Адвокат Росен Димитров: Дали премиерът сам си е задавал въпросите, на които е отговарял при разпита си в МВР срещу Борисов ?

1
5683
Росен Димитров Снимка: Нова тв

В страна от ЕС министър-председателят е основен свидетел по дело, което се развива под ръководството министъра на вътрешните работи, който пък е подчинен на основния свидетел по делото – премиера ?

Иван Михайлов

– Адвокат Димитров, бихте ли коментирали по разбираем начин последните събития около ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов?

– Здравейте, разбира се, че бих коментирал събитията за Вас и Вашите читатели, но с уговорката, че ще анализирам действията и събитията от последените дни само от юридическа гледна точка, без всякакъв политически уклон. Разбира се, това няма да е лесно, затова и се надявам анализът да е интересен.

За съжаление няма да мога да се абстрахирам и от личността на задържаните лица и тяхното особено влиятелно положение в обществото, тъй като те са основни участници по делото.

На 17.03 в четвъртък, включвайки телевизора, вниманието ми бе привлечено от викове “Оставка“. Течаха надписи “Арестуваха Бойко Борисов“, а Вашата колежка Канна Рачева говореше, че има съвместна операция на МВР и Европейската прокуратура, което наложило ареста на Бойко Борисов.

Чувайки за съвместна операция на Европейската прокуратура с МВР, веднага ми стана ясно, че се развива поредното представление пред обществото и е в ход активно политическо мероприятие с главен герой министърът на вътрешните работи и неговият началник премиерът.

– Как така човек може да достигне до извод за активно мероприятие само на база информация от медиите за съвместна операция на Европейката прокуратура и МВР ?

– Това е така защото от 2019 г, делата от компетентност на Европейската прокуратура са подсъдни на Специализирания наказателен съд. Това означава, че ако действително имаше операция на Европейската прокуратура, то тя трябваше да се ръководи от специализиран прокурор, а не от незнайни милиционери от Хасково, които посетили дома на определеното за задържане лице.

Напомням, че специализираното правосъдие беше закрито в правна комисия предната вечер, по същото време – след полунощ, по което се осъществи задържането на Бойко Борисов.

Освен това, ако Европейската прокуратура беше замесена, то нямаше как прокуратурата на Република България да не е уведомена, предвид казаното, че именно прокуратурата е компетентна по тези дела.

– Тоест, искате да кажете, че МВР е иззело правомощия на специализираната прокуратура?

– Точно затова по-горе казах, че само секунди гледане на телевизия за събитията пред дома на Борисов ми стана ясно, че е организирано поредното зрелище за наивници. Но нека да продължа. Пак съгласно закона престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, каквито са задържаните лица, по дела с фактическа и правна сложност, каквото е твърдяното извършено престъпление, се разследват от следовател. Повтарям от следовател, а не от разследващи полицаи или полицейски инспектори. Казано иначе, съгласно българския наказателно-процесуален кодекс полицаите нямат право да извършват процесуално-следствени действия в тази хипотеза.

Ако все пак бъдат извършени такива, то те са порочни, поради противоречието им със закона. Също толкова незаконосъобразни биха били действията на репортерката пред дома на Борисов Канна Рачева, ако тя бе решила да образува досъдебно производство срещу Борисов и да претърси къщата и двора му.

Още нещо важно: претърсване се прави, когато има достатъчно основание да се предполага, че в някое помещение или лице се намират предмети, които имат значение за делото или тези предмети са средство за извършване на престъплението, или по тях има следи от него.

Тоест след като операцията на МВР е била съвместна с Европейската прокуратура, значи, че Рашков и Петков са очаквали при претърсването в дома на бившия премиер да открият чували с пари и/или злато, чийто произход е Европейският съюз. Нали така?

Е кажете ми има ли нормален човек, който да държи такива количества пари в дома си, без да подозира, че може да бъде претърсен? Особено след като е ясно, че по същия случай преди три месеца е давал обяснения, тоест знаел е за отправените му обвинения.

Освен това, самият факт, че са проведени действия по претърсване от полицаи, в тъмната част на деня, при условия на неотложност, за престъпление от компетентността на Европейската прокуратура, за престъпление свързано със злоупотреба на средства от ЕС, извършено от лица, заемащи висши публични длъжности, прави организираното зрелище не просто незаконосъобразно.

Прави го цинично, долнопробно, просташко и пълна излагация за тези, които са го организирали и извършили.

– Какво мислите за това, че първият разпитан по случая е самият премиер Кирил Петков и той самият е основен свидетел ?

– Когато разбрах това, се сетих за сатиричния новинарски сайт НЕновините, който показва новините по абсурден, но забавен начин. Мисля, че трябва да се създаде подобен правен сайт с име НЕправото или АНТИправо. Точно толкова абсурдно беше всичко по коментирания случай, с тази разлика, че не беше съвсем забавно.

Все пак при разпита на премиера се оказало, че разследваното престъпление е ИЗНУДАВАНЕ. Тоест не е от компетентността на Европейската прокуратура. Е, след като това е така, защо е било нужно да се извършва претърсване на помещение за престъплението изнудване, което не предполага укриване на пари?

Според мен да се извършва претърсване в дома на заподозрения за изнудване е нещо като по обвинение за кражба на компоти да се изследва генетичен материал (семенна течност) на извършителя!

Но и това не е най-абсурдното!

Не знам дали някой досега си е представял, че в страна от ЕС премиерът ще е основен свидетел по дело, което се развива под ръководството на министъра на вътрешните работи, който пък е подчинен на основния свидетел по делото – премиера? Та това не само трябва да влезе в сайта за правни абсурди, ами и трябва да се изучава в университетите!

Още повече че единият от главните герои е доцент по наказателен процес и преподавател по право!

Това, разбира се, не е всичко. Основният свидетел – премиерът Петков, е разпоредил на подчинения си вътрешен министър – Рашков да го разпита и да образува дело въз основа на собствения си разпит. Казано иначе решил е да се саморазпита и го е сторил. Разбира се, нямаме данни дали премиерът сам си е задавал въпросите, на които е отговарял в МВР.

В този разпит се оказало, че основният свидетел всъщност не е бил свидетел. Това е така защото не е присъствал на действията по изнудване, осъществени от задържаното лице, а е прочел за тях от публикации в Гугъл от медиите, които го обслужват. Това обаче не му попречило да разпореди разпитването си и образуване на дело въз основа на собствените му показания !

В резултат на този разпит на НЕсвидетеля Кирил Петков е образувано досъдебно производство за изнудване, съобщено като съвместна операция на Европейската прокуратура и подчиненото на НЕсвиделя – Кирил Петков МВР, в което е извършено претърсване на помещения и задържане на лица в полунощ!

Освен всичко, явно след като премиерът е бил единствен “свидетел“ това означава, че не са намерени други такива! Тоест няма нито един друг свидетел, нито документи, от които да се извлекат достатъчно данни за твърдяната от Петков и Рашков престъпна дейност, за законно извършване на тъй-дълго чаканите от тях арести и повдигане на обвинения.

На знам за Вас, но аз не мога да кажа повече!