Адвокат Росен Димитров: За руското посолство ли работи Надежда Йорданова?

0
3248
Росен Димитров Снимка: Нова тв

Свидетели сме  на нечувани до момента и безгранични по мащаба на несъстоятелността си тези от български министър

Интервю на Тодор Александров

– Адвокат Димитров, защо точно сега, когато когато прокуратурата разкри, че български генерал е шпионирал в полза за Русия, министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе искане за оставката му ?

– Здравейте, благодаря, че се свързахте с мен с този доста актуален въпрос. Вчера, когато гръмна новината че специализираната прокуратура съвместно с ДАНС са разкрили шпионска дейност на ген. Цанков в полза на Русия, и аз си зададох този въпрос.

Запитах се как така още предшественикът на Надежда Йорданова – Иван Демерджиев, като служебен министър на правосъдието, миналата година в медиите обясняваше за наличието на доста притеснителни сигнали срещу главния прокурор, а четири месеца по-късно тези сигнали все още бяха в някое чекмедже в министерството.

Какво пречеше на Надежда Йорданова да събере тези сигнали в една папка и да напише искане с четири реда до ВСС за освобождаване на Иван Гешев, още като встъпи в длъжност, вместо да чака четири месеца?

Дори да приемем, че сама не може да напише толкова сложно нещо, като искане до ВСС, то тя разполага с ресурса на целия експертен потенциал в министерството си, а и можеше и да поиска съдействие примерно от адв. Хаджигенов, който едва ли би й отказал.

И точно тук следва да се отговори на въпроса Ви – защо точно сега? Надежда Йорданова не само, че се сети точно сега, след разкриването на шпионската дейност, но го направи броени часове след това. На същия ден!

– Искате да кажете, че има връзка между дейността на Иван Гешев по разкриване на шпионажа и искането му за оставка ли ?

– Самият факт, че искането за отстраняването на Иван Гешев, бе часове след оповестяването на обществеността за шпионажа, изключва всякаква друга възможност. Тоест няма друга причина Надежда Йорданова да има друг мотив. В тази връзка, за по-късопаметните и за тези с избирателна пропускливост на фактите, които приемат и осъзнават, е добре да споменем, че разкриването на шпионаж от прокуратурата в полза на руското посолство не е изолиран случай.

В края на 2020 г., гръмна още един скандал с руски шпиони, които бяха буквално хванати пред руското посолство, секунда преди да се скрият там.

Трябва да се има предвид, че разкриването на шпионаж не е като да се разкрие кражба на компоти в мазе. Това е дългомесечна и дългогодишна дейност, изискваща огромен ресурс и координация между различни звена, изисква конфиденциалност, лоялност и висок професионализъм.

Казвам това, защото разкриването на ген. Цанков вчера на 02.03.22 г., е плод на работа от години, откогато датират и атаките срещу главния прокурор и специализираната прокуратура.

– Мислих да Ви задам въпроса: Кой има интерес от оставка на Иван Гешев точно сега?“, но май е излишно?

– Този въпрос е излишен за хората с елементарна способност да четат с разбиране и възможност за оценка на фактите. Тези хора не само у нас, а навсякъде по света, не са много. У нас обаче медийната пропаганда и монопола върху съзнанието на масите са най-интензивни, което налага да се дават отговори и на очевидното.

Имайки предвид, че шпиони в полза на Русия у нас са разкрити през 2020 г., за тяхна дейност от 2017 г., както и ден преди националния ни празник 03.03.2022 г. за дейност от 2016 г., говори, че такива има още много и много отдавна.

Това означава, че в момента вероятно са в ход още доста разследвания, разработки, използване на специални разузнавателни средства и всякакви други методи по разкриване на шпионажа, които не известни на нас, спрямо други лица, които към момента изнасят държавни тайни към руското посолство. Тези хора все още не са разкрити, но може и да бъдат.

– Кой тогава има интерес от оставката на Иван Гешев и от закриването на специализираната прокуратура, които очевидно успешно разкриват шпионажа?

– Интерес имат тези, които продават националната ни сигурност и техните господари в руското посолство! Точно техния интерес от години обслужват лакеите им у нас, които от скоро на власт. Власт, която завзеха с груби манипулации, платени протести, изборни фалшификации и машинно гласуване!

– В крайна сметка какъв е Вашият отговор – има ли връзка между дейността на Иван Гешев по разкриване на шпионажа и искането му за оставка?

– Отговорът ми е, че правилният въпрос не е има ли връзка между дейността на Иван Гешев по разкриване на шпионажа и искането му за оставка, а за руското посолство ли работи Надежда Йорданова?

Това е най-правилният и хубав въпрос! Толкова е хубав, че няма нужда от отговор! Има обаче нужда да припомним още няколко факта. Нали помните разпространения от специализираната прокуратура разговор, направен чрез СРС, между Васил Божков и собственик на медия у нас, който според медиите е Огнян Стефанов, в който Божков се радва как направлява протестната тълпа?

В тази връзка е добре и да споменем кой е разкрития шпионин ген. Валентин Цветков? Генералът е част от комитета, издигнал Мая Манолова за кмет на София. Тоест той е близък с един от най-настървените противници на главния прокурор и съратник на Мая Манолова – Николай Хаджигенов, които е дежурен гост в медиите. Ген. Цветков е и част от сдружение “Обединени за свобода и справедливост Отечество“, подкрепило протестите на президента Румен Радев, чиято хилядна бройка години беше представена като протест на целия народ.

Ето тези хора, със сегашното си острие Надежда Йорданова, имат ползва от закриването на специализираната прокуратура и от оставката на Иван Гешев. Избирателите на Христо Иванов и Надежда Йорданов бяха редом на протестите, под юмрука на Румен Радев.

Те гласуваха за близките на ген. Цветков – Мая Манолова и Румен Радев, а всички те вкупом, като един, искат закриване на специализираното правосъдие и оставката на главния прокурор! В този смисъл има ли нужда от още разяснения кой с кого е?

– Нормално ли е искането на Надежда Йорданова за оставка на главния прокурор с аргументи за неразследване на полицейско насилие през 2020 г., както и за девет случая, повечето известни от медийни публикации, част от които за аферата “Жоси“, “Осемте джуджета“, случаят “Гебрев“ и други ?

– Не знам дали е редно, като практикуващ адвокат, да се извинявам на обществото, че са свидетели на нечувани до момента и безгранични по мащаба на несъстоятелността си тези от български министър, който е и бивш адвокат. Нещо повече това не са просто нейни размисли, споделени на раздумка във фризьорския салон, а представляват “мотивирано“ искане до Висшия съдебен съвет за отстраняване на Главния прокурор.

Но пък след като у нас е възможно и се приема за нормално премиерът да доказва проялата държавата корупция, занасяйки сигнал във Върховна прокуратура, който представлява списък от Гугъл, а началникът на кабинета му Бориславова (също адвокат) заявява, че не са посочили други лица, защото това показвал Гугъл, какво да очакваме и от министъра на правосъдието? Какво друго, освен явно и неприкрито обслужване на чужди интереси, чрез отстраняване на неудобните?