БСП няма да подкрепи проектобюджета на служебния кабинет

0
26
Корнелия Нинова Снимка: архив

Според Нинова в него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер

БСП няма да подкрепи проекта за бюджет от служебния кабинет. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя допълни, че в него има необосновани разходи, занижени приходи и е антисоциален по своя характер.

„Необоснованите разходи виждаме в капиталовите разходи, които са 10 млрд. лв. за половин година, а не за цяла. Няма никаква обосновка за какви проекти са тези разходи. От това перо могат да се намалят разходи. Занижени са и приходите, които са по-малко с 1 млрд. от промяната на решението от държавните дружества да се събира 100% дивидент. Служебният кабинет предвижда 50%“, каза Нинова.

„Ще настояваме да се предвиди увеличението на минималната заплата за 500 000 души от 1 юли на 850 лева. Майчинството за втората година да е колкото минималната заплата. Да продължим и детската си програма – след безплатните учебници да има и безплатни лекарства. Предложенията ни ще са финансово обосновани“, заяви лидерът на БСП.

От БСП настояват:
Служебният министър на финансите да направи отчет за изпълнението на бюджета досега.

„Имаме въпроси към него – вярна ли е информацията, че за първите месеци на годината са изхарчени повече от предвиденото по закон. Тоест авансово да са харчили пари, които трябва да се харчат през юли, август и септември. Второ – вярно ли е, че първият транш по ПВУ не са използвани по предназначение, а са изхарчени за други разходи и трябва да ги възстановяваме. Това е абсурдно, ако се е случило. Ако се окаже истина, искаме да чуем от министъра дали е така. Служебният кабинет иска да им узаконим беззаконията – това няма как да стане“, попита Нинова.

„Настояваме това изслушване да стане в парламента пред всички на открито заседание. За да знае цялото общество какво е актуалното състояние на държавата. Не може един път да слушаме, че сме пред фалит, а на другия, че не е така и сме стабилни“, категорична бе тя.

„Ако ГЕРБ и ПП създадат правителство ние ще сме опозиция на него“, така отговори Нинова на въпрос дали ще подкрепят правителство между първата и втората партии.