Ефектът “Руди Гела” поразѝ Кирил Петков и Асен Василев, но даде тласък нагоре на Бойко Борисов

0
944
Личи си, че Борисов се върна в парламента.

ГЕРБ спечели предимство пред втората политическа сила, която е опръскана с кални петна и е застрашена от репутационни щети и отлив на избиратели, ако скоро има избори

Соня Колтуклиева, фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

„Следобед ще ме чуете. На мен ми е много важно в Изпълнителната комисия да знаят моето мнение и моето виждане и това смятам да направя днес“, казва днес Мария Габриел.

Часът за срещата или още не е определен, или се крие от медиите.

Тази сутрин Росен Желязков сподели: „Не съм разговарял с Мария, но си мисля, че нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието. И това може да бъде възстановено – говоря от свое име, ако от „Продължаваме промяната“ ясно и категорично кажат, че при президента ще отиде Мария да получи мандата“.

Няма юридическа пречка вторият мандат да бъде получен от Мария Габриел. Но дали това е безопасно и полезно за ГЕРБ? Биха могли да обяснят, че го правят, за да не допуснат това, за което говорят на он-лайн срещата Кирил Петков и Асен Василев: чистка в държавната администрация – от горе до долу, включително с незаконни действия; овладяване на специалните служби … Биха могли да променят имената в проекто-кабинета, които бяха предложени изцяло от “Промяната”. Ако политическите фигури, като Асен Василев и Даниел Лорер, бъдат отстранени и заменени с експерти, това ще отвори вратата за безрезервната подкрепа на “Демократична България”.

В петък, в парламента, лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, категорично ми каза: “Ще направим правителство! Няма да се гънем пред някакви глупости.”

Как за часове всичко се обръща! Месеци наред, с риск да отблъснат избирателите си, от ГЕРБ подаваха ръка на “Демократична България”. Поканите за сътрудничество бяха отхвърляни, понякога доста грубо. Сега стана тъкмо обратното – Христо Иванов и Атанас Атанасов, засегнати от скандала с “Продължаваме промяната”, трябва да подадат ръка на Бойко Борисов, иначе няма да има правителство.

Партия ГЕРБ беше раздрусана от гнева на активистите и симпатизанти, че се събира с “Продължаваме промяната”; гневът прерасна в обида и омерзение от чутото в “оня запис” вчера. Но ГЕРБ спечели предимство пред втората политическа сила, която е опръскана с кални петна и е застрашена от репутационни щети и отлив на избиратели, ако скоро има избори. Нищо чудно лидерите й да се окажат клиенти на прокуратурата.

Ефектът “Руди Гела” поразѝ Кирил Петков и Асен Василев, но даде тласък нагоре на Бойко Борисов. Той отново е в активна позиция. Негово е решението – ще спасява ли ротационното правителство; ще се договаря ли за третия мандат или ще тръгне към нови избори.

Войната “Борисов-Гешев”, която съсипа първия мандат, изглежда с предизвестен край – парламентът прие закона “Зарков” и намали бройката от 17 на 13 членове на ВСС за отстраняването на Иван Гешев.

Президентът е фактор, но не – незаобиколим.