Как Калина Константинова излъга за пазарния дял на „Български пощи“ и защо?

0
3513
Константинова и Величков

Има ли нейният експерт и „бизнес-ангел“ Васил Величков диплома за висше образование ? Не е лошо прокуратурата и КЗК да се сезират за монополното положение на фирмата на министър на транспорта

Иван Михайлов

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви днес на пресконференция за блокадата на „Български пощи“ повече от две седмици, че „държавната фирма е с под 2% пазарен дял за куриерските услуги, въпреки факта, че има 6 пъти по-голяма мрежа от лидера в този сегмент“. Това бе мотивът за разправа с ръководството на пощите. Дали това е вярно ? Не е лошо дамата, представяна като експерт по информационна сигурност, дошла от частна фирма с 400 000 лева загуби, първо да провери и после да говори. Но това е типично за управлението на „промяната“ и нейният патрон и приятел Кирил Петков.

Каква е истината ?

Комисията за регулиране на съобщенията-КРС представя всяка година доклад за анализа на пощенските услуги в България. Последният е за 2021 година и може да бъде открит тук https://crc.bg/files/%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%20%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/Anual%20Report%20Post%202020_za%20site%20CRC.pdf?fbclid=IwAR1PALgmlh3R5dO0C-08owuDB0fOvjihAcVjQxH9N6GzXG0OEfgBNYqrAec.

Според него през 2020 г. общият обем на пощенския пазар се определя основно от приходите от куриерските услуги, чиито относителен дял достига 87,9 % от общите реализирани приходи. В едногодишен период се наблюдава ръст в приходите от куриерски услуги, които нарастват, както в абсолютно (с 25%), така и в относително изражение (с 8,8 процентни пункта) спрямо 2019 г.

Второ място с относителен дял (от 4,9%) в общите приходи заемат приходите от пощенски пратки за страната и чужбина. Тенденцията на ежегодно намаление на приходите от тези пратки продължава и през 2020 г., като спрямо 2019 г. относителният им дял в общия обем на пазара е спаднал с 1,9 процентни пункта, а в абсолютна стойност намалението е с 18,6%.

През 2020 г. тенденцията на ръст на пощенските колети се променя, като в едногодишен период се наблюдава значително намаление от 75% в абсолютно изражение на приходите от тези пратки. В резултат делът на приходите от пощенски колети заема трето място в общия обем на пазара, като се наблюдава намаление в относително изражение (с 6,8процентни пункта) спрямо 2019 г.

Според данните на КРС за пазарния дял на тези услуги лидер е „Еконт“ с 31 % през 2018, 32,5%-2019 и 39,7% през 2020 година. Следват „Спиди“ със 25,% през 2018 и 27% през 2020 година и „Български пощи“, чийто дял през тези три години пада от 12,3% през 2018 година, през 10% през 2019 година до 7,5% през 2020 година. Това очевадно е различно от твърденията на Константинова.

2% дял, за които тя говори са за т.нар. НПУ (Нетипични пощенски услуги.п.с. куриерски услуги) и те са отразени в доклада на КРС. Само, че според него при „Български пощи“ това е възходяща тенденция, въпреки, че държавната фирма не предлага куриерски услуги, през 2018 година делът им в този сегмент е бил 1,6% и се качва до 2%. Там вече монополист с 42,4% за 2020 година е „Еконт“, фирмата на министъра на транспорта Николай Събев, който доскоро бе принципал на държавния си конкурент.

Нещо повече. Съвсем „случайно“ дни след прехвърляне на „Български пощи“ ЕАД към Калина Константинова се случи „хакерската атака“ срещу държавната фирма, заради която тя е парализирана и до момента. Веднага след това „Еконт“ удължава с два часа работното време на офисите си, а служители на „Български пощи“ препращат недоволните си клиенти към частната фирма.

След като „Еконт“ има през 2021 година 42,4% пазарен дял в куриерските услуги, дали след атаката срещу държавната поща вече не се е сдобила с над 50% дял от пазара ? И то във времето когато босът на частните куриери е министър на транспорта и съобщенията ? Остава да видим. Но не трябва ли Комисията за защита на конкуренцията и прокуратурата да проверят „Еконт“ за монополно положение на пазара ?

На пресконференцията за атаката срещу „Български пощи“ говори IT-специалистът Васил Величков, представен като съветник на вицепремиера Константинова.

Бизнес-ангелът на пощите 

Паметливи хора припомнят, че Величков вече бе съветник на друг вицепремиер-Румяна Бъчварова в кабинета на Борисов-2. Той съветваше Бъчварова по електронното управление на страната. Друг съветник на Бъчварова бе…Калина Константинова, която отговаряше за административната реформа. Всъщност Величков цъфва в Министерски съвет още като съветник по електронно управление на вицепремиера в служебното правителство на Георги Близнашки Илияна Цанова.

Васил Величков, вдясно, като съветник на Бъчварова. СНИМКА: 24 ЧАСА

Сега двамата обясняват как държавата 12 години е изоставила „Български пощи“ ЕАД, как била подценена киберзащитата и т.н. Какво ли са правили Величков, от кръга „Капитал“ и наричан там бизнес-ангел !?? и Калина Константинова като съветници на заплата ? Остава да гадаем.

Преди да стане министерски съветник той е промотиран от „Капитал“ като „член и на мрежата на българските бизнес-ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, който активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги“.

Името на Васил Величков нашумя при скандала със системата за случайно разпределение на дела в съдебната система. През 2020 г прокуратурата извърши претърсвания и изземвания от офиса на фирма „Смарт Системс 2010“, внедрила през 2015 г. Системата под натиска на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и съветника Величков.

Акцията на прокуратурата бе заради съмнения, че разпределението на делата може да бъде манипулирано и след извършен одит на сигурността на системата, ВСС прие решение за прекратяване на договора и за изработката на нова система за разпределение на делата.

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая, след като бе сезирана от шестима членове на ВСС. По делото показание дадоха бившият правосъден министър Христо Иванов и Васил Величков, изиграли ключова роля в края на 2014 г. по смяната система за случайно разпределение на делата.

Същият „бизнес-ангел“ опита като съветник по електронно управление на Бъчварова да насочи над 300 млн. лева за това, чрез т.нар. Пътна карта към „правилните фирми“ от Кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев по публикация на „Труд“ от 2015 година. Според плана на Васил Величков чрез неговата „пътна карта“ до 2020 г. България трябваше да настигне Естония, която е лидер в електронното управление в европейски мащаб. Резултатът е известен. Това не пречи Величков и Константинова да плюят по „управлението на ГЕРБ през последните 12 години“, сякаш не са били част от него.

Според публикации в медиите Васил Величков през 2008 година е взел 5 милиона лева за обикновена поддръжка на компютрите на Агенцията по вписвания, а помните какво се случи с тях през 2018 година и какво плюене падна тогава, за разлика от сегашната история с „Български пощи“.

През 2011 г., когато не успява да поднови договора си с Агенцията по вписвания, Величков обявява фалит. Той е съдружник и бизнес партньор с Димитър Чохаджиев, за кратко зам.-министър на икономиката през 2012 година.

Чохаджиев се оказва горд собственик на три влога от над 3,8 млн. евро, един депозит от 363 000 лева и един от 1500 долара, а съпругата му има над 220 000 евро във фалиралата КТБ. Двамата имат обща фирма „Грамма“

Лансирането на дуото Величков – Чохаджиев започва още през 2001 г., когато във в. “Капитал” се появява очерк, в който първите стъпки на двамата в бизнеса е сравнен с “исторически подвиг”.

С Величков е свързан с още един голям скандал. Според въпроси зададени от Канал 3 през 2015 година до МВР става ясно, че той май няма диплома за висше образование. Той се озова в МС като съветник на служебния вицепремиер Илиана Цанова. А във визитката си тогава съобщава, че е завършил Националната природо-математическа гимназия с профил „Математика и информатика“, след което учи в УНСС. Дали обаче има диплома за завършено висше образование, остава загадка и до днес.