Министрите Захариева и Кралев също на разпит за паспортите на Васил Божков и Георги Попов

0
38
Красен Кралев Снимка: ММС

Били призовани в спецпрокуратурата тази сутрин

Рано тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата са били външният министър Екатерина Захариева и министърът на спорта Красен Кралев във връзка служебните паспорти на избягалите в ОАЕ Васил Божков и Георги Попов, съобщи БГНЕС.

Малко преди 14:00 часа днес в спецпрокуратурата дойде и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. „Не съм запознат с причините да бъда извикан от Специализираната прокуратура. Ще коментирам, след като се запозная с тях“, каза на влизане Георг Георгиев.

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспорти, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

Божков, който бе главният благодетел на футболния „Левски“, и Попов, главен акционер на сините, избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция.

Междувременно със заповед на вицепремиера Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост