Църквата на „летящото спагетено чудовище“ вече е в България

Далеч по-озадачаващо и неизвестно за обществото ни е съществуването в София на филиал на Калифорнийския Сингулярен университет

0
333
църква
Сингулярците явно са преторианската гвардия на настъпващия трансхуманизъм.

Имаме си Пастафарианци, сингулярци и други модерни имигранти

Иван Спирдонов

У нас може и да няма една нормална автомагистрала, всички да се оплакват колко са зле и най-модерно да е обсъждането на следващия епизод на еди кой си турски сериал, но се оказва, че тук имаме и някой от хипермодерните „институти”, характерни не за настоящето, а за бъдещето или поне за бъдещето, каквото го виждат демиурзите, определящи макрорамката на глобалното битие.

Пиша това, разбира се, с известна доза ирония, но реалността и предизвикателствата съвсем не са иронични, а са по-скоро апокалиптични или поне уравнения с много неизвестни.

За какво иде реч?

В София се оказа, че има, макар и без регистрация в комисията по вероизповеданията, филиал на пастафарианската църква, известна още като църквата на летящото спагетено чудовище.

Основана е в САЩ – щата Орегон. В 2005 г. студентът Боби Хендерсън, протестира срещу решението на университетското ръководство изучаването на „интелигентен дизайн”, тоест – на „креационизъм”, да е наравно с изучаването на еволюционната теория.

Разбира се, никой не му обръща внимание и той, в знак на протест създава т.нар. църква на летящото спагетено чудовище. Нейните членове се наричат пастафарианци. В началото всичко е уж сатира и шега, но после, кой знае как и защо, църквата се разраства. Хиляди хора от цял свят започват да симпатизират на „макаронените” подигравки с Бог. Не след дълго новата религия е „доразвита” – появява се пророкът раптър Джийзъс – „делюзия” с Юрския период и рептилите. Пастафарианците дори имат евангелие, както и представи за рай и ад – раят е бирен вулкан със стриптийз бар, а адът е море от вкиснала бира.

У нас тази поредна уж шеговита форма на богоборство не е много популярна, но я има. Все пак, при наличието на десетки секти и опити за превръщане на цигани в талибани спагетеното чудовище едва ли ще ни сплаши.

Далеч по-озадачаващо и неизвестно за обществото ни е съществуването в София на филиал на Калифорнийския Сингулярен университет.

В медиите няма да откриете нищо за нашите „сингулярци”. Адресът им е на булевард България, а спонсорите будят направо „нездрав” интерес- сред тях са Microsoft, DNAdigital national alliance, посолството на САЩ у нас и други.

За какво става дума?

Сингулярният университет /Singularity University/ в Силиконовата долина е основан в 2008 год. от Реймънд Курцуейл и Питър Диамандис – и двамата известни визионери и футуролози, а Диамандис е и пионер в космическия туризъм , както и в теорията за промишлено усвояване на астероиди.

Що е сингулярност? Според любимата на всички Уикипедия – Сингулярност (от латински –Singularis) е термин в науката, който най-общо се описва като състояние на уеднаквяване на определени характеристики на изследвания обект до степен, в която характерът на обекта коренно се променя.

Според други автори – Сингулярност – условия, при които досегашните модели и представи губят възможността да бъдат използвани, както и да функционират, и започва нещо принципиално ново.

Според създателите на едноименния университет, както и според други световноизвестни автори и визионери – Дейвид Брин, Върнън Виндж, Елиезер Юдковский, Алвин Тофлър, Джон Смарт, Ървинг Гуд и т.н. технологична сингуларност е въображаемият момент във времето, в който способностите на изкуствения интелект ще изпреварят окончателно естествения, човешки такъв.

Аз разглеждам сингулярноста като част от обширната философия на трансхуманизма. Ето какво казва по темата небезизвестния Франсис Фукуяма:

В развития свят се зароди и израсна странно освободително движение. Неговите кръстоносци се прицелват много по-високо в сравнение с поборниците за граждански права, с феминистите или със защитниците на правата на хомосексуалистите. Те искат ни повече ни по-малко да освободят човешкия род от неговите биологични рамки. Според разбирането на „трансхуманистите“ човешките същества трябва да изтръгнат биологичната си съдба от слепите процеси на еволюцията с нейните случайни вариации и приспособявания и да прекрачат към друг стадий на развитие като биологичен вид”

За споменатите от мистър Фукуяма „кръстоносци на трансхуманизма” времевата точка на настъпилата или оповестена сингулярност най-вероятно е нещо като въображаем изстрел на „Аврора” и начало на тяхната революция. Точно в този смисъл „политкомисарите” на сингулярността, обединени в световната система на Сингулярния университет /Singularity University/ искат да ни убедят че пак, макар и в друг смисъл настъпва лениновото описание на революционна ситуация, когато едната част от обществата не искат, а другата част не могат да живеят по старому.

Аз виждам нещата и през една друга метафора. Сингулярците явно са преторианската гвардия на настъпващия трансхуманизъм. Това е ясно. Ясно е и това, че към момента няма кой да спре техния поход към „обезчовечаване на човека”.

Никой не може да каже, обаче, какво ще се случи след като лекувания с на генно модифицирани негови собствени клетки болен от левкимия се излекува, нито пък някой знае какви поражения може да ни нанесе „директния кортикален интерфейс“ – „имплантиране” на изкуствен интелект вътре в мозъка. С второто от известно време се занимава небезизвестния шеф на фирмата за електромобили „Тесла” Илън Мъск.

Тези „намеси” в човешкия организъм вече са факт, както опитите в областта на криониката, екзоскелетите, биохакинга и производстовото на човешки органи от 3D принтери. Това отдавна не са теории на конспирацията. В сайта на руския филиал на Сингулярния университет директно Ви канят на разговор, за да ви обяснят как може да се спре стареенето.

Още по-сложно ще е, когато ще трябва да правим предположения относно чисто човешкото битие на някой индивид, който се е подложил на процедура или операция не по спиране на стареенето, а по „обезсмъртяване”.

Такава процедура би трябвало да включва „коктейл” от генетични изменения, множество нанороботи в организма, както и „кортикален интерфейс”, за всеки случай…

Какво или какъв ще бъде този субект след „операцията”? Никой не знае и не може да каже.

Едно е сигурно – не знам коя или каква сила тика напред тези люде, но тази сила не е „читава”, както се казва на български.

Оправданията с това, че Изкуствения интелект щял да изпревари човешкия, което си е уж „точката на сингулярност” и че ние трябва бързо да „прегърнем” идеите на трансхуманизма могат да подлъжат само кандидат зомбита, орки и „сити”. Е – не правя прогнози как ще се получи ако темата влезе в сценария на следващия турски сериал. Извън шегата е ясно едно – поне засега изкуствения интелект зависи от едно просто нещо, наречено щепсел. Другото е празни приказки.

Интересно би било, ако погледнем на процеса от гледна точка на романа „ЕДЕМ” на Станислав Лем. Там светът се управлява от невидими полубогове. Те живеят в изолирано и забранено за другите пространство. Благодарение на технологиите са невидими за масите, и тъкмо затова внушават по-голям страх.

Може пък създателите на сингулярния университет точно такава каста да създават и то да я създават в момента.

Ето какво казва проф Клаус Шваб, от трибуната форума в Давос – „Интернетизацията и роботизацията ще променят не това, което хората вършат, а тях самите. Една от главните заплахи на новите технологии, които коренно променят живота на хората, е да се лишим от души и сърца”.

И още нещо в контекста –

Един от световнозивестните визионери на тема изкуствен унтелект – Елиезер Юдковски още в 2007 раздели „апологетите” на сингулярното на три групи. Втората от тях той нарича „Event horizon”, преведено свободно като „Хоризонт на събитията”. Нейн „гуру” е легендарния фантаст Върнър Виндж. Писателят предупреждава, че трябва много да се внимава изобщо с допуска до изкуствен интелект, защото, според него, тогава бъдещето на човечеството става абсолютно непредсказуемо. Бих добавил – и на човеците поотделно.

Случайно или не, „Event horizon” е заглавието на фантастичен филм на режисьора Пол Андерсън. В България беше преведен като „Смъртоносен хоризонт” – не съвсем правилен, но доста „логичен” превод.

Във филма екипажът на едноименния кораб загива при ужасяващи обстоятелства. Спасителите откриват, че корабът е минал през черна дупка и после се е върнал в нашето измерение. Оказа се, че Event horizon се е върнал от „мястото” на чистия хаос, известно още и като преизподня или АД! С връщането си корабът носеше част от ада в себе си. Вероятно това е имал предвид и Върнър Виндж.

В случая дори и липсата на магистрали няма да ни спаси.