Правителство от „Рашковци“

0
1433
Рашков изпразва чаши при Манолова.

Проверки на „сигнали“и „анализи“ са димните завеси, които да скрият некадърността на кабинета „Петков“

Тодор Александров

Втора седмица по всякакви медии гастролират новите министри от новото „почтено“ правителство на Кирил Петков и четворната коалиция с квота на Румен Радев в него.

Осми ден слушаме празни приказки, обещания и лакърдии. Първенец, разбира се, е премиерът Кирил Петков-Киро Канадеца. Той успя да изговори толкова глупости на квадрат за толкова кратко време, че може спокойно да бъде вписан в книгата на рекордите „Гинес“.

Но все пак има някаква „синергия“ в глупостите на премиера и министрите му. Това е думата „сигнал“. По време на социализЪма на Живков това се наричаше по-просто-донос. Доблестни другари те „клепаха“ на Държавна сигурност и на партията и затова получаваха облаги и пари. Викаха им доносници.

В новото, модерно и почтено време доносите са заменени от „сигнали“. Гледам вчера сикаджията от БСП Иван Иванов, министър на земеделието, отишъл с костюмчето до някаква дига, съборена от последните наводнения. И вика сикаджията: Започваме проверка на „Напоителни системи“, защото имало много сигнали. Иванов не пожела да си разходи костюмчето със служебния мерцедес до бедстващия Триград, където хората три дни очакват помощ, но правителството още анализира обстановката там.

През уикенда със сигнали срещу главния прокурор Гешев ни занимаваше бившата секретарка на Христо Иванов Надежда Йорданова, сложена за министър на правосъдието. Тя щяла да иска отстраняването на Гешев защото имало сигнали срещу него. Много сигнали, много нещо.

Разбира се лидер по използването на „сигнали“ е вътрешният министър Бойко Рашков. Боравейки с единствено познатите му методи на социалистическото „правораздаване“ той работи само по сигнали. След такъв донос Борисов стана „човекоядец“. Тази история бе използвана в две предизборни кампании и после потъна в небитието.

Рашков имаше „сигнали“, че са подслушвани „над 100 политици“ от опозицията, което се оказа кьорфишек. После дойде ред на сигнала за магистралата край Търговище, която пропаднала 50 метра. И това се оказа пълна лъжа. Сега актуални са „откраднатите 53 милиона лева“ от магистрала „Хемус“. И там по сигнали, че уж ГЕРБ и ДПС купували гласове с пари от строежа на аутобана, това бе дъвката за последните избори“, после клошар отнесъл парите в „сакове и чували“, но взел, че умрял. В момента Рашков работи с Божидар Колев, обявен първо за „краен получател“ на парите от МВР.

После се оказа, че не краен, според вътрешния министър с прозвището Дамаджаната. Който по незнайно какви причини лично приема в кабинета си обвиняемия Колев, с наложена часове по-рано мярка за неотклонение „задържане под стража“ от съда. За осем месеца Рашков не е доказал нито едно свое бомбастично твърдение. Нито едно. Но изхвърлянията му са явно заразни за останалите министри „новобранци“. Това е правителство от „Рашковци“.

Починът на вътрешния министър е идеалното средство за димки, които да прикриват некадърността на правителството на Кирил Петков. Заедно с бомбастичните обещания за един билет от Силистра до Ню Йорк, летящи автомобили, електрически велосипеди и втори мост на Дунав.

Ако не беше тъжно, щеше да бъде смешно.