Делян Добрев: Държавата трябва да се погрижи за енергийно бедните

0
22
Делян Добрев Снимка: фейсбук

Енергийно бедните в България са най-голям дял в сравнение с целия Европейски съюз, заяви депутатът

„Държавата трябва на първо място да се погрижи за енергийно бедните. Това каза председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев по време на дискусия „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените“, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП), съобщава financialtribune.bg.

„Енергийно бедните в България са най-голям дял в сравнение с целия Европейски съюз“, заяви Добрев.

Според Добрев в борбата с енергийната бедност би помогнало изграждането на повече генерации за електроенергия, защото колкото повече електроенергия се предлага на пазара, толкова повече цената й ще бъде по-ниска.

„В Европа и в България се говори все повече за увеличаване на инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Тези инвестиции са все по-евтини от конвенционални източници“, посочи Добрев.

Освен това инвестициите в енергийна ефективност са много важни, защото най-евтината електроенергия е спестената, изтъкна Добрев. По думите му инвестициите в енергийна ефективност най-бързо връщат вложените средства, освен това те разкриват и нови работни места.

„Икономическите ползи са достатъчни и програмите за енергийна ефективност, особено в днешното ежедневие, доказаха своята необходимост“, добави още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание.