Манипулацията. Или как Митко Бузата от „многократно задържан за иманярство“ стана „нумизмат и експерт по антики“

0
771
Димитър Станков-Митко Бузата Снимка: Блиц

Двете от монетите, открити у полицая Папалезов, са ценни антики, които струват поне 6800 евро, а не фалшификати, както твърди Бузата

След проведена операция от Специализираната прокуратура спрямо началника на сектор „Културни ценности“ в ГДНП Ангел Папалезов на медиите бяха предоставени две снимки и текст с обяснение, че са намерени монети и предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Незнайно защо след изказването на двама „експерти нумизмати“ дълбоко свързани с колекционерските и криминални дилърски среди, общественото мнение беше насочено единствено и само към тяхната теза, визираща само една от публикуваните снимки. Единият от тях е Димитър Станков-Митко Бузата. През 2008 г. „Дневник“ пише за него:

„Многократно задържаният за иманярство и осъждан за блудство Митко Станков-Бузата в момента работи като консултант към парламентарната Комисия по култура.“ Консултант на парламентарна комисия е осъждан за блудство – България – Дневник (dnevnik.bg)
На 5 юни 2021 г. в същата медия той е определен като „нумизматът и експерт по антики Митко Станков – Бузата.

А „Сега“ го цитира да казва, че представените от прокуратурата монети са „съвременни фалшификати, които струват толкова, колкото металът, от който са изработени“,

И така интересът на частните колекционери измести обществения.
Кой даде тон на това? Определени медии, които са се поставили в услуга на вътрешния министър Бойко Рашков и беглецът от правосъдието Васил Божков. И как Ангел Папалезов се оказа извънредно ценен кадър, че толкова да го бранят.

https://www.mediapool.bg/prokuraturata-e-pokazala-suvenirni-moneti-za-da-obyasni-arest-na-shef-v-mvr-news322721.html

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/06/05/4217354_numizmati_pokazanite_ot_prokuraturata_moneti_ot/

Нека все пак направим един бърз анализ на случая:

На тази снимка, която беше публикувана, макар и наистина размазано, се виждат две отделни монети и нещо, което прилича на визитка. Бърз разговор с истински експерти нумизмати, които работят от 30 и повече години, но никога не са имали отношения с фондация „Тракия“ (за разлика от двамата, на които беше дадена първо гласност в споменатите по-горе медии), показва следното:

При увеличение се виждат две вероятно бронзови, римски монети, за които казват, че трудно биха се определили като сувенири, да не кажем, че е много вероятно да са истински. В най-лошия случай (но едва ли) могат да са много добри фалшификати на оригинали, нещо за което лично г-н Папалезов лобира, за да попадне като деяние в Наказателния кодекс – т.е. държанието им е престъпление.

До тези две монети това, което прилича на визитка, всъщност е бележка, потвърждаваща участието в търг (аукцион). Този търг може да е за нещо, което се продава в момента или което е продадено. Тук интересното, което не се коментира, е за двете монети ли става въпрос или е бонус и касае още „стока“. Въпреки лошото качество при увеличение и проясняване на снимката, се вижда надпис, който поразително прилича на Gorny & Mosch… последван от друг неясен текст.

През един ред надолу се различава нещо като Lot (номер на позиция на търга), а на последно място надпис, наподобяващ Price (цена), следван от цифри, напомнящи 3400, което отново изумително съвпада с друг неанализиран от медиите текст в съобщението на прокуратурата.

Излиза, че имаме теория за документ, фиксиращ търг на стойност 3400 евро в най-голямата търговска къща за антики в Европа. Тук нашите експерти правят пояснението, че който и да е предмет или монета, допуснати до такъв търг, моментално става обект, който с висока степен на вероятност не е сувенир.
Ясно е също, че цената е само за един предмет/монета, тоест ако монетите са идентични, а изглежда, че са такива, може да говорим за поне 6800 евро, или около 13 000 лв.

Разбира се, всички тези обстоятелства се различават от един бърз поглед на експерт, който е непредубеден и има опит, а предполагаме, че ако се намеси специалист като този, който видя хубавата дама в огледалото на бившия премиер, би могло да се стигне и до повече подробности, без да се тормози прокуратурата за повече информация, каквато явно има.

За съжаление такива експерти в този случай и по отношение на този човек засега липсват. Не липсват обаче такива, които са свързани с определени организации и които насочват фокуса на медиите и съответно на обществото в точно определена точка.

Ние не сме виновни, както и фотографът, който се е концентрирал към по-лъскавото, но от един такъв дребен случай можем да си направим извода кои кръгове и колко успешно могат да манипулират общественото мнение.

В унисон с последното трябва да отбележим, че да си купиш нещо от аукцион, не е престъпление, освен ако с това действие не прикриваш престъпление. Има много неща, които могат да се проверят в тази насока. Въпросът е купува ли се, или се продава и за какво му е на такъв човек, начални сектор „Културно-исторически ценности“ в ГДНП, да е свързан с тази търговия ? Това са въпросите, останали неизречени.

Дали по същия начин е вървял анализът по отношение на други хора в подобна ситуация, също си струва да проверим, за да бъдем обективни.

Колкото до това колко може да струва една бронзова римска монета и защо не трябва да се подценяват такива артефакти. Извън всеобщото схващане, че златото е най-скъпо и че монетите са дреболия, попадаме на следния факт:

Римска бронзова монета, която не е размазана, от същия калибър, предложена на търг с цена 400 000 швейцарски франка.