„Лукойл“ е готова да продаде рафинерията в Бургас

0
37
Снимка: архив

Причината-същественото изменение на условията за бизнес

„Лукойл“ е готова да продаде рафинерията в Бургас. Това става ясно от официално съобщение на руската компания. В него даде казва, че заради същественото изменение на условията за бизнеса на групата „Лукойл“ в България, компанията преразглежда стратегията. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса, посочват руснаците.

Преразглеждането на стратегията било заради приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи политически решения спрямо рафинерията, които нямали нищо общо с регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната. „Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания „Лукойл“, на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет, заявяват от „Лукойл“.

От „Лукойл“ припомнят, че досега са инвестирали у нас 3,4 млрд. долара, с които рафинерията в Бургас станала една от най-екологичните и високотехнологични в Европа. Освен това била създадена мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства.

ЛУКОЙЛ ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици „ЛУКОЙЛ“ за по-нататъшните действия на Компанията по отношение на активите й в България.