Как още не се родил лозунгът „Ваксините са, за да мълчите“

0
232
Ваксини
Снимка: архив

Ако за следващия летен сезон гръцките власти поискат задължителна ваксинация срещу COVID-19 какво ли ще кажат „антиваксърите“ ?

Любо Огнянов, Фейсбук

В разгара на епидемията с COVID-19 най-накрая стана ясно кога ще дойдат ваксините срещу вируса, който затвори хората по целия свят в домовете им. България ще получи ваксините в края на годината, а властите вече приеха и плана за имунизация.

Всичко това на фона на конспиративните теории, че ваксините всъщност са чипове, които ще позволят на световното правителство в сянка да ни контролират дистанционно.

Да ни превърнат в бездушни роботи, които да се подчиняват на издаваните заповеди. Конспирациите леко се пропукват, защото определят като сивия кардинал ту Бил Гейтс, ту Илън Мъск. Сигурно от жизнено важно значение за разрастването на бизнес империите на тези двама милиардери е шесте милиона българи да бъдат акуратно чипирани и следени. Може би, защото ключът към световното познание е закодиран в съзнанието на Йоло Денев, който има пряка връзка с Тангра и един чип ще ликвидира опасността от всемирна революция, която да тръгне от фонтана пред президентството. Странно защо конспиролозите пропускат, че Русия също има изработена ваксина.

Може пък и братушките да се стремят към същата цел? Друг е въпросът дали отдавна в България някои не са чипирани от Москва, но по старомодния начин. Пропагандата обаче наистина куца – през пролетта конспирацията, че вирусът не съществува се издъни. Току преди месец и половина жалката акция по горене на маски претърпя фиаско и след като хора от площада се изпозаразиха, набързо свиха знамената и поставиха протестите в спящ режим. Като компютрите, хем са включени, но знаете, че в спящ режим не харчат ток. Та така и с протестите – хем в готовност, хем не харчат много. Не помагат особено и опорните точки, че системата не се справя, защото всеки може да види изтощените до краен предел лекари, които продължават да се борят за поредната глътка въздух на своите пациенти.

Коронавирусът отдавна се превърна в оръжие за политическа борба, в таран, който да пробие цитаделата на властта. Тук ще си спестя аналогиите с прочутата картина за Френската революция и голата гръд на „Свободата, която води народа”, защото аналогиите с българската действителност ще бъдат някак неудобни. След като коронавирусът вече няма как да бъде отричан, сега новата барикада на българската революция е ваксината. Методът е същият – както се омаловажаваше и отричаше в началото COVID-19, сега започва да се подкопава доверието към ваксините. Знайни и незнайни експерти сега ще получават трибуна там, където най-силно отекваха гласовете на иронизиращите коронавируса. А на предна линия отново излизат опорните точки лансирани през социалните мрежи – че ваксините ще бъдат платени, че ще бъдат задължителни.

И ошашавените от конспирации фейсбук малоумници се хващат за поредната кукичка, както онази простотия с военните самолети разпръскващи COVID-19. Чудя се защо още не се е появил лозунга „Ваксините са, за да мълчите!”. Най-яростни са от едно поколение, което беше ваксинирано под строй от комунистическия режим. Тогава никой никого не питаше съгласен ли е или не, някой да си спомня дали е бил информирани какво има в БЦЖ ваксината? А да сте се замисляли защо в България няма например едра шарка? Сега обаче е демокрация и всеки има право да бъде глупав и да умира както намери за добре. Ваксините срещу COVID-19 не само ще бъдат безплатни, но и никой няма да ви задължава да си я слагате.

Сега обаче си спомням за ситуацията през лятото. Когато отново се надигна бунт срещу изискванията да се направи PCR тест за всеки, който е със симптоми. С каква страст антиваксърите се нахвърлиха върху зловещата българска власт, която ги караше да се тестват. Появиха се призиви да не се правят PCR тестове, защото така се събирало незаконно ДНК. И всичко това продължи до момента, в който гърците решиха да въведат задължителни PCR тестове за туристите. Революционният плам мигом угасна, а дълги опашки се извиха пред лабораториите от готови на всичко българи, за да се доберат до безплатната сянка на Бяло море. Където мощно да попсуват българското Черноморие и неуредиците в родината си. И за да е милата и родна картинка завършена, псувните почваха още от България, защото заради гръцките гранични власти се извиха огромни опашки на Кулата.

Моят фаворит от тогавашните репортажи беше един чичка, който с пяна на устата кълнеше България с думите „Срамувам се, че съм българин и гражданин на тази държава”. Той се бил срамувал, защото чакал на опашка, предизвикана от гръцките власти, за да опъне морните си телеса на Бяло море, за което безропотно си е платил 120 лв за изисквания от гърците PCR тест.

Я сега си представете какво ще се случи с хилядите ожесточени антиваксъри, ако за следващия летен сезон гръцките власти поискат задължителна ваксинация срещу COVID-19? Или пък изискване, че ако искаш да береш ягоди във Великобритания или да гледаш възрастни хора в Испания също се иска подобна ваксинация?

Мога да се хвана на бас, че недоволството мигом ще изчезне. Най-много същият онзи чичак на някоя опашка пред лабораторията пак да каже, че се срамува, че е българин. Ама такива от неговата порода са родени засрамени и живеят, за да мрънкат. Така че, нека всички революционери не бързат с лозунгите, че може пак да тръгнат като аслани, а накрая да се окажат… ваксинирани.