Балонът „фалшификация на изборите“ се спука

0
4343
Снимка: архив

Подкрепата за коалицията „Анти Борисов“ е като снега, който валя в нощта на изборите

Иван Михайлов

Помните ли януарската „оперета“ на „Дондуков“ №2, наречена консултации при президента за предстоящите избори ?

Три дни в президентството шестваха политически маргинали, партии ЕТ и откровени измамници. Лайтмотивът бе „как правителството на Борисов ще фалшифицира изборите“. Цялата оперета бе дирижирана от президента Румен Радев.

Лайтмотивът бе подет от присъдружните на президента партии-ДБ, Мая Манолова, Славиту и сие. Организираха се комитети „Ти броиш“, а кака ти Мая се пенеше с паралелно преброяване.

Е какво преброихте ? Или като сте в парламента изборите са честни. Ако не бяхте прескочили бариерата, щяха да са фалшифицирани.

Но ГЕРБ-СДС спечели изборите. И нито един от великите опозиционери, дори „правните корифеи“ Бойкикев и Хаджигенов, не каза и дума за фалшифициране на изборите. Тази мантра изчезна някак си. Стопи се. Балонът се спука. Само беглецът в Дубай Черепа се оплака от фалшификации. А, и „незаобиколимият фактор“ Цветан Цветанов.

В изборната нощ Бойкикев опита да пробута друга теза, че „администрацията“ е на Борисов и затова той е спечелил. Не му се получи. Коя администрация ?

Изборите освен организационно от ЦИК се подготвят и от общините.

Взимам произволно един избирателен район на България. Първи многомандатен район-Благоевград. Който дава 11 депутати в парламента. Знаков район.

На последните избори, местните през 2019 година, ГЕРБ понесе сериозни загуби там. Сандански, Банско и областният център Благоевград. От 14 общини в избирателния район партията на Борисов има само двама кмета-в Петрич и в Разлог. С изключение на Сандански останалите са на БСП и ДПС.

На 4 април по официални данни на ЦИК в Първи многомандатен избирателен район ГЕРБ-СДС печели категорично с 34,94% от гласовете. Втори са от „Има такъв народ“ с 14,99%, трети ДПС с 13, 55 %. БСП е четвърта с 12,58 %. Партията на Борисов реално има повече гласове от втория и третия взети заедно. Така. Излиза, че кметовете на ДПС и БСП са работили за ГЕРБ. Няма друго обяснение.

Лидерът на БСП в Благоевград Любен Милев претърпя изборен крах и с 2138 преференции показа оценката затова как е водил партията до момента. Изключително слаб резултат, независимо от гръмката подкрепа от кмета на Благоевград, независимият Румен Томов, призовал да подкрепим Любен Милев, който е негов заместник по сигурността“. Това се казва в „кърваво писмо“ на социалистите от област Благоевград до лидера на партията Корнелия Нинова. То е подписано от шефовете на общинските организации на БСП в Благоевград, Банско, Якоруда, Симитли, Петрич, Кресна.

Стоп. Значи кметът на Благоевград, избран с гласовете на БСП, е агитирал пряко и участвал в кампанията на червените. След като неговият заместник е в листата на социалистите.

Но…“Въпреки призивът на кмета гласът му остана глас в пустиня. Не го чуха 19 000 избиратели, с които Томов се хвали и гордее, че са го избрали. Всъщност резултатите на БСП в Благоевград са малко под 5 000 гласа, максимумът който червените в областния град могат сами да осигурят. 19 000 гласа за кмета Томов му осигури фронтът „АнтиКамбитов“ (Атанас Камбитов бе кмет от ГЕРБ, после се прехвърли в партията на Цветанов б.р.).

Обединение на всички останали партии, подкрепили Томов, обединени от желанието за детрониране на Камбитов. Всъщност хората гласуваха Против Камбитов, а не За Томов. На тези избори народът каза тежката си дума и постави слаба оценка на Милев и на партията“, пишат откровено социалистите от Благоевградско.

Стоп. Това да ви напомня нещо от отминалия парламентарен вот ? Всички срещу Борисов. Моделът сработил в Благоевград, след година и половина вече е мираж. Така е, когато се гласува „Анти“, а не „За“.

Същото чака и „победителите“ на избори 2021 година. Мая Манолова, Христо Иванов, Слави Трифонов, влезли в парламента на вълната „Долу Борисов“. Подкрепата за тях е като снега, който заваля в изборната нощ. Няма го отдавна.

За потвърждение на тези думи отиваме в произволно избрана секция в Първи МИР-Благоевград. Това е секция № 010100001 в Банско. Градът е знаков, защото на вота през 2019 година БСП спечели още на първия тур срещу дългогодишен кмет на ГЕРБ.

Ето резултатите. От 600 души в избирателните списъци вота си са упражнили 406 избиратели.

БСП получава 77 гласа, ДБ-25 гласа, Мутрите-14 гласа, 82-ма са гласували за „Има такъв народ“. За ДПС няма подадена нито една бюлетина. В тази секция ГЕРБ-СДС печели категорично със 118 гласа. Това е простата аритметика. Останалото са фантасмагории. Като ГЕРБ няма никакъв властови ресурс в курортния град, а той е в ръцете на БСП.

Който иска, може да са порови в данните на сайта на ЦИК. Ето още едно сравнение в знаков град. Перник. Символ на социалистическата победа през 2019 година с новия червен кмет Станислав Владимиров.

В този избирателен район ГЕРБ-СДС печели една от най-категоричните си изборни победи в страната-36,74%. Далеч назад са останалите партии. БСП има жалките 16,98%, изпреварена с малко над 17% от Слави. ДБ имат 6%, а мутрите-малко над 5%. Дали кметът Владимиров е работил за ГЕРБ ? Остава да гадаем. Отиваме в село Сирищник, родно място на президента Георги Първанов. Селото е към община Ковачевци, където през 2019 година със 75% подкрепа още на първия тур печели кметът на БСП Васил Станимиров. В тази община ГЕРБ няма как да командва.

Ето резултатите от една от двете секции в Сирищник.

БСП печели срещу ГЕРБ с 26 на 24 гласа. Слави има 6 гласа, мутрите-5, ДБ-0. За бившата партия на Първанов-АБВ няма подадена нито една бюлетина.

Когато фактите говорят и богове мълчат, казвали древните. Няма кой да ги чуе. Днес разбрах, че Манолова имала идеи ако се върви към предсрочен вот да се реформира първо Изборния кодекс, който е нейно творение. За, да се направят „честни избори“. Интересно водачката на мутрите как влезе в парламента ? С фалшификации, или ?

Колкото до честността на вота бих препоръчал на външно министерство и ЦИК да огледат изборите в чужбина. В изборния ден читатели на Breaking.bg извън България сигнализираха за доста нарушения там. Доколко са верни не можем да проверим. Но се твърдеше, че в САЩ в някои от секциите членовете са агитирали и раздавали предизборни материали на „Демократична България“, на „Възраждане“ и Васил Божков. Същата процедура се е правела в Лондон, но в полза на Слави Трифонов.

Че в Тулуза, Франция директно са купувани гласове на голямата циганска общност там в полза на „Има такъв народ“. Но по тази тема нека се произнесе президентът Румен Радев и останалите радетели на вота в чужбина.