Да кажеш, че предлагаш разделение на властите, е все едно да кажеш, че Земята се върти около Слънцето

0
1097
Кирил Петков

Телевизионните участия на Кирил Петков за пореден път потвърдиха обективният факт, че при него става дума за фундаментално незнание  и неразбиране на работата на българската държава

Димитър Стоянов, юрист, фейсбук

Димитър Стоянов

Днешното участие на Кирил Петков по БНТ за пореден път потвърди обективния факт, че при него става дума за фундаментално незнание и неразбиране на механизмите на организация и работа на българската държава. По този повод искам да взема едни конкретни негови думи и да ги „раздробя“ на части.

Кирил Петков рече и отсече:

„Ние сме готови да разделим властта. Ние сме отговорна република и може да има огромен контрол в Народното събрание през комисии и целия парламент – могат да привикват редовно министрите. Правителство на малцинството с пълен контрол от парламента, разделение на властите.“

Така, подред:

  1. „Ние сме готови да разделим властта“

Тя властта си е разделена, Кириле. Пише го в Конституцията – чл. 8 от нея я разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. И го пише вече над 30 години. Това е основен принцип заедно с народния суверенитет, правовата и социалната държавата. Какво точно ще разделяте? Чушки, домати?

  1. „Ние сме отговорна република“

Език мой, враг мой… Не сте република, партия сте. Има хора, които си се представят във всякакви нюанси – някои на базата на пола, други си мислят, че са Наполеон Бонапарт. Не бях виждал обаче човек, който да разсъждава за себе си като „република“, че и в множествено число.

  1. „Може да има огромен контрол в Народното събрание през комисии и целия парламент“

Кириле, миналата седмица приехте Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Той е със силата на закон и въз основа на Конституцията. Контролната функция на парламента я има записана в тези два акта. Ти какво гласува миналата седмица? Беше ли на заседание? Контролът през комисиите и през пленарна зала е традиционна и установена парламентарна практика въз основа на една от най-ключовите функции на Народното събрание редом със законодателната – контролната функция.

  1. „Могат да привикват редовно министрите“

Министри се „привикват“ редовно и без вие да го казвате, Кириле. Нарича се „парламентарен контрол“ и има различни форми. Имаш въпроси и питания от народните представители. Имаш парламентарни изслушвания, проучвания и анкети. Даже, Кириле, не само министрите можеш да „привикаш“. Можеш да привикаш и много други органи, не само министрите! И това го пише, ама кой да чете…

  1. „Правителствено на малцинството с пълен контрол от парламента, разделение на властите“

Вече разбрахме, че парламентът така или иначе упражнява своята контрола функция върху изпълнителната власт. Разбрахме, че и разделение на властите има от няколко десетилетия, което е разписано изрично в норма от Конституцията.

Кирил Петков беше служебен министър (в нарушение на Конституцията, само да припомня). После беше избран за депутат, а след това за министър-председател. Беше депутат и в 48-то Народно събрание. Сега е депутат в 49-то Народно събрание. Конституцията и ПОДНС са две тънички книжки, които получава всеки народен представител. Четат се за много кратко време.

Толкова ли е трудно да се прочетат, да се разберат елементарни неща от тях и да не се говорят такива небивалици в ефира на национална медия? От човек, който е бил на всички тези длъжности, а до преди два дни беше кандидат за вицепремиер в проектокабинета на Николай Денков.

Да кажеш, че предлагаш разделение на властите е все едно да кажеш, че Земята се върти около Слънцето.