Тагарев: Руските военни кораби биха ни попречили, ако искаме да изпратим екип за проучване на находища на газ

0
211
Тодор Тагарев Кадър: БТВ

По думите му засега учението не е проблем за транспортните коридори

„Русия е черноморска страна и води война. За да влязат в нашата изключителна икономическа зона, обяснението е, че провеждат учения. Тези учения трябва да се провеждат за кратко време – седмица или 10 дни, в случая вече е удължено до 20 дни. Ще видим какво ще се случи след това“, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Би Ти Ви.

Думите му бяха по повод обявеното от Русия военноморско учение в Черно море, което засяга и водите, които влизат в българската икономическа зона.

В края на юли Русия определи нова предупредителна зона за учение, която е в рамките на изключителната икономическа зона на България. Тогава Министерството на отбраната излезе с позиция, че това не е добра практика.

По думите му засега учението не е проблем за транспортните коридори, но би било проблем, ако искаме да изпратим екип за проучване на находища на газ.

„Такива сайтове има много. Той не е официален сайт, не се поддържа от украинските власти. Там няма никакви преки заплахи към хората, които са включени в списъците“, каза Тагарев за списък с имена, сред които и на българи, в украинския сайт „Миротворец“, посочени като „врагове на Украйна“ пред бТВ.

В списъка е зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от БСП, депутатът от БСП Борислав Гуцанов, бившият лидер на БСП и президент Георги Първанов, на журналисти, учени и актьори. Заради списъка през юли в парламента бяха изслушани директорите на спецслужбите. Президентът Румен Радев вчера упрекна правителството, че не реагира на този списък.

„Реакцията към тези хора у нас е много по-силна, защото са по-добре познати тук. Като правило това са хора, които манипулират непрекъснато общественото мнение в проруски интерес. (…) Случаят се раздухва целенасочено, за си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“, коментира още военният министър.

От думите на Тагарев стана ясно, че се очаква България да бъде компенсирана за последната помощ, която изпрати на Украйна. Това ще се случи до 2025 г. чрез Европейския механизъм за мир.

„Ние вече сме получили компенсация за една част. Очакваме скоро да получим за декември, а това, което ние сега дадохме, ще изчакаме може би до 2025 г. Изпратихме неща, които са нужни на Украйна, с които ние разполагаме в нашите складове, които са в годно състояние, но в края на своя живот. Чисто прагматично помагаме на Украйна, но и за собствената си сигурност“, уточни министърът на отбраната.