Синът на президента и „децата на лейтенант Шмид“

0
925

Как моралът се оказа с две лица ?

Тодор Александров

Думата морал в България е толкова девалвирала, но все пак още се употребява в положителен смисъл. От неделя обаче „морал“ се оказа с две лица. Сещате се, че става дума за синът на президента Румен Радев от първия брак.

Едното лице е за самия Радев, другото за всички останали. Вместо да излезе пред нацията и да се извини за поведението на своя син, който се забърква за трети път в скандали, побоища и нарушения на обществения ред, държавният глава най-нагло използва институцията, по-точно някакъв прессекретарият, за да се оправдава и напада изпълнителната власт.

Сигурно правителството му е виновно, че Радев-младши е дете очевадно изоставено от баща си, който е зает с втората си жена, бивша любовница от работата му във ВВС.

И то в най-крехка възраст. Очевидно на алчния за власт баща не му пука за децата му.

По-любопитна е матросовската реакция на Корнелия Нинова, Мая Манолова, Крум Зарков и разни „ВИП-журналисти“ в защита на Радев. Не можело да се пише за малолетни деца, не бивало. Това било едва ли не престъпление. Представете си това да бе станало с децата на някой президент в нормална държава ?

Помня какво се случи с дъщерята на американския президент Джордж Буш-младши, хваната да купонясва с алкохол в заведение като непълнолетна. И там никой не скочи да защитава бащата.

Тук хейтъри много. Воплите на Маноловица и сие ми приличат на действията на „децата на лейтенант Шмид“ от великия роман „Златният телец“ на Иля Илф и Евгений Петров. Там имаше групи измамнаци, които обикаляха по градовете и се представяха именно за децата на именития революционер, за да изкрънкат пари или ядене. Често ги биеха. От тогава изразът „синовете на лейтенант Шмид“ е останал трайно като синоним на аферисти и мошеници.

Та тези същите „деца“ се загрижиха за морала след като от години водят мръсна, черна и кална кампания срещу семейството на Борисов и срещу самия него.

Помните ли черните чували пред дома на премиера в Банкя ? Те бяха докарани от „еничарите“ на Манолова и „децата на лейтенант Шмид“ Настимир, Делчев и сие. Помните ли бесилките пред Министерски съвет, а ковчезите ?

И тези шмидовци яхнаха протеста, материализираха го в джоба си и накрая се втурнаха към парламента в безумни коалиции и съглашенства. Затова ли „младите, умните и красивите“ лежаха по паветата ? За да пратят хаджигеновци и Мая в Народното събрание ? И Слави Трифонов…Или никому неизвестните настимировци. От „децата на лейтенант Шмид“ се отвратиха дори верните им другари като майките от „Системата ни убива“. И сега същите тези активни борци , които щяха да свалят мафията и задкулисието пращат молби до ДПС за предизборна уговорка.

Това не е дъно, под дъното е. Ще има ли хора, които ще се вържат и гласуват за тези политически измамници ? Опитали да изперат омазаните си биографии на фонтана пред президентството.

Не вярвам българите да са толкова късопаметни. Но предстои да видим. Пази боже от абстинентни за власт персони. Надявам се избирателите да ударят един як пердах на „децата на лейтенант Шмид“ както в романа „Златният телец“.