БСП и синдромът на сварената жаба

0
265
Кирил Добрев и Корнелия Нинова, когато се обичаха.

От шест години БСП е в ролята на жабата, която не разбира, че я варят

Ваня Ставрева Снимка: фейсбук

Ваня Ставрева, фейсбук

БСП и синдромът на сварената жаба.

Помните ли книгата на Оливие Клер „Жабата, която не знаеше, че е сварена и други житейски уроци“?Дори и да не сте я чели, сигурна съм, че сте чували за „синдрома на сварената жаба“, който френският писател и философ описва. Жаба пусната в гореща вода незабавно реагира и изскача, но ако бъде поставена в съд с хладка вода и водата започне да се загрява бавно, жабата постепенно се адаптира към по-високата температура и не реагира, докато в един момент започне да се сварява, без да има възможност да излезе.

От шест години БСП е в ролята на жабата, която не разбира, че я варят.
Днес критичната точка вече е премината и няма връщане назад, а поредното заседание на партийния конгрес дори няма да направи опит да извади БСП от тенджерата.

Аплодисментите на „сварените на бавен огън“ партийни другари* по повод разправата с журналистите Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев го доказват.
Но в крайна сметка това е вътрешнопартиен проблем на БСП, който ме интересува дотолкова, доколкото може да разреши проблема на лявото в България и на освободения политически терен то да намери автентичния си изразител.

* За „другарството“ в БСП, което напоследък беше пречупено през „култа към личността“ и „врага с партиен билет“, идеално приляга стихотворението на Мартин Нимьолер „Когато те дойдоха…“ Но за това съм писала и през 2017 г., и през 2018 г.
Сега вече няма никакъв смисъл.