Ловецът на дамаджани

0
2568
Колко ли дамаджани ще бъдат заловени при акцията на полицията на Рашков.

Като в славните времена на соца Бойко Рашков възкреси доносниците

Иван Михайлов

Само за месец и половина временният министър на вътрешните работи Бойко Рашков превърна МВР в посмешище. Обладаният от мъст и злоба, като ментора си Радев, бивш комунистически следовател върна милиционерщината от уж отминалите времена преди 10 ноември 1989 година.

Министерството работи вече по „устни сигнали“ или по доноси. Един казал, че друг казал, че трети ще направи нещо. Министерство на доносите. Така бе в случая с „канибала“ Борисов, така се води и „мащабната кампания“ уж срещу купувачите на гласове. Това се вижда от съобщенията на прокуратурата в Пловдив, Плевен, Варна и други градове, където хора от МВР информират прокурорите, че работят по устни сигнали.

Както Breaking.bg писа преди седмица операцията в Смолян например е сведена до терор над местните хора, които са спирани от цивилни оперативни работници по черните пътища. А самите оперативни работници се крият в храстите. И извършват проверки без да се легитимират, което е нарушение на Закона за МВР и куп нормативни актове. Хората мислят, че са нападани от магистрални бандити, маскирани като полицаи.

В „мащабната операция“ срещу купуването на гласове са хвърлени 20 000 полицаи в цялата страна, похвали се Рашков преди три дни. Резултатът…заловени цитирам: 11 броя стъклени дамаджани с вместимост 5 литра, съдържащи течност с миризма на алкохол, както и 52 чифта маратонки от различни марки. Комедия. Сега ловците на Рашков трябва да докажат дали в 11-те дамаджани, стъклени, е имало алкохол. И той е бил изпит от хора, които са продали гласа си заради скъпоценната течност в дамаджаните.

Бойко Рашков

Това трябва да е организирана престъпна група, с толкова дамаджани, за изпиване на ракия срещу гласуване. Голямо разследване ще падне. Ами ако тези от ОПГ-то са изпили ракията, но не отидат да гласуват или не гласуват за този дето е дал алкохола ? Как ще ги разкрият ? Сложна задача. Който пил, пил. Зли езици твърдят, това са само усещания разбира се, че и министърът е голям почитател на дамаджаните. Харесва му изработката им. Току-виж в „Капитал“ вместо като Джедай го провъзгласят за „Ловец на дамаджани“.

Това е смешната страна. Сега тъжната. По нареждане на Рашков „ловците на дамаджани“ и негови подчинени работят без прокуратурата. Задържат хора по Закона за МВР, образуват досъдебни производства без прокурор, привикват кметове и координатори на ГЕРБ, за да подписват полицейски предупредителни протоколи.

По устна заповед на вътрешния министър директорите на две национални служби в министерството привикват всички оперативни работници за инструктаж за борба срещу купуването на гласове. На полицаите им е наредено устно да събират сигнали за изборни престъпления само срещу ГЕРБ, които веднага да се докладват на ръководството. На оперативните работници им е казано, че за тези сигнали не трябва да се информира прокуратурата, а незабавно да се завеждат преписки и да се правят „реализации“. Нарежданията са устни, за да не останат следи.

И всичко това само по „сигнали“ и доноси. В апогея на комунистическия режим МВР и Държавна сигурност са разполагали с над 1 милион доносници, секретни сътрудници, явочници и агенти сред българското население. Явно комунистическият следовател иска да върне тези времена. Историята ни учи, че след комедията винаги идва трагедия.