Само в Breaking.bg-Война в МВР: Главният секретар нареди на службите да си шпионират министъра

1
3927
Скандалната заповед на Петър Тодоров до директорите на дирекции и служби.

Петър Тодоров издаде скандална заповед до шефовете на главните дирекции и на СДВР да му докладват веднага за всички разпореждания, които получават от Калин Стоянов и цялото политическо ръководство на министерството

Стефан Ташев

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е издал по-рано днес скандална заповед до директорите на главните дирекции в министерството – ГД “Национална полиция”, ГДБОП, ГД “Гранична полиция”, жандармерията и пожарната, както и до шефа на СДВР, с която, на практика, им нарежда да шпионират министъра си Калин Стоянов и цялото политическо ръководство на ведомството.

Това съобщиха източници от МВР, според които войната в министерството между министъра Стоянов и главсека Тодоров вече е факт. Днес преди обед и Калин Стоянов обяви пред медиите в Бургас, че на главния секретар ще му бъде много трудно да работи в МВР. Министърът и предшественикът му Иван Демерджиев присъстваха на откриването на паметника на загиналите полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев, които бяха премазани от автобус с мигранти точно преди 1 година на най-оживеното бургаско кръстовище „Трапезица“.

Паметникът се намира на лобното им място. Калин Стоянов посочи, че една от причините за трагедията преди година се крие в действията на тогавашното ръководство на МВР.

 “Ако нямаше съществени пропуски, днес нямаше да сме тук“, заяви министърът. И поясни, че остава с впечатлението, че президентът Румен Радев няма да вземе под внимание мотивите му за поисканото отстраняване на главния секретар на МВР. Сред тях е и смъртта на двамата полицаи в Бургас. В същото време в София Петър Тодоров пуска скандалната заповед, с която поема на ръчно всекидневно управление под едноличния му контрол главните дирекции на МВР и най-голямата и ключова областна дирекция – тази в столицата.

 Според нея в 9,30 часа всеки вторник, сряда и четвъртък шефовете на ГДНП Атанас Илков, на ГДБОП Явор Серафимов, на Гранична полиция Антон Златанов, на жандармерията Димитър Андонов, на пожарната Александър Джартов и на СДВР Любомир Николов трябва да се явяват “на килимчето” на 6-ти септември при Петър Тодоров. В петък пък първо ще докладват на Тодоров по телефона между 8,00 и 8,30 часа за оперативната обстановка, след което ще пишат седмичен доклад за това какво са свършили.

“Черешката на тортата“ обаче, според нашите източници, е последната точка в заповедта на главния секретар. А тя предвижда “незабавно да се докладва“ на Петър Тодоров за всички разпореждания и задачи, които са поставени на шефовете на главните дирекции и на СДВР от политическото ръководство на МВР. Това реално означава главният секретар да шпионира и контролира министъра си, който го ръководи, обясниха източниците ни. Според тях, тази заповед е писана “на коляно“ от чиновниците на Румен Радев Пламен Узунов и Николай Копринков при едно от зачестилите посещения в президентската институция на Петър Тодоров.