Вдигат командировъчните от 20 на 40 лева, работодатели и синдикати го подкрепиха

0
54
Министерският съвет

През 2008 г. 20 лв. са били 3,6% от тогавашната средна работна заплата, а сега са 1,1%

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличението на командировъчните в страната и чужбина. Предложенията срещнаха широка подкрепа от работодателите, а от синдикатите им дадоха зелена светлина, макар и с някои забележки, съобщава „24 часа“.

Основните промени са увеличаване на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лева, като да има възможност те да бъдат до 120 лв., ако това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикат, заповедта за командироване да може да се издава електронна, като заверяването да не е задължително, а по преценка на работодателя, както и изплащането на пътните за гориво при пътуване с личен автомобил да се изплащат за градско и извънградско, а не както е до момента само за извънградско.

Предложението срещна подкрепата на работодателите от страна на АИКБ, Българска стопанска камара, КРИБ, Съюза за стопанска инициатива.

„От години въпросът за командировъчните се поставя, но не се решава, затова добре е, че поехте отговорността за това да увеличите командировъчните, да ги приведете в съответствие с нуждите и възможността човек да си изпълнява функциите без да изпада в положение на допълнителни разходи за своя сметка. Както обичайно, ние направихме проучване какво е мнението на бизнеса, затова и адмирираме стъпката, която се прави, защото болшинството от фирмите почти единодушно одобряват тази стъпка“, каза Цветан Симеонов от Българска търговско-промишлена камара. Той обаче обясни, че фирмите имат притеснения, че така се натоварват колективните трудови договори с неща, които не са присъщи.

„Аргументите за това са, че е нормално и се радваме, че това бе възприето като предложение колективните органи на една фирма да могат да взимат решение за командировъчните, но едва 10% имат съгласие това да се решава в колективни трудови договори“, каза Симеонов и обясни, че счита за неправилно да се остави равностоен глас на синдикатите в КТД да решават размера на командировъчните, тъй като те не носят никаква отговорност за състоянието и управлението на предприятията.

Синдикатите изразиха принципна подкрепа за предложенията.

Според Любослав Костов от КНСБ увеличението на командировъчните трябва да се определя в зависимост от инфлацията и цената на храните.

През 2008 г. 20 лв. са били 3,6% от тогавашната средна работна заплата, а сега са 1,1%. С предложението за 40% това се вдига на 2,35%, обясни Костов. Той изрази подкрепа от името на синдиката, но предложи да се измисли механизъм, който да обвързва командировъчните със средната работна заплата или друг показател, което да гарантира по-честата им актуализация.