Две доверени лица на Кръга „КОЙ“ правят чистката в МВР

0
2422
Емил Стойнев, крайният вдясно, бе съветник на Пламен Узунов и шеф на инспектората при Йовчев. СНИМКА: МВР

Съветникът на Пламен Узунов Емил Стойнев и бившият шеф на „Кадри“ при Йовчев са „чистачите“ на Рашков

Бойко Рашков притиска и лично разпитва полицейски началници, изпълнявайки нареждането на шефа си Пламен Узунов да събира компромати срещу Бойко Борисов. Кадровите чистки в МВР се вихрят с пълна сила, а системата е напълно блокирана, твърдят запознати. В параноята си вътрешният министър изгони служители на от Комендатурата на МВР, които охраняват входовете на вътрешното министерство и ги смени със служители на жандармерията. Служителите на МВР са в ступор, уплашени, че утре и те могат да станат жертва на кадровите чистки по доноси.

Малцина обаче знаят, че триумвират, начело с Рашков, подобно на „тройките“ от времето на болшевишката революция които са решавали кой от „бившите хора“ да бъде разстрелян, определят съдбата им.

Двама души от модела „Кой“ са основните „чистачи“ на Рашков в МВР.

Първият е доверено лице на бившия вътрешен министър от времето на Орешарски Цветлин Йовчев. Казва се Емил Стойнев и е назначен за съветник на Рашков. По времето на Йовчев той е шеф на Дирекция „Инспекторат“-МВР. По време на управлението на Пламен Узунов-Фашиста Стойнев също бе негов съветник. Схващате ли приликите ?

Не е тайна, че през годините въпросната дирекция „Инспекторат” се утвърди като бухалка в ръцете на министъра и политическия му кабинет. Всеки неудобен полицай рано или късно става „клиент” на въпросното звено с цел саморазправа. Стойнев минава за един от най-отявлените противници на ГЕРБ, тъй като беше пенсиониран от МВР именно по време на кабинета „Борисов” 1. Но само за кратко, Цветлин Йовчев светкавично го реабилитира, връщайки го на бял кон в министерството.

Именно Стойнев като шеф на инспектората „изпра“ разследването на „ювелирната операция“ на баретите от СОБТ в Лясковец, при която един социопат Петко Стрелеца уби командоса Емил Шарков и рани тежко петима негови колеги. „Разследването“ на Стойнев стигна до извода, че за кървавия погром са виновни единствено шефовете на РПУ в Горна Оряховица и Ляскове. И няколко обикновени полицаи от Велико Търново.

Другият „чистач“ на Рашков е зам.-министърът му Енчо Мирчев.

Той е познат в системата като шеф на отдел „Кадри“ също по времето на министър Цветлин Йовчев. Твърди се, че именно той е човекът измисли системата „комисар за един ден“, която Йовчев успешно прилагаше.

Всъщност става дума за тарикатски номер за избягване на конкурсното начало при заемане на висши постове в силовата институция или просто казано – схема за политически кадрувания. Избраниците са назначавани с конкурс за старши оперативни помощници на главния секретар на МВР, но за този конкурс не се изисква първоначална професионална квалификация. След като вече са комисари, ръцете на министъра са развързани да мести тези хора на други длъжности, но все на по-важни позиции. Така реално става възможно лица, външни на системата на МВР, но близки до ръководството да заемат отговорни постове от категория Б, за които други служители в МВР трябва да чакат поне 13 години. По времето на Йовчев и шефа на „Кадри“ Мирчев по тази схема като комисари на Светлозар Лазаров са назначени десет лица, прехвърлени после като шеф на СДОТО, началник на Дирекция „ Вътрешна сигурност“ и др.

Сега Енчо Мирчев ще упражнява контрол върху Дирекция „Човешки ресурси“, която провежда чистката от хора на ГЕРБ в цялата система на МВР в страната.