Испанският АВС: Олигархът Васил Божков е един от организаторите на непрестанния протест в България

0
78
Васил Божков

Това, което характеризира това шумно трио, е, че всички те идват от семействата на известни висши служители от бившия комунистически режим

„Днес е последният ден на мирни протести“, заяви един от организаторите на демонстрациите ден преди да са изминали 56 дни от искането за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор. От много рано, повече от два часа преди парламентът да започне заседанието си, неколкостотин души се бяха събрали пред сградата му, пише испанският вестник ABC в коментар на вчерашните събития в София, цитиран от DarikNews.

Заплахата от бурен ден вече се очертаваше. Докато тълпата се събираше пред парламента, група протестиращи люлееше няколко коли на жандармерията; един от тях се качи върху патрулна кола и с високоговорител крещеше „оставка“. Тези действия бяха извършени пред напрегнатия поглед на органите на реда. Най-активните протестиращи бяха арестувани. Няколко протестиращи дърпаха павета от пътя, които по-късно използваха.

В този нов ден на протести имаше и нападнати полицаи – двама с изгаряния на очите и една с изкълчена ръка, шефът на полицията предупреди, че ако насилието не спре, те ще бъдат принудени да използват сила. От миналия вторник са организирани проверки на идващите в столицата заради информация, че големи групи идват с автобуси от различни градове в страната в София, много от тях от криминалния контингент.

Президентът Румен Радев, който от седмици води всеобхватна война срещу Борисов и неговото правителство, подкрепяйки и насърчавайки протестите, откри парламентарната сесия вчера с кратка реч. В този момент три парламентарни групи напуснаха и Радев говори пред полупразна зала. Според различни анализатори номинацията на Радев за най-висш държавен глава е консултирана по това време от социалистическия лидер Корнелия Нинова с агента на руските тайни служби генерал Решетников.

Парламентът, който от вчера заседаваше в нова сграда – седалището на бившия Централен комитет на комунистическата партия, когато доминираше в целия политически живот на страната до началото на прехода – започна заседанието си в атмосфера невиждана досега.

Васил Божков – българският олигарх с 19 обвинения за различни престъпления, от пране на пари до неплащане на повече от 350 милиона евро в хазната, който успя да избяга в Дубай, е един от мозъците на тези протести, подкрепен от трима лидери, арестувани преди няколко дни, които управляват незаконния му бизнес. Именно те обявиха преди дни, че за вчера са подготвили „жестоко нападение“ и „страхотна демонстрация на национален протест“. Преди дни пък софийските кръстовища, блокирани от седмици, осъмнаха с бесилки, на които висят парцалени кукли.

Всички тези скандали, вдъхновени от Божков и неговите поддръжници, накараха полицията, която вече имаше информация за радикализация на протестите, да предупреди гражданите да не водят децата си там, защото „не се знае какво може да се случи“ .

Видимото лице на Божков в протестите е „отровното трио“, както се наричат: адвокат Николай Хаджигенов, журналистът Арман Бабикян, известен с фалшивите новини, които разпространява, и скулпторът Велислав Минеков. Не трябва да пренебрегваме, че това, което характеризира това шумно трио е, че всички те идват от семействата на известни висши служители от бившия комунистически режим.