Магнитски – неототалитарният списък на САЩ

0
637

Излиза така, че идеи по въвеждане върховенство на закона у нас ще ни дава държава, която санкционира лица не въз основа на доказателства, а по подозрения в корупция

Тодор Александров

Тази седмица стана ясно, че Съединените щати, в координация с Обединеното кралство, предприели действия за противодействие на системната корупция в България. За тази цел определили петима бивши български държавни служители, извършвали корупционни действия, които са довели до незаконна лична изгода, подкопали демократичните институции на страната и са увековечили разяждащата й зависимост от руските енергийни източници.

Тези лица са Румен Стоянов Овчаров (бивш енергиен министър), Владислав Иванов Горанов (бивш финансов министър), Николай Симеонов Малинов (лидер на движение „Русофили“), Александър Христов Николов и Иван Киров Генов (и двамата са бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“).

Забележете!

Тези действия подкрепяли стратегията на САЩ за противодействие на корупцията и демонстрирало ангажимента на САЩ и Обединеното кралство да помагат на България, съюзник в НАТО, да въведе критични реформи в областта на върховенството на закона.

И още:

С тези мерки се демонстрирал ангажимента на САЩ и Обединеното кралство да помагат на България, съюзник в НАТО, да въведе критични реформи в областта на върховенството на закона.

Това е информация от сайта на министерството на финансите на САЩ – U.S. DEPARTMENT OF THE TREASURY, която може да се открие на следния линк https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1264.

Не знам за Вас, но от прочетената информация в първоизточника, поне аз разбирам, че с включването на тези лица в “Глобалния закон за правата на човека Магнитски“ (Global Magnitsky Human Rights Act) САЩ много искали да ни помогнат да въведем реформи в областта на върховенството на закона.

Какво всъщност е Законът “Магнитски“ (Global Magnitsky Act) и защо информацията е на Министерството на финансите?

Самият факт, че санкциите по Закона “Магнитски” са обявени от Административен орган – министерството на финансите на САЩ означава, че този закон е административен акт! Тоест това не е съдебен или прокурорски акт, а акт на министерство.

Това само по себе си би трябвало да поради въпроси поне за демократично мислещите хора.

Част от тези въпроси са следните: Подлежат ли на съдебен контрол административните санкции въз основа на административен акт? Въз основа на какви доказателства административните органи са предприели действия по налагане на административни санкции? По какъв начин санкционираните биха могли да се защитят? Какви са критериите, по които се налагат административни санкции?

Какво означава това?

Това означава, че процесът на санкциониране не е бил двустранен, състезателен съдебен процес с участието на санкционираните лица. Нещо повече: не се предвижда никаква процедура по съдебно обжалване на административния акт. Това пък означава, че санкционираните лица са лишени от всякаква възможност за защита!

Какви са наложените санкции?

Санкциите са визови ограничения, цитирам “Тези лица и най-близките членове на техните семейства не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.“ Освен, че няма да могат да влизат в САЩ има още смразяващи мерки – блокиране се банковите сметки и активи на територията на САЩ и в странни, които са в договорни отношения с Америка.

Санкциите и целта на “Магнитски“

Сега Ви връщам в началото, където споменах каква е целта на “Магнитски“ Целта е желание на САЩ да ни окажат помощ, чрез която да въведем реформи в областта на върховенството на закона у нас!!!

САЩ и върховенството на закона!

Излиза така, че идеи по въвеждане върховенство на закона у нас ще ни дава държава, която санкционира лица не въз основа на доказателства, а по подозрения в корупция, без възможност тези лица да участват в производството по налагане на административното им наказание, без да могат да представят доказателства в своя полза, без да имат право да ангажират защитник и без да могат да обжалват административния акт!

Класика за налагане на демокрация чрез тоталитаризъм!

Няма да засягам въпроса как санкциите на тези граждани ще помогнат на България да въведе върховенството на правото. Също няма да питам от кое действие на САЩ по конкретния случай следва да вземем пример. Но ще попитам следното:

По какъв критерий САЩ определят лицата, които да се санкционират по “Магнитски“?

Не знам за Вас, но аз доста се рових в Global Magnitsky Act, в U.S. DEPARTMENT OF STATE на https://www.state.gov/global-magnitsky-act/ и не само. Никъде обаче не намерих информация. Не видях и дали лицата, станали известни в най-скорошните мащабни корупционни скандали са санкционирани.

Поправете ме ако бъркам, но с какво тези български лица са по-значими и корумпирани от бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, обвинена за корупция и лобизъм в полза на Катар, за домакинството на Световното първенство по футбол, за сключването на сделки за катарски газ и безвизово пътуване на катарците в Шенген.?

Обвиненията към Ева Кайли друг евродепутат, са за приемане на големи суми пари за да лобират в полза на Катар.

Или пък защо “Магнитски“ не забеляза скандала с данъчните измами на криптобанката Nexo на територията на САЩ, разследване подето от главният прокурор на Ню Йорк Летища Джеймс? Как се получи така, че ръководителите на банка със забрана за оперира в САЩ за пет години и глобена с 45 000 000 долара за данъчни измами не са в този списък?

Извинете, обаче това ми се вижда като твърде елементарен опит за манипулация на електорален планктон! Явно “Магнистки“ се превърна в удобна бухалка за преследване на собствени цели в удобно избран момент.