Само в Breaking.bg: Експерименти ли доведоха до трагедията в Горни Лом ?

"Миджур" и "Петолъчката"-замазването на следите

0
233
мини
Гръцките мини бяха върнати обратно.

Защо не бе потърсена отговорност от икономическия министър Петър Димитров, разрешил внасянето на опасните мини в България ?

Стефан Ташев

Това са едни от най-простите боеприпаси. Те съдържат експлозиви, които не са много чувствителни и които ще бъдат изцяло преработени и вложени в производството на промишлени експлозиви. Няма да има изгаряне на експлозиви, няма да има замърсяване на околната среда. Напротив – българската икономика, освен че ще получи средства от гръцката армия за тази утилизация, ще вложи продуктите в производство на промишлени експлозиви.

Това заявява в средата на юли 2008 година пред Агенция „Фокус“ Валери Митков, собственик на фирма „Видекс“ АД и завод „Миджур“ край Горни Лом.

Поводът е протестите в Стара Загора срещу евентуалната утилизация на остарели гръцки противопехотни мини. В града има слухове, че това ще става на полигона Змеево. Няколко дни по-рано, на 3 юли, избухват военните складове край Челопечене. Хората в Стара Загора са много притеснени. Местни общински съветници дори искат да бъде създадена временна комисия, която да не допусне това. В отговор „Видекс“ е изпратила уверение, че утилизацията няма да бъде извършена на територията на община Стара Загора, а на собствена площадка в село Горни Лом.

Митков уточнява и бройката на мините, които според него са напълно безопасни-1,6 милиона.

Кой допусна остарелите гръцки мини в България ?

След трагедията в Горни Лом, отнела живота на 15 души, този въпрос бе задаван многократно. Прокуратурата явно не успя да намери отговор след като сред обвиняемите по делото, оправдани до един вчера, не беше икономическият министър в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров.

Именно той разрешава вноса на гръцките мини, които нито една друга държава не иска. Каква е предисторията ? Докарваните у нас противопехотни мини са от времената на виетнамската война. Те са изключително опасни, наричани са „скачащата Бети“ заради ужасните поражения, които причиняват на хората при взрив.

българия
От взрива заводът бе почти изтрит от лицето на земята. Но виновни няма.

Забранени са в целия свят от преди 20 години и трябва да бъдат утилизирани. В България това отдавна е направено. В Гърция обаче това е забавено и държавата решава да обяви конкурс за утилизиране на мините извън страната. Преди това тези боеприпаси са били заровени на гръцко-турската граница.

Желаещи за утилизация на мините няма. Единственият кандидат е българската фирма „Видекс“ АД. Тя печели конкурса. Разрешение за вноса на 1,6 млн. гръцки мини е дадено от Министерство на икономиката през 2008 година.

Това става много съмнително. Валери Митков получава разрешение без да е представил всички необходими документи. Липсвали техническите параметри на мините – задължителна клауза, която забранява на „Видекс“ да препродаде боеприпасите, както и положително становище на служба Контрола на общоопасните средства- КОС-МВР за условията за съхранение и технология на утилизация.

Заради това като обвиняема по делото е привлечена секретарят на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към икономическото министерство Ивелина Бахчеванова. Според прокуратурата тя е предложила на икономическото министерство да разреши вноса на мините от Митков без необходимите документи. Вярва ли си прокуратурата, че един чиновник в Министерство на икономиката лично ще разреши вноса на милиони мини без подпис на министъра, тогава Петър Димитров от БСП ?

Валери Митков е виден масон, човек на БСП и личен приятел на президента Георги Първанов. Първанов е чест гост в личната винарна на Митков-“Лопушна“. Във Видинско под сурдинка се шушука, че всъщност реалният собственик на завод „Миджур“ е Зорка Първанова. Но това са само слухове.

Във винарната гостуват видни социалисти, сред които тогавашният зам.-министър на МВР Камен Пенков. Служба КОС-МВР е един от ресорите на Пенков, отишъл си скоропостижно от министерството след грандиозните скандали около Румен Петков. Валери Митков е единствен работодател в региона. Той държи в ръцете си хората, които нямат друго препитание. Така се осигуряват гласоподаватели за столетницата.

Това обяснява как Митков получава лиценз за вноса на такова голямо количество опасни мини, които нито една държава не желае на територията си. И то с неизрядни документи. Взривът в „Миджур“ и смъртта на 15 души показва защо.

Но това не е всичко, както се казва в рекламата. След адския взрив на 1 октомври 2014 година става ясно, че към кабинета Станишев са подавани многократно сигнали, че у нас се внасят и утилизират опасни мини, но те естествено са игнорирани от Тройната коалиция.

Сигналите са подавани от Петър Пенчев, който е заместник-председател на Национално движение „Екогласност“ и член на Асоциацията на свободното слово „Анна „Политковская“ и партия „Зелените“.

подсъдими
Взривеният завод „Миджур“. СНИМКА: МВР

На 6 юли 2008 г. той е поискал от Станишев държавата да спре вноса на мините от Гърция, но получава мълчалив отказ за информация. Той е обжалван пред Върховния административен съд, но в началото на 2009 г. делото е било прекратено.

Пенчев казва, че е изпратил копие на искането си и до председателя на Европейската комисия, но реакция не е имало. Все пак на 7 октомври 2009 г., когато на власт вече е правителството на ГЕРБ, получава отговор – от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерския съвет. В него се посочва, че в България са внесени 1 568 159 противопехотни мини, които трябва да бъдат утилизирани в страната. Месец по-рано, на 4 септември, Комисията за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение издава разрешение на „Видекс“ за трансфер на оръжие.

Като собственик е посочен Валери Митков, а вносителят е „Хеленик Дифенс Системс“ СА – Гърция. Според предоставените документи договорът за вноса е подписан на 10 юли 2008 г. и в него е посочена цената за унищожение на една мина – по 0,32 евро.

Пенчев е изпратил и писмени предупреждения за рисковете за здравето и живота на хората и околната среда от вноса на стари боеприпаси и е посочил, че над 4 години гръцките власти не са разрешили утилизацията им на територията на южната ни съседка. С ново искане за информация, в началото на октомври 2009 г. зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева е обяснила, че на предприятието „Видекс“, завод „Миджур“ в с. Горни Лом, е издадено разрешително през юли 2007 г.

Екологът коментира, че въпреки искането, МОСВ не е представило оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС). Без тях няма как да е имало обществено обсъждане и мините са приети за утилизация без проблем. Според събраната от Пенчев информация за изпълнение на поръчката „Видекс“ е трябвало да получи 501 81,88 евро. Но това е само за утилизацията, която е по договора с Гърция.

Малцина се сещат, че Митков не приема мините в завода си, защото е борец за мир. Печалбата му ще бъде тройна и той го знае. Защото мините не се взривяват в завода, а се разглобяват и от тях се извличат черен барут, тротил и хексоген. От тях се изработват взривни вещества, които Митков продава. Именно тук е заровено кучето, твърдят запознати.

Алчността на собственика погубва работниците

Митков явно надценява възможностите и капацитета на завода да поеме такова огромно количество мини и да ги утилизира.

От средата на юли 2014 години гърците рязко засилват доставките на мини, а завод „Миджур“ изостава с графика за обезвреждането им. Всеки ден на граничния пункт Кулата са пристигали по 4-5 камиона с експлозиви.

В резултат площадката в Горни Лом буквално е зарината с корозирали и много опасни мини. Капацитетът на завод „Миджур“ се оказал крайно недостатъчен да поеме огромното количество. Наложило се сандъци с опасните мини да се тъпчат дори в котелното помещение за парното отопление, в сервизните помещения и дори в баните за работниците. Всякакви правила за безопасност за игнорирани. За сметка на работниците.

За да се вмести в сроковете на договора, собственикът наема още работници. Взимани хора без образование, без никакви познания и дори без да преминат обучителни курсове. Важна е печалбата от продажбата на тротила.

трагедия
Великият масон Валери Митков.

„На първо място не е умишлен взрив, на второ място е случайно възникнало възпламеняване в резултат на пълно неспазване на технологичните правила,и то не просто на самите правила при пряко боравене, а въобще при цялостната манипулация при всеки от типовете боеприпаси“, заявява година след взрива главният прокурор Сотир Цацаров.

И днес, почти четири години след трагедията, прокуратурата алармира, че във взривения завод продължават да стоят над 150 000 мини, без никаква охрана и надзор..

В „Миджур“ работят на три смени, но работниците пак не смогват, мините прииждат. Шефът Митков и синът му Емил пришпорват работниците. Върху тях е оказан непосилен натиск да се бърза. Принуждават ги да разглобяват мините с медни секачи и чукове, което е в пълно противоречие с елементарните мерки за безопасност.

Обезвреждането на мините по този начин е абсолютно забранено в цял свят, като технологията изисква това да става единствено чрез взривяване на специални площадки. Всички тези мерки за безопасност са били тотално пренебрегнати в „Миджур“.

Защо ? Заради ценният тротил, черен барут и хексоген. Видекс АД“ произвежда взривните материали Видексит, Амонит 6, Балканит, Скаленит, Метанит и др. В предприятието се правят ръчни гранати и инженерни боеприпаси, прахообразни взривни вещества.

Според запознати в момента на взрива на площадката в „Миджур“ синът на Митков Емил Митков и главният технолог на завода, също загинал, правят експерименти с тротил и хексоген. Целта е с извличането на тези опасни вещества от мините да се произвеждат взривни материали с по-малък обем, но на по-висока цена.

Именно тези експерименти довеждат до експлозията. На площадката по време на изпитанията присъства и доверен, външен човек на Валери Митков, който не трябва да е там. Но прокуратурата търси вината другаде.По време на взрива на мястото са съхранявани 21 кг тетрил и хексагон, при условие че в една мина има между 4 и 10 грама. Какво правят такива огромни количества взривни вещества там ?

На мястото на взрива са намерени 6 ями, а в тях следи от четири взривни вещества – тротил, както и тези, използвани при взривателите – черен барут, тетрил и хексоген.

Валери Митков прави опит да премести част от мините, заринали буквално „Миджур“, в складовете на Винарна „Лопушна“ в софийското село Сеславци в нарушение на всички мерки за безопасност. Все едно разкарва кисело мляко, а не опасни боеприпаси.

Това е осуетено в последния момент от МВР.

Заводът на Митков е бил затварян два пъти след инциденти и пожар през 2007 г. и 2010 г.,но си работи. Митков е човек на БСП и полиция, прокуратура и държавни органи си затварят очите за многобройните нарушения, откривани при проверки в завода. Няма кой да го притеснява. Той си позволява да не допуска проверяващи от Инспекцията по труда например или хора от КОС-МВР.

Работниците мълчат. Заради единия хляб и мизерните заплати. Защото друга работа в района няма.

трагедия
Завод „Миджур“ , собственост на фирма „Видекс“.

15 дни преди взрива в Горни Лом пристигат спешно хора от ДАНС за проверка. Инспекцията е по анонимен сигнал за нередности в завода. Според неофициална информация агентите на родното ФБР са изпратени там от Михаил Миков и други отговорни другари от БСП във Видинско и то в разгара на предизборната кампания за парламентария вот през есента на 2014 г. Причината-собственикът Валери Митков е дал подкрепа не за червената партия, а за АБВ поради близостта му с президента Георги Първанов.

Петолъчката“ и „Миджур“ замитането на следите

На 5 юни 2012 година избухва страхотен взрив в завода за боеприпаси на фирма „Берета трейдинг“ край Петолъчката. Трима работници буквално се изпаряват, идентифицирани са по ДНК, други трима са тежко ранени. Щетите се оценени на 40 милиона лева. Взривовете на „Петолъчката“ и „Миджур“ си приличат като две капки вода.

трагедия
Взривът на „Петолъчката“.

И при първия се утилизират боеприпаси, но и те не се взривяват както е изискването, а се режат на струг, за да се извлече барута и хексогена. Според разследването на „Петолъчката“ виновни за взрива са ракети от „ЗРК СА-75М Двина“. Те се доставят за утилизация по договор с Министерство на отбраната. Те трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване. Случило се е точно обратното – ракетите са били рязани на струг, за да бъде извадена от вътрешността им страховитата смес от тротил и хексоген. Това установява експертиза, поръчана от Националната следствена служба.

Според специалисти от тротила и хексогена щели да се правят взривни вещестав, което гарантирало допълнителни печалби на фирмата.

До фаталния взрив, отекнал малко след 14, 30 часа на 5 юни 2011 г., се стигнало в резултат на десетки нарушения на всички възможни правилници и разпоредби за работа с опасните боеприпаси.

Истинско чудо е, че загиналите са само трима, защото в района са били складирани близо 1 000 авиационни снаряда, десетки хиляди патрона за различно огнестрелно оръжие, 3 т отпадъчен барут, 1 т тротил, стотици автомати, картечници, противотанкови гранатомети и др. Това напомня ли ви „Миджур“ ?

Собственикът на „Берета трейдинг“ Десислав Делев и началника на производството в база „Стралджа – Мараш“ Иван Пеев, подсъдими за взрива са оправдани на 15 юли 2105 година от Ямболския окръжен съд. Мотивът за оправдателната присъда-виновно е Министерство на отбраната доставило негодни боеприпаси за утилизация-зенитни ракети „Двина“.

Докато траят делата Делев е продал „Стралджа Мараш“ на 79-годишен ром. Оказа се, че и „Миджур“ е продаден от Валери Митков. Замитане на следите или ?