Самолетът на Радев за втори мандат е в тежки турболенции и прилича на “Вера Су”

0
487
Радев може да катастрофира на балотажа като кораба "Вера Су".

На балотажа той може да се разбие като печално известния кораб в скалите

Цветан Фиков, bgreporter.info

В разгара на предизборната кампания, все по-ясно става, че ситуацията пред Радев, и служебният му кабинет, не е никак розова.

Фоновия шум около, затъналия край Камен бряг “Вера Су” се превърна в маркер лайтмотив , който е на път да бележи пълен провал във всяка една сфера на кампанията му.

Ваксинационата политика на кабинета му воглаве със здравният министър Кацаров, затъна досущ, като кораба, а поредната 4 вълна управлявана в името на това да се издрапа на всяка цена без локдаун до изборите, ще разбие здравната система и ще върне икономиката ни в ноември 2020 г. Всички здравни специалисти определят тази вълна, като вълна на “неваксинирани”. Именно 80% от електората на Радев, е в тази категория – плод на политиката му отричаща мерките взети от НОЩ през миналата година, отричаща вирусът с думите от връх Шипка за “двата щама”.

Радев се вгледа в критиката си и вменяването на вина в предишните, включително и в това да обяснява, че тогавашната власт е “плашила хората”, сегашната обаче – неговата дори и в това се провали. Радев дори и това не прави!

Самолетът на Радев се оказа в множество турболенции, от протести на хора очакващи заплати, на високи цени на тока, на пълни болници, и рекорден брой починали.

Социологическите данни показват около 44% твърда подкрепа за Радев, останалите проценти обаче до 56 % не са в негова полза. Това са гласовете на хора и партии, които определено не биха подкрепили Радев за втори мандат. Резервите на Радев, до колкото ги има, се крият единствено в някаква част от гласоподавателите на кандидатът на ДБ – Лозан Панов. Те са общо около 6 %, и едва ли всички, ще отидат при него. Той не би взел и глас от онези 11 % на ДПС, защото сигналът там е ясен, а гласовете са под строй. Проучванията детайлно показват картината на резервите на двамата кандидати още на първия тур.

По пътя към втория тур, Радев ще затъне в още една турболенция, която окончателно може да го разбие в неговия “Камен бряг”.

Турболенцията на много по-ниската активност на втория тур. Ниска активност в следствие на демотивацията на подкрепящите го партии. Причинена от резултатите и новите реалности в парламента, и очертаваща поредната невъзможност за редовен кабинет. Тогава тази 44% подкрепа ще корозира с още някой процент. Тази подкрепа е реален сбор от подкрепи на партии с доминанти ИТН и БСП, а те и двете не изглеждат да са хомогенни нито в добра кондиция. Липса на стабилност има и в останалите малки партийки “от и около” протеста.

На втори тур ще излязат твърдо решените да гласуват за президент, а за Радев те са ясни още от първия тур, за разлика от проф. Герджиков, който ще разширява подкрепата си за 2 тур сред гласувалите за кандидати различни от Радев на 14 ноември.