Само в Breaking.bg : Изплува нова жертва на „Дома на ужасите“ в Елин Пелин

0
605
Дома на ужасите в Елин Пелин.

Взели апартамент на пенсионер от София, Софийски градски съд обяви сделката за нищожна

Тодор Александров

Помните ли „Дома на ужасите“ в Елин Пелин и разигралите се в него събития ? Едва ли. В България всичко е от ден до пладне, а законът е „врата у поле“.

Пенсионерът Чешмеджиев-дрогиран и държан в плен

На 3 април 2017 г. гръмва скандал с незаконен Дом за възрастни хора в Елин Пелин, след като един от обитателите успява да се измъкне от изолацията, в която е поставен и алармира полицията. Последва акция на прокуратурата и МВР, здравните власти и социалните служби. Избухна огромен скандал с дом-фантом, в който възрастните хора са били мамени да продават имотите си на управата му незаконно. Освен това са били малтретирани, държани под ключ и дрогирани с медикаменти. Официално от „Дар Божи“ обещавали гледане и грижи за стари хора, срещу това след смъртта им да получат имотите им.

Оказа се, че потърпевшият Димитър Чешмеджиев, който има апетитни имоти в Поморие, но е тежко болен и няма роднини освен дъщеря си, с която е в лоши отношения, решава да доживее живота си под грижите на Дом за възрастни хора „Дар Божи“ в Елин Пелин.

Това става през февруари 2017 година, когато се уговорил с Божидар Неферов, представил му се като собственик на дома и лекар-кардиолог, че може там да бъде гледан и да получава адекватни медицински грижи.

На 28 февруари 2017 година Чешмеджиев и Бисер Докторов, действащ полицай в столичното 9-то РПУ, пристигат в болницата в Бургас, за да вземат Чешмеджиев и да го закарат в Елин Пелин. Пенсионерът се задължил да им прехвърли имоти-апартамент, с магазин и гараж в Поморие след смъртта си.

Дар Божи“-Елин Пелин се управлявал от майката на Неферов-Йорданка Неферова, лекар в столичната Трета градска болница. Тя започнала да бие инжекции на Чешмеджиев и да му дава лекарства по нейно усмотрение. Мобилният му телефон бил отнет, а стаята му се заключвала след 19 часа вечер. От инжекциите възрастният човек бил непрекъснато замаян и унесен. Разследването ще установи по-късно, че на 9 март Неферов кара замаяния Чешмеджиев до кантората на столичния нотариус Александър Чакъров, където след обаждане по телефона в колата пристига Анджелина Мавродиева, помощник на нотариуса.

Обясняват на Чешмеджиев, че това е адвокат на „Дар Божи“ и той трябва да подпише договор за ползване на услугите на хосписа. В действителност на него са му дадени да подпише два броя пълномощни. С първото упълномощавал управителя на „Дар Божи“ Бойко Стоянов да продава от негово име имотите му, а с второто дава право на Стоянов да открива сметки от негово име в банки. В резултат имотите на Чешмеджиев са продадени (За измамата четете по-долу). Жалбата на пострадалия до МВР успява да го спаси.

Пострадалият Димитър Чешмеджиев от Поморие.

Но всъщност без да иска Чешмеджиев спасява….друга жертва на „Дома на ужасите“ в Елин Пелин. Пенсионерът от София Петко Петков.

Историята на Петков е идентична с тази на Чешмеджиев, но по-трагична

На 14 април 2017 година говорителят на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова прави изявления за медиите по повод скандала с „Дар Божи“.

Домът за възрастни хора в Елин Пелин е затворен заради съмнения, че някои от пациентите са били упоявани.

Разследването продължи с дни, а задържани по случая са двама души – управителят на дома и пoлицaй oт cтoличнoтo 9-o PΠУ, ĸoйтo давал информация дали cтapите хора имaт живи poднини, както и за имотното състояние на настанените в дома възрастни хора.

В момента на акцията, която се е провела по-рано тази седмица, в „дома на ужасите“ са живели 26-ма души. Oт 2016 година досега тaм ca пoчинaли 9 души“, казва Арнаудова.

По нейните думи домът за възрастни хора в Елин Пелин няма статут на хоспис, а заради законодателен пропуск дори не е подлежал на проверки от държавните органи.

„Това е дом за възрастни хора, – така са го представили пред държавните органи – който заради законодателен пропуск от 2011 година реално не подлежи на контрол от която и да е държавна институция – нито РЗИ, нито Агенцията по безопасност на храните, нито никой“, казва Арнаудова.

„Установихме също така, че Чешмеджиев е воден пред нотариус в София, където в нотариална кантора е подписал някакви документи. Нашето разследване се добра до тези документи, които представляват две пълномощни“, каза Арнаудова. Едното пълномощно било дадено, за да се разпореждат с имотите му, а другото – с банковите му сметки.

Оказало се също така, че има изповядана сделка на 31 март в Поморие, като пред нотариус в града са прехвърлени имотите на Чешмеджиев на дома, в който той е бил настанен, допълва говорителят на главния прокурор. Пред медиите кметът на Елин Пелин заявява, че в общината няма документи да е откриван Дом за възрастни хора. Хосписът не съществува и в регистрите на здравното министерство.

Йорданка Неферова влиза в болница след акцията на МВР и Прокуратурата.

Една година преди тези събития на обявя на „Дар Божи“, обявен от институциите по-късно за напълно незаконен, се отзовават семейството пенсионери Петко и Маргарита Петкови от София. Те постъпват в хосписа на 26 април 2016 година, с условие за тяхното пребиваване там-да прехвърлят апартамента си на „ Дар Божи“ срещу задължение на собствениците на дома да ги гледат и издържат.

На 16 август 2016 година Петко Петков отива при нотариус заедно с Неферова и сина й, където подписали договор, съгласно който лекарката, тя според регистрите е едноличен собственик на фирма „Дар Божи 86“ ЕООД, да гледа него и съпругата му. Като след смъртта им ще получи апартамента на двойката в столичния кв. „Младост“.

Петков не получил препис от нотариалния акт, а се оказало, че съпругата му подписала пълномощно при посещение на нотариус в дома, с което упълномощавала него да извърши покупко-продажба на имота. Първоначално семейство Петкови били доволни от престоя в „Дар Божи“ в Елин Пелин, но след сделката при нотариус отношението към тях се променило.

Като се наложило Петко сам да се грижи за болната си съпруга, а от дома им носели само храна и нищо друго. Петков отсъствал девет дни от хосписа заради операция на окото. Като се върнал не можел да познае съпругата си, която не приличала на себе си и била болна.

Според показанията на потърпевшия по телефона д-р Неферова му казала да й купи антибиотик и той го платил с лични средства. След няколко дни, без да прегледа жената Неферова и предписала друг и още лекарства, които Петков платил със собствени средства.

Настоявал съпругата му да бъде откарана в болница, но това станало едва на 7 февруари 2017 година. Като Петков плаща за линейката и болничният престой на жена си. При връщането в дома състоянието й се влошило и тя починала на 12 март 2017 година.

Д-р Неферова му дала смъртен акт, според който Маргарита Петкова е починала в дома си в „Младост“, а не в дома в Елин Пелин. Получава истински смъртен акт след протест. Тогава Петков отива при адвокати и при нотариуса , за да получи копие от нотариалния акт. Като го вижда, Петков разбира, че той и съпругата му са продали апартамента си в кв. „Младост“1А, от 88 квадрата, за…. смешната сума от 9800 лева. Като дори и тези пари не е получил като продавач…Малко по-късно в дома „Дар Божи“ нахлува полиция по сигнала на Чешмеджиев и Петков успява да напусне бързо-бързо. Викан е от разследващите да даде показания заедно с останалите обитатели на хосписа.

Схема на измамата

След консултации с адвокат, разбира, че е станал жертва на измама, по схемата описана от пострадалия Чешмеджиев. Петков завежда дело за обявяване за нищожност на нотариалния акт в Софийски градски съд срещу Йорданка Неферова.

Пред съда е представен нотариалният акт за продажба на апартамента. Сделката е изповядана при същия нотариус Александър Чакъров и по-точно неговият нотариус по заместване Анджелина Мавродинова както и при Чешмеджиев, който подписва документи в замаяно състояние. Пълномощното за продажба на съпругата Маргарита Петкова отново е заверено от нотариус Чакъров.

На делото д-р Неферова предоставя фактури, според които от „Дар Божи“ са изразходвали по 1000 лева на месец, като грижа са всеки един от семейство Петкови за една година. Експертиза на вещо лице пък оценява продадения за 9800 лева апартамент на 132 640 лева по пазарни цени за 2016 година.

Защитата на д-р Неферова твърди, че разходите по грижите за възрастните хора надхвърлят цената на апартамента. Съдебният състав приема, че имотът е продаден за 9800 лева, а данъчната оценка е 60 477 лева. Според магистратите от СГС имотът е продаден за шест пъти по- ниска цена от данъчната оценка и над тринадесет пъти по-ниска от пазарната.

Съдът приема, че реално е сведена от липса на такава, което води до нищожност на договора. Отделно от това съдиите решават, че договорът за пожизнено гледане на възрастните хора е сключен не с Неферова, а с трето физическо лице, а уговорката за гледане не фигурира в нотариалния акт.

И съдебния състав обявява договора за нищожен. Така пенсионерът Петков успява да спаси апартамента си. Поне засега. Решението на СГС не е окончателно, Неферова обжалва присъдата пред Софийския апелативен съд. До тук с фактологията.

Институциите срещу измамнците-много шум за нищо

По-горе ви цитирахме думите на говорителя на Главния прокурор през 2017 година след избухване на скандала. Проверка на Breaking.bg показа, че скандалният Дом „Божи Дар“ работи и до днес. Работи и другият дом на фирмата в Банкя. Въпреки масираните проверки на прокуратурата, МВР, социалните, БАБХ, здравни и какви ли още не власти. При нахлуването на полицията в дома Йорданка Неферова влиза в болница с предполагаем инсулт. Пред медиите тя обявява, че няма никакви измами, а възрастните хора сами им даряват жилищата си срещу гледане до живот. И били доволни от престоя си там, а не малтретирани.

Другият дом за възрастни хора на Неферова в Банкя. СНИМКА: БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Междувременно през 2019 година Софийска районна прокуратура внася в Софийски районен съд обвинителен акт срещу Йорданка Неферова, управителят на „Божи Дар“ Бойко Стоянов, полицаят Бисер Докторов и синът на Неферова Божидар. Обвинението е за противозаконно лишаване от свобода на Димитър Чешмеджиев.

При избухването на скандала през април 2017 година Божидар Неферов изчезва и е обявен първо за национално издирване, после и с европейска заповед за арест. Оказа се, че е търсен от Германия, защото е уличен, че е точил кредитни карти, а в България е задържан за кражба на каса.

Проверка на МВР установява, че полицаят Докторов е правил хиляди справки в системата за възрастни хора, техни роднини и имоти. Така издирвали самотни старци и ги прилъгвали да постъпят в дома по схемата гледане срещу имот. В обвинителният акт на СРП, внесен в съда, могат да се видят много любопитни неща. Според държавното обвинение Йорданка Неферова е завършила специалност „нервни болести“. В регистъра на Столичната РЗИ няма вписана извънболнична медицинска помощ. Неферова не фигурирала в регистрите на лекарите за получаване на специални рецептурни бланки за предписване на наркотични вещества с жълт и зелен цвят. След проверка на прокуратурата става ясно, че в Регистъра за извънболнична помощ и хосписите, воден в РЗИ-София област няма регистрирано лечебно заведение на Неферова. Такова няма и в момента в регистъра на РЗИ-София област.

Неферова нямала и договор за осигуряване на медицинско обслужване на обитателите на „Божи Дар“ в Елин Пелин. Нямала и регистрирана Амбулатория за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по неврология на територията на РЗИ-София област. След операцията на РПУ-Елин Пелин и прокуратурата в домовете в Елин Пелин и Банкя става ясно, че Неферова лично контролирала и разпределяла лекарствата за възрастните хора. При обиска в кабинета и са намерени високорисковите наркотични вещества Фентанил, Лексотан, Трамадол, Ксанакс.

След като Чешмеджиев се измъква от дома, му е направена специална токсико-химична експертиза. Според нейните резултати се оказва, че жертвата е тъпкана с наркотичните вещества карбамазепин и нордазепам. Смесването на двата препарата водело до сънливост, замаяност и липса на концентрация. Именно в такова състояние той е каран при нотариус да подпише документите уж за договор за гледане.

А всъщност пълномощни на Стоянов. Разследването установява, че това става на 9 март 2017 година. На 31 март полицаят Докторов прави справки в масивите на МВР за Чешмеджиев. В същия ден в Поморие се изповядва пред нотариус сделката за продажбата на имотите на жертвата, апартамент, магазин и гараж. Действа Бойко Стоянов с първото пълномощно от Чешмеджиев. Според прокуратурата като купувач е записан пострадалия, който продава за 100 000 лева имота на „Божи Дар86“ ЕООД, представлявано от Неферова като купувач.

Парите по сделката са преведени на два пъти-първо 45 000, а после още 55 000 лева по….банкова сметка на Чешмеджиев, открита предвидливо от Стоянов на 24 март, с пълномощното му дадено от жертвата.

При сключване на сделката те са изтеглени от същия Стоянов и никога не са дадени на Чешмеджиев, пишат прокурорите. В момента делото се гледа в Софийския районен съд и продължава с разпити на многобройни свидетели.

Оказва се, че измамниците използват пролуки в законите и реално никой не контролира подобни домове за стари хора.

Поради сериозен недостиг на такива услуги, грижи за тежко болни възрастни хора, търсенето е голямо, а няма предлагане. Нишата се запълва с нелегални домове, реално всеки може да открие такъв Дом, да се възползва от старите хора и да им прибира имотите без пари. Тези домове би трябвало да се контролират от Агенцията за качеството на социалните услуги. Тя трябва да издава и лицензи за такива услуги. Но тя е още в процес на формиране и реално не работи, казаха експерти. Затова нуждаещите се попадат в ръцете на хора като Неферова и сие.