Адвокат Росен Димитров: „Демократичен контрол“ над прокуратурата от партиите означава Вся власть — Советам !

0
1357
Росен Димитров Снимка: Нова тв

Защо изборът на Иван Гешев за главен прокурор бе определен от либералните медии като “състезание с един кон“, а този на Галина Захарова за шеф на ВКС не е ?

Тодор Александров

– Адвокат Димитров, как ще коментирате изявлението на партиите от „промяната“ в парламента с искането главният прокурор Иван Гешев да си подаде оставката ?

– Здравейте, благодаря, че се свързахте с мен! Вчера 14.01 гледах “Панорама“ и внимателно слушах Искрен Арабаджиев от ПППП и Председател на комисията по труда и социална политика. Той съвсем директно, искрено и без да се притеснява от каквото и да е, си каза, че натискът, който прилагали, довел до оставката на Сотир Цацаров.

Водещият го попита: „Затова ли натискате Гешев?”, а той отговори с „да”. И нещо изключително важно, което никой не трябва да оставя незабелязано, е, че според този депутат от “Промяната“, упражняването на контрол върху прокуратурата и върху действията й е правилно, но пък вярвал в разделението на властите.

Тази позиция, изразена в “Панорама“ от този млад и леко запъващ се от притеснение депутат, не е изолирана. Малко по-рано тя бе изразена директно от трибуната на Парламента от Андрей Гюров председателят на парламентарната група на ПП, както и от едно от знаковите лица на ДБ Антоанета Цонева. Без никакво притеснение и свян тя също каза, че целта е поставяне на Прокуратурата под “демократичен контрол“ Имайки предвид, че наименованието на партията на г-жа Цонева е “Демократична България“, изглежда не лесно да се сетим под какъв контрол се цели да се постави прокуратурата.

– Какво на практика означава, че изпълнителната и законодателната власт желаят на контролират прокуратурата ?

– Отговорът на този въпрос изглежда не е труден. На практика всеки контрол от един субект над друг означава подчиненост на контролирания към контролиращия. Родителите упражняват контрол над малолетните и непълнолетните си деца, настойниците и попечителите контролират поставените под запрещение.

Това означава, че децата и слабоумните имат своя воля и могат да правят определени неща, но само доколкото това не противоречи на волята на родителите и настойниците. Също означава, че родителят винаги може да промени правилата и да нареди на детето си да направи или да не направи нещо.

Това на практика означава контролът по принцип. В конкретния случай изпълнителната и законодателната власт, депутатите от ПП и ДБ, искат, а с оставката на Сотир Цацаров вече успяват, да упражняват желания от тях контрол. Още съвсем малко и този контрол ще стане пълен и ще се разпростре върху съдебната власт. Съдебната власт се осъществява не само от прокурори, а и от съдии, съдебни заседатели, следователи. От тук вече всеки може да се досети какво ще стане ако Правителството и Народното събрание, състоящи се от новите партии на морала, започнат да контролират и съдебната система – т.е. изпълнителната и законодателната власт да се разпореждат и със съдебната.

В момента се сетих и за позабравения лозунг, появил след Октомврийската социалистическа революция “Вся власть — Советам! “

– Как ще коментирате процедурата по избор на нов председател на ВКС от ВСС ? Когато Гешев бе единствен кандидат за главен прокурор, настъпи драма, протести, стачки и коленичене пред президентството. Сега, когато Галина Захарова бе единствен кандидат за председател на ВКС, такива драми няма ?

– Това е един много интересен момент, едно класическо дежавю. Мисля, че е редно като коментираме избора на Главния прокурор и на Председателя на Върховния касационен съд да направим малка съпоставка между тях. Преди да бъде избран на длъжността „Главен прокурор”, Иван Гешев бе заместник-главен прокурор.

Преди на бъде избрана за председател на ВКС Галина Захарова бе заместник-председател на ВКС. Иван Гешев бе избран с 20 гласа “ЗА“ и Галина Захарова беше избрана с 20 гласа “ЗА“. Иван Гешев получи пълна подкрепа от прокурорската колегия във ВСС и Галина Захарова получи пълна подкрепа от съдийската колегия във ВСС.

И Иван Гешев, и Галина Захарова смятат, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт. И Иван Гешев, и Галина Захарова бяха избрани по правилата, изработени от лидера на ДБ Христо Иванов при т.нар „съдебна реформа“, прокарана от него през 2016 г., когато бе министър на правосъдието на Бойко Борисов. И Иван Гешев, И Галина Захарова произхождат от средите, които ще управляват. И най-важното, както казахте, и Иван Гешев, и Галина Захарова бяха единствени кандидати за високите постове, които заемат!

Защо тогава е това разнопосочно говорене и различните оценки не само на качествата на двамата, ами и различното тълкуване на обективните факти, и процедури. Защо при Гешев Данаил Кирилов – тогавашен министър на правосъдието бе разкъсван, че не предложи друг кандидат, а сегашният министър на правосъдието Надежда Йорданова не е?

Защо тогава изборът на един кандидат бе определен от либералните медии като “състезание с един кон“, а този на Захарова не е? Как така при Гешев беше обосновавана тезата, че избор на един кандидат не е избор, а назначаване, а сега при Захарова няма назначаване, а избор?

– Адвокат Димитров, тук ще Ви прекъсна, за да Ви попитам за отговора на тези въпроси ?

– Извинявайте, че се отплеснах във въпроси, които следва да задавате Вие. Отговорът, според мен, е само един. Той се нарича политическа конюнктура и политически интереси за политическо овладяване на единствената неовладяна власт от новия политически елит – съдебната.

Нарича се и овладяване на медиите, които умело прокарват желаните на новия елит тези, колкото и те да противоречат на реалността. Тук се сещам и за брутално изкривеното от медиите обществено съзнание за огромните правомощия на Главния прокурор, макар той да няма никакви реални законови права да контролира прокурорите, но това е друга тема…

Вие и Вашите читатели виждате, че политиците на новия морал и нулевата корупция, и радетелите на демокрацията и законността, вече не се и притесняват открито по телевизията, и от трибуната на Народното събрание да демонстрират идеите си за пълен “демократичен“ контрол. Вероятно новият елит ще осъществява такъв демократичен контрол чрез тоталитарни средства, както лидерът му Кирил Петков постига леви цели с десни методи. Тоест демократично ще постигнем Вся власть — Советам !