Само в Breaking.bg: Как Бойко Рашков опита да извади лична карта и паспорт за банкера-беглец Цветан Василев

0
3374
Цветан Василев
Цветан Василев

Бившият шеф на КТБ все още се издирва с европейска заповед за арест

Стефан Ташев

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е опитал да извади незаконно документи за самоличност на издирвания беглец от правосъдието Цветан Василев, бивш собственик на фалиралата Корпоративно-търговска банка-КТБ.

Затова информираха пред Breaking.bg хора от МВР. Историята се разиграла през есента на миналата година, когато Рашков още е служебен министър на вътрешните работи във второто правителство на Стефан Янев. 

Тогава „борецът срещу корупцията“ Рашков е посетен в кабинета му в МВР от един от адвокатите на Цветан Василев. Банкерът се намира от 2014 година в Белград, Сърбия, когато избяга след обявения фалит на КТБ.

От тогава той дава интервюта за български медии, но отказва да се върне в България, за да не бъде арестуван. Той бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол и с европейска заповед за арест през 2014 година.

След срещата с адвоката на Василев Рашков нарежда на подчинените си от Дирекция „Български документи за самоличност“-БДС на банкера-беглец да бъдат издадени нова лична карта и нов паспорт в негово отсъствие. Явно предишните документи на Василев са изтекли. По обясними причини той няма как да отиде в посолството в Белград и да поиска да му бъдат издадени нови. С това се заема Рашков. Въпреки натиска върху тях от вътрешния министър подчинените му обясняват, че това няма как да стане и е нарушение на закона.

Законът за българските лични документи:

Чл. 17. (1) За издаване на български лични документи лицата подават заявление до компетентните органи.

(2) Заявлението се подписва лично от лицето в присъствието на упълномощено длъжностно лице, което снема и биометрични данни в предвидените от закона случаи.

(3) За снемане на биометрични данни, предвидени в този закон, лицето се явява лично.

5) Лицето може да не се яви лично за подаване на заявление за издаване на български лични документи, когато:

1. няма промяна на името, единния граждански номер (личния номер или личния номер на чужденец), пола, гражданството или не са настъпили съществени и трайни изменения на образа на лицето, и

2. са му снети необходимите биометрични данни до 59 месеца от датата на подаване на заявлението;

(6) В случаите по ал. 5, т. 1 и 2 заявителят се представлява от лице, упълномощено с нотариално заверено изрично пълномощно.

В случая с Цветан Василев няма такова пълномощно, твърдят запознати. Считано от 17 февруари 2021 г. българските граждани в чужбина могат да подават заявления за български лични документи без квалифициран електронен подпис (КЕП) чрез сайта на Министерството на външните работи. Условията обаче са:

Да са навършили 18 години и имат все още валидни български паспорт и/или лична карта, които са получили по лично подадено заявление до 59 месеца преди искането за подмяна, което гарантира, че гражданинът вече има снети необходимите биометрични данни, които се изискват за новия документ. При снети биометрични данни за паспорт (цифрова снимка, пръстови отпечатъци и подпис) през последните 59 месеца може да подаде заявление както за нов паспорт, така и за издаване на нова лична карта.

В случая и това не може да помогне на банкера-беглец да си извади нови български документи за самоличност, в случая лична карта и паспорт. Въпреки, че Цветан Василев се похвали миналия месец пред „Свободна Европа“, че вече не се издирва с червена бюлетина от Интерпол, но заповедта за ареста му, издадена от МВР и европейската му заповед за арест са валидни и към момента.

Веднага възникват два въпроса. Как министър на вътрешните работи, юрист, преподавател по наказателен процес, е тръгнал да нарушава закона, след като подчиненото му МВР още издирва и иска да арестува Цветан Василев ?

И щял ли е да получи евентуални облаги от това ?

Въпреки натиска на който са били подложени служителите от „Български документи за самоличност“, включително заплахи за уволнение, те са отказали да изпълнят поръчката.

Цветан Василев се намира в Сърбия от 2014 г., когато избяга от България след обявения фалит на КТБ. Наблюдаващ прокурор на делото за източването на банката беше настоящият главен прокурор Иван Гешев. В момента делото за източването на КТБ все още е висящо на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, който вече е закрит.

Цветан Василев получи политическо убежище в Сърбия през юли 2021 г. През февруари 2020 г. Гешев обвини Русия, че пази Василев с помощта на Сърбия. Тогава главният прокурор писа до Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и до тогавашния председател на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли.

През юли 2014 г. Бившият шеф на КТБ беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на банката. Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, защото е в чужбина.

Това е вторият случай свързан с издирван бизнесмен-беглец, в който Рашков като министър е забъркан.

В първия ден си ден като служебен министър на вътрешните работи-12 май 2021 година, бившият комунистически следовател назначи за началник на кабинета си Елена Павлова Фичерова-Караиванова. След разследване на Breaking.bg тя се оказа сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято“. Това стана ясно от публикуван официално учредителен протокол за създаване на партията „Българско лято“ от 3 януари 2021 година. Нещо повече, дамата е избрана за член на Изпълнителния съвет на „Българско лято“ под номер 13.

От официална справка в ЦИК стана ясно, че Елена Фичерова-Караиванова е регистрирана като кандидат депутат от партията носител на Божков Българско национално обединение-БНО в 23 МИР-София. Там водач беше Васил Божков, а дамата е в листата под номер 9.

На 2 март Фичерова-Караиванова подава до ЦИК искане да бъде заличена като кандидат за народен представител, което комисията удовлетворява. Дамата бе освободена от МВР тихомълком часове преди да бъде обявен списъкът с българския вариант на Закона „Магнитски“.

Остава да видим какво още е свършил Рашков като министър на вътрешните работи за година и половина.