Само в Breaking.bg: Йоловски признал пред депутатите, че е шантажиран от Киро и Божанов, да даде власт на заместника си Стойнов

0
1533
Машини за гласуване

Няколко пъти преди изборите ЦИК кани министъра на електронното управление да подпише сертифицирането на машините, но той уплашен отказва. Агент „на прикритие“ на ДАНС в МЕУ издава скандалните „игрички“ на зам.-министъра с кодовете

Стефан Ташев

Депутатите от ПП-ДБ Кирил Петков и Божидар Божанов са изнудвали министъра на електронното управление Александър Йоловски да прехвърли правата за сертифицирането на машините на заместника си Михаил Стойнов, партиен функционер на ДБ. И, че Йоловски не го е избирал, а му е бил натрапен от двамата депутати от ПП-ДБ.

Стойнов забърка скандала с кода на машините, което принуди Централната избирателна комисия-ЦИК да отмени машинното гласуване.

Това съобщил уплашеният министър пред депутатите на председателския съвет при шефа на парламента Росен Желязков, съобщиха присъствали на сбирката.

От вчера по разпореждане на Софийска градска прокуратура министърът на електронното управление Александър Йоловски и семейството му е с охрана от НСО заради заплахи и изнудване от страна на Кирил Петков и неговият предшественик и сегашен депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов. Според неофициална информация заради обществени поръчки.

Скандалът, който проправителствените медии неглижират вече няколко дни, избухна в петък. Събирането на втория председателски съвет става след като Росен Желязков чете на депутатите доклада на ДАНС за действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, който снима с телефона си алгоритъма на изходния код на машините за гласуване и го изнася на флашка, като заявява на присъстващите, че иска „да си поиграе с него“. Според източници на Breaking.bg „игричките“ на Стойнов са издадени от „агент на прикритие“ на ДАНС в Министерство на електронното управление-МЕУ.

След избухналия скандал народните представители извикаха шефката на ЦИК и министър Йоловски. След края на съвета депутатът от ИТН Тошко Йорданов обяви, че министърът е споделил, че Кирил Петков го заплашвал да насочи 640 милиона лева от обществени поръчки към негови приятелски фирми и такива на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов. Парите са от Плана за възстановяване и устойчивост.

Петков го попитал със заплашителен глас :“Ти деца имаш ли!??“ и министърът счел това като заплаха.

Но освен това Йоловски обяснил на народните представители, че е натискан да упълномощи партиеца от ДБ Стойнов да сертифицира машините.

Снощи в поръчково интервю за обслужващата ПП-ДБ Нова телевизия собственикът на „Сиела“, фирмата която доставя скандалните мадуровки за милиони левове, Иван Тодоров обясни, че вина за скандала имали членовете на ЦИК, които не се обадили на министър Йоловски да подпише сертифицирането на машините. Иначе всичко било наред.

Това е откровена лъжа, твърдят експерти. Точно обратното. Много преди изборите членове на ЦИК са говорили многократно с Йоловски той да се заеме с тази задача, а не да прехвърля правомощията на заместника си Стойнов, който демонстрирал некомпетентност и арогантност. Върховният административен съд в решението си за машините посочи, че Йоловски не е имал право да упълномощава Стойнов, като така е нарушил закона.

Министърът, явно под натиск, отговарял на ЦИК, че не може той да сертифицира машините, защото преди да стане такъв, ръководел държавната фирма „Информационно обслужване“ и щял да бъде в конфликт на интереси. Обаче „Информационно обслужване“ няма никакво отношение към процеса на сертифицирането на машините, което се извършва от експерти на МЕУ и институтите по стандартизация и метрология.

Нещо повече. На председателския съвет в НС Йоловски отново е поканен да сертифицира машините, но той отново отказва.

Пред шефката на ЦИК Камелия Нейкова и депутатите министърът обявил, че веднага ще изпрати до комисията писмо, че сертифицирането на машините не е свършило и те не са готови.

Това става в края на срещата в НС, към 16 часа. И започва „ходене по мъките“. ЦИК чака писмото от МЕУ няколко часа, Нейкова разговаря с Йоловски по телефона няколко пъти, който обещава, че „ей сега, след няколко минути“ ще е готов, но се бави. И накрая го изпраща с няколко часа закъснение.

Явно върху него е оказван натиск от Петков и Божанов и по телефона от премиера Николай Денков, който по това време е в Брюксел.

Това принуждава комисията с внушително мнозинство от 13 на 2 гласа да вземе решение за отмяна на машинния вот. Защото няма документ за годност на машините за изборите и МЕУ не е готово.

Освен за 640-те милиона лева, Йоловски разказва на народните представители как е притискан от Петков и Божанов да осигури поръчка на фирми на втория за 1 милион лева, като ако тази услуга бъде извършена от държавната фирма „Информационно обслужване“ ще струва не повече от 60 000 лева.

Заради цялата тази информация Тошко Йорданов, Гроздан Караджов и други депутати от ИТН сезират Софийска градска прокуратура. В събота агенти на антикорупционната комисия викат на разпит Йоловски. Вчера стана ясно, че от СГП са намерили достатъчно доказателства за заплахите към Йоловски и са му назначили охрана от НСО. Не става ясно разпитвани ли са Кирил Петков и Божанов. И ако не, защо?

В петък през нощта скандалният зам.-министър Стойнов, след разпити в ДАНС, дава пресконференция на която твърди, че вече е сертифицирал машините и всичко е наред.

А междувременно, без разрешение на ЦИК, МВР освобождава от строгохраняваният склад 7238 машини за гласуване, които тръгват към страната. Въпреки решението на избирателната комисия, че няма да има гласуване с машини.

Възниква въпросът знаел ли е собственикът на „Сиела“, частна фирма контролира изборите в страната, че машините не са сертифицирани заради упоритият отказ на министъра да го направи?

И ако е знаел, защо пуска машините, без разрешение на ЦИК? Има ли връзка това с действията на зам.-министъра Стойнов, който се държи като каубой в бар?

И накрая. Ще излезе ли пак пред подбрани медии министър-председателят Денков да разказва свои мисли по повод скандала с машините, да сипе лъжи и нелепи обвинения? Ще коментира ли как депутати от ПП-ДБ изнудват подчинения му министър? Странно е мълчанието на самия Йоловски по скандала с изнудването. Ще излезе да каже за какво точно е изнудван? И защо му е назначена охрана.