Така става, когато си главнокомандващ, но не си стратег

0
1197
Румен Радев

Румен Радев няма да спечели втори мандат, а президентските избори ще бъдат последвани от парламентарни

Соня Колтуклиева, Фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Така става, когато си главнокомандващ, но не си стратег.

Генерал Радев влиза от битка в битка и така губи представа за войната. И от победител може да се превърне в победен – в последния бой.

Вдигна юмрук, посочи към Министерски съвет и изрече крилатия призив: “Мутри, вън!”

Това беше моден лозунг, докато не го приватизираха хора, разобличени като слуги на мутрите. Но, все пак, детронирайки Бойко Борисов, Румен Радев се изпъчи като най-силният човек в държавата и превърна президентството в генщаб на военните действия срещу ГЕРБ. Започна операцията по “изчегъртването”.

Меденият месец беше безоблачен и сладък. В 45-я парламент всички вкупом унизиха депутатите на най-голямата политическа сила, Слави и скупчилите се около него триумфираха. Президентът назначи служебен кабинет и операцията по “изчегъртането” доби агресивна форма до степен на гротеска, благодарение на Бойко Рашков (а.к.а. Дамаджан) и Стойчо Кацаров.

През юли беше осигурена служебна победа на “Има такъв народ”. И, о, чудо! Тези, които не искаха да управляват в епизод #45, в епизод #46 вече бяха абсолютно готови да яхнат властта. И стана прозрачно и смешно – значи за никакви плаващи мнозинства не става въпрос, а за договорки между всички да изкарат Бойко Борисов “канибал”, за да тържествува Румен Радев, най-големият човеколюбец на света. Тоест, 45-ят парламент не излъчи правителство, за да призове президентът джедаи, които да разбият ГЕРБ.

Дотук добре, както рекъл онзи, дето падал от 20-я етаж.

Обаче… След 11 юли седналите удобно на трапезата, започнаха да се бият за баницата и да се ритат под масата. Яростно. Безкомпромисно. Искат още и още.

Христо Иванов се оплака, че е най-тъжният човек. Не му казват кой ще е премиер, не обсъждат с него министрите. Горкият.

Румен Радев се уплаши, че е най-прецаканият човек. Не искат служебният му кабинет да стане редовен. Не искат в новото правителство неговите кадри. Заплашват, че ще правят ревизия на служебните министри. А, те, милите не са цвете за мирисане: Рашков станал имотен цар с едната държавна заплата; съдружник на Асен Василев го нарича измамник; Кирил Петков смени управата на ББР със свои хора и тръгна да издейства държавна помощ от 30-тина милиона лева на разноцветния олигарх Домусчиев; Румен Спецов продал фирма с 1 млн лева задължения към държавата на бедняк с 2 присъди и 40 регистрации за кражби…където бръкнеш – изпълзяват змии и гущери.

Затова президентът тръгна да се съветва за избори 2 в 1, които си мисли, че ще спечели. Но кой ще го подкрепи? ГЕРБ – не. ДПС – не. ИТН-не. БСП – навярно не или половинчато. ДБ – не. Останалите са без значение. 2021 г. няма нищо общо с 2016 г.: властта похаби ген.Радев, а служебният кабинет, заигравките с ДБ и грозните скандали между “почтените” и “партиите на протеста” лепнаха ярки петна върху президентския костюм. Президентът беше обещал на ИТН да позабави мандата, но изведнъж избърза и ядоса Слави Трифонов, а той е егоцентрик, който не прощава.

Моите очаквания. Кабинет на ИТН ще бъде гласуван. Румен Радев няма да спечели втори мандат; президентските избори ще бъдат последвани от парламентарни.