Животновъдите искат оставката на земеделския министър

0
16
Министерството на земеделието Снимка: архив

Настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектора

Животновъдни организации се обявяват срещу политиката на правителството в сектора. Според тях целенасочено се унищожава българското млечно животновъдство, предава БНР.

На специална пресконференция днес фермерите ще изяснят проблемите си, ще обявят конкретни предложения на бранша за излизане от кризата и ще поискат оставката на министъра на земеделието, каза за „Хоризонт“ председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.

„Отчайващото положение в сектора, обвързаната подкрепа се получи една ставка, която е унизителна към сектор „Животновъдство“. 2009 г. по тази мярка субсидията, която получаваха фермерите, беше около 190 лв. Сега в момента се получава 80 лева. Акцентираме в говедовъдството специално, там големите ферми бяха ощетени с помощта „Украйна“.

Другото много важно нещо е, че новият стратегически план е такъв, какъвто си беше угоден за нашите чиновници, нашите управляващи. Не се съобразиха с нашите искания – по този начин категорично нещата не могат да продължат. Да, искането на нашия управителен съвет е оставка на министъра Вътев и целия негов кабинет.