Неадекватни действия на „протестърската“ ЦИК вещаят хаос с отчитане на гласовете на изборите

0
611
Снимка: Георги Димитров/Дарикнюз

Не е ясно как ще се записва вота на всеки избирател в картата или в машината ?

Вчера ЦИК, доминирана от „протестърите“, с мнозинство реши да сключи договор с фирмата „Сиела-Норма“ за логистиката и софтуерното осигуряване на машините на предстоящите избори. В интервю пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че без сключването на такъв договор, колкото и машини имаме, няма да можем да ги използваме.

Както Breaking.bg писа многократно без такъв договор и подмяна на софтуера на машините изборите щяха да бъдат провалени тотално.

Но…протестърите в ЦИК, които наложиха безумните поправки в изборния закон и задължителното гласуване само с машини, продължават с некомпетентните си действия, коментират експерти. Защото нито в договора предложен на „Сиела-Норма“, нито в протоколите за преговорите с фирмата от страна на ЦИК не е записано как ще бъде отчитан вотът на всеки избирател. Дали в картата, която той получава от секционната избирателна комисия-СИК и с която гласува в машината или самата машина.

Този пропуск на ЦИК осигурява хаос и най-важното възможност за манипулация на вота на хората. Защото ако е в картата каква е гаранцията, че тази карта, носена от определени членове на СИК към Районната избирателна комисия не може да бъде манипулирана ?

Същото важи и за машината. Ако тя се развали, а тя отчита вота на избирателите кой ще гарантира дали резултатът ще бъде прехвърлен на друга машина и как ? Никой от протестърите в ЦИК не е наясно как точно ще се отчита вота, след като в закона не бе дадено тълкуване как ще се броят разписките в урните. Това, най-вероятно, е умишлено с цел вотът при неблагоприятен резултат за някои от протестърските партии да бъде оспорван.

Съмнения висят и около доставките на машините от Холандия и Тайван. Според Томов от двете държави ще бъдат доставени 1500 машини за гласуване със сухоземен транспорт. Тоест с камиони. Кой обаче дава гаранция, че машините не могат да бъдат манипулирани ако камионът с тях спре за почивка някъде по пътя ? Затова комисията ще търси помощ от Министерство на транспорта доставката да бъде извършена със самолети.