Институтът за пътна безопасност пита министър Цеков: Участвате ли в прикриването на финансови злоупотреби при изграждането на тунел „Железница“?

0
259
Тунел "Железница". СНИМКА: АПИ

Каква отговорност ще потърсите от назначения от Вас председател на УС на АПИ за това, че прикрива обществена информация, касаеща злоупотреби с европейски средства?

През февруари 2024 г. в Института за пътна безопасност (ИПБ) е постъпила информация, че при изграждането на тунел „Железница“ са разплащани от АПИ дейности, които не са извършени. Това става ясно от писмо на ИПБ до медиите и регионалния министър в оставка Андрей Цеков.

„На 11 март 2024 г. с писмо по реда на ЗДОИ поискахме да ни бъде предоставен работен проект и количествено стойностни сметки за строително-монтажни работи на тунел Железница. На 26 март 2024 г. председателя на УС на АПИ г-н Ясен Йорданов ни отговори, че АПИ не може да ни предостави работен проект и КСС към него. На 01.04.2024г. се разбра, че Европейската прокуратура провежда претърсвания в офисите на фирмите, участвали в изграждането на тунел Железница за извършени злоупотреби с финансови средства на Европейския съюз“, пишат от Института и се обръщат лично към Цеков:

„По същото време в националните медии Вие ни информирахте, че не знаете за никакви нередности при строежа на тунела. От гореизложеното става ясно, че Институтът за пътна безопасност е информирал АПИ, че има данни за извършени финансови нередности при разплащането на строителството. Въпреки това, председателят на УС на АПИ отказва да предостави информация“, обобщават от Института за пътна безопасност.

Те поставят четири въпроса към министъра:

  1. Защо АПИ прикрива количествено стойностните сметки, от които може да бъде разбрано има или няма злоупотреби?
  2. Вие уведомен ли сте за получения сигнал в АПИ от ИПБ за нередности при изграждането на тунела, свързани с финансови злоупотреби?
  3. Вие участвате ли в прикриването на финансови злоупотреби при изграждането на тунел „Железница“?
  4. Каква отговорност ще потърсите от назначения от Вас председател на УС на АПИ затова, че прикрива обществена информация, касаеща злоупотреби с европейски средства?