Имаше ли човекът на Черепа в МВР достъп до класифицирана информация ?

0
408
Елена Фичерова-Караиванова от вчера е началник на кабинета на Бойко Рашков. На снимката - като докторант в Академията на МВР.

Чела ли Елена Фичерова-Караиванова секретни материали от службите и на какво основание ?

Действащият като слон в стъкларски магазин вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков отново опита да лъже пред медиите по темата с назначената и освободена по-късно шефка на кабинета му Елена Фичерова-Караиванова. След публикацията на Breaking.bg, че Фичерова е учредител на партията на Васил Божков-Черепа, член на Изпълнителния съвет на „Българско лято“ и кандидат за депутат от партията в 23 МИР-София, Рашков увърта няколко седмици, но в деня на обявяването на санкциите по Закона „Магнитски“ от САЩ срещу Черепа и Пеевски, дамата бе скоростно освободена от МВР.

Този път в интервю за „Свободна Европа“ Рашков заяви : „Избрали сме я, като сме огледали няколко кандидати и сме се спрели на нея. Аз имам достатъчно информация да знам, че баща й е бил служител на МВР и тя има докторска степен. Не ми е било известно, че е част от Българско лято“. Рашков нападна бившият премиер Бойко Борисов, който казал, че тя изнасяла класифицирана информация от МВР и ги носела на Божков.

Фичерова като началник на кабинет няма достъп до оперативни материали и до класифицирана информация. Нека този човек (Борисов) да се научи най-после как се работи. Той трябва да разбере, че изобщо не е в час“, заяви Рашков. Бившият комунистически следовател, депутат от БСП и зам.-министър на правосъдието в кабинета на Тройната коалиция, бе силно нервиран на въпроса на водещата Полина Паунова кой му е предложил да назначи Фичерова в МВР и не отговори.

Оплелият се като пиле в кълчища Рашков продължава да лъже и с агресия се опитва да омаловажи скандала.

Според запознати Фичерова и тримата зам.-министри на МВР са пристигнали с министъра в сградата на „Шести септември“№29 на 11 май, първият ден на служебното правителство. Официално назначението им бе обявено на другия ден. Оставката на дамата бе подадена на 2 юни. За няма и 22 дни трудов стаж като началник на кабинета Фичерова е докладвала на Рашков много материали, включително и класифицирана информация. Както се оказа самият министър е с отнет достъп до такава информация, но получава автоматично след встъпване в длъжност.

Не така стои въпросът със зам.-министрите и шефа на политическия кабинет. Те трябва да бъдат проучени от ДАНС и ДКСИ. И в най-добрия случай те получават достъп две седмици след това.

Твърденията на Рашков, че Фичерова не е имала достъп до класифицирана информация не отговарят на истината.

Точно началникът на кабинета трябва да има най-високото ниво на достъп и да докладва всички класифицирани материали на министъра. Това е практика в МВР наложена от повече от 10 министри назад във времето.

Затова питаме проучвана ли е Фичерова да получи допуск до класифицирана информация, до какво ниво, за колко време е проучена ? Ако е имало проучване и е отказан допуск ? Но въпреки това му е докладвала справки за структури като ГДБОП сред които структура на дирекцията, щатно разписание и органиграмата на антимафиотите, които са с гриф за класифицирана информация. Това е грубо нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. На тези въпроси Рашков няма да отговори, а и обслужващите го медии няма и да го питат. Трудно може да се очакват адекватни отговори от сталинист нарекъл опонентите си „бивши хора“.