Васил Божков е имал служебен паспорт от 2011 г.

0
42
Васил Божков Снимка: БНТ

Основание за това са били служебните му ангажименти като член на УС на сдружението „Български съюз за физическа култура и спорт“

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има 11 задочни обвинения за различни престъпления и койт избяга в ОАЕ, е имал служебен паспорт от 2011 г., съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Ведомството уточнява, че той му е бил издаден „на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС).

От МВнР посочват, че няма данни Божков да е използвал служебния си паспорт през 2019 г., „включително при последното си напускане на страната“. Служебните паспорти на Божков и съдружникът му Георги Попов са били преиздадени на 26 август 2019 г. Основание за това е, че те са в управлението на БСФС.

„Паспортите са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта“, пишат от външно и уточняват, че Божков има такъв паспорт още от 2011 г.

Малко преди съобщението на външно министерство пресцентърът на спортното министерство също разпространи информация по темата. От ведомството обясняват, че те не са били инициатор на издаването на служебни паспорти на Божков и Попов, но когато през януари 2016г. са били питани от БСФС за преиздаването им, са отговорили, че „няма пречки за ускореното издаване на служебни паспорти“ на двамата. В писмото са обяснили, че спортната организация е отделно юридическо лице, което не и свързано с министерството.