 16-годишното момче

Иван Михайлов

Едно 16-годишно момче загуби младия си живот по абсурден и нелеп начин. Пресичайки пешеходна пътека, бе ударено от ток от някаква шахта. В шахтата пък имало кабели, които били прокарани по предпазните парапети. На кого са тези кабели не е ясно. Кой ги е свързал така, не е ясно. Въобще е ясно, че нищо не е ясно. Столична община не знае, Община „Триадица“ не знае, Болница „Св. Иван Рилски“ не знае, ЧЕЗ не знае. Никой нищо не знае.

Кабелите били за някакъв павилион, наречен „преместваем обект“.

На кой е този павилион ? Не се знае. Мъгла. Мъглата на пълното безхаберие и простотия. Която ни убива. В прекия и преносния смисъл. Мога да се басирам с всеки, че няма да има виновни за смъртта на това младо момче, което си отиде от този свят без да е видяло нищо от живота.

И дори някакви чиновници да бъдат пратени на съд, те ще бъдат оправдани.

Примери за тези твърдения, уви, има много.

На 3 май 2005 година 34-годишният Веселин Петров, телевизионен оператор, загина, докосвайки водата на новоизградения фонтан на площад „Славейков“ в София. Разследването показа, че при проектирането на фонтана и изграждането на електрическата инсталация са допуснати сериозни нарушения. Във водата е имало напрежение от 220 волта. За смъртта на Веселин пред съда бяха изправени Васил Каменов, изпълнителен директор на пазари „Теменуга“, бившият управител на „Общински пазари“ Георги Зенгинов и директорът на „Крамкомплекс“ ООД Симеон Кралев. На първа и втора инстанция Каменов бе осъден на 1000 лева глоба, а останалите двама напълно оправдани.

Фонтанът-убиец на „Славейков“. За смъртта на Веселин няма виновни. СНИМКА: ДНЕВНИК

И, да, не се чудете, делото продължава да се мотае във Върховния касационен съд почти 16 години след смъртта на Веселин. Животът му бе оценен на 1000 лева.

Година по-късно, на 19 септември 2006 година, в центъра на София, в час пик, рухна една сграда. Върху две млади момичета, 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които се прибираха от работа с колата си.

Те бяха убити на място. Напълно невинни, нищо не подозиращи. Умират докато чакат светофарът на ул. „Алабин“ да светне зелено. През 2020 година, 14 години след трагедията, Софийският апелативен съд оправда напълно четиримата подсъдими за смъртта на Деница и Петрина-Георги Кирчев, който е управител на фирма „Хрисома“, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „А3-Архитектура и изпълнение“, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“.

За смъртта на Деница и Петрина на столичната ул. „Алабин“ няма виновни. СНИМКА: СЕГА

Нещо да не ви е ясно ?

Трагични примери много. Така в един януарски студ и сняг, няколко дни след Нова година пред един банкомат, в снежна преспа, бе открито тялото на млада жена във Варна.

Тя отишла да тегли пари от машината под жилищен блок, но върху главата й се срутил балкон. Останалото свършил снегът. И тялото на жената стояло там няколко дни. Докато се разбере какво е станало. Някой правил ремонт на балкона, някой къртил, рушил..и накрая смърт.

На никой не му пука за закони, за спазване на елементарни неща.

Само малоумен идиот може да свърже електрически кабели, високо напрежение, с металните предпазни парапети на пешеходна пътека. На страшно оживен столичен булевард. Сигурно хилядите хора, минаващи всеки ден оттам трябва да дават курбан, че не са били на мястото на момчето. А можеха да бъдат. И сега семействата им да страдат както родителите на това напълно невинно дете.

Като майката на Веселин, загинал от 220 волта ток във фонтана на „Славейков“ или семействата на Деница и Петрина, които не получиха никаква справедливост. Защото някой не си е свършил работата, някой не го е контролирал, а на някой просто не му е пукало или пък е получил нещо, за да си затваря очите.

Вторачили сме се в безумията по пътищата, но простотията и безхаберието взимат своите жертви около нас. Утре непочистена висулка ще убие някой невинен човек на улицата, който е имал нещастието да върви по улицата. И пак няма да има виновни.

Гарантирам ви, че такава простотия, кабели с високо напрежение да лежат на улицата и то свързани с метални парапети, няма да видите в нито една европейка столица. И ако това нещо все пак се случи ще валят многомилионни искове срещу община, държава, кмет, електроразпределителни дружества и така до девето коляно. А тук тишина. И е пълно с невинни хора.

Затова и простотията и незачитането на човешкия живот у нас, за сметка на парите, ще продължава да ни убива.